O Κοτζιάς αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο της συμφωνίας με τα Σκόπια (βίντεο)
Ποιο είναι το όνομα στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά η κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ τη λύσης, «διότι πιστεύουμε ότι αυτή η λύση συμφέρει και την Ελλάδα».
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
Παράλληλα, σημείωσε ότι όλη η περιοχή πρέπει να συμπαρασυρθεί σε ανάπτυξη, τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.
Μιλώντας στο «Kontra» ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία να αποφασίσει ποιο είναι το όφελος για την χώρα», ενώ μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
«Γιατί να συμφωνήσει μαζί μας και η άλλη πλευρά αν δεν πάρει και εκείνη τα δικά της κέρδη;», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι στο τραπέζι παραμένουν μόνο τρία ονόματα και ότι η ο Ζάεφ έχει ήδη κάνει την επιλογή του.
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Ζάεφ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι στη σημερινή επικοινωνία συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις.
Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιό από αυτά θέλει.
Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιό θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία.
Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών:
Για το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ
Νομίζω ότι σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα και αύριο θα μιλήσουν οι δύο πρωθυπουργοί και θα ολοκληρώσουν τη συζήτηση που ξεκινήσαν σήμερα.
Εγώ εξηγώ πάντοτε από τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο μέχρι το Υπουργείο ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία γραμμή… δηλαδή πήραμε μπρος και πάμε δύο χιλιόμετρα μαραθώνιο… είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα του, έχει τις δυσκολίες του. Το συστήνω πάντα σε όλους και το λέω και για αυτούς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αλλά και για αυτούς που μας κρίνουν… υπομονή και νηφαλιότητα. Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα. Διότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που τους αρέσουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η αδράνεια, να μην γίνεται τίποτα, πιστεύοντας πως αν δεν κάνεις κάτι όλα θα πάνε καλά. Η ζωή έχει αποδείξει και για την προσωπικότητα του καθενός και για την εξωτερική πολιτική, ότι άλλες δυνάμεις καταλαμβάνουν το χώρο δηλαδή στα Βαλκάνια έχουν μπει χώρες Φιλικές, Ιταλία, Αυστρία κτλ. Αλλά υπάρχουν και η Ρωσία και η Τουρκία και το καθεξής. Και δεύτερος υπάρχει μία θεωρία του εκκρεμούς. Δηλαδή να έχουμε εκκρεμότητες. Ας τα αφήσουμε όλα σε εκκρεμότητα. Αυτό δείχνει ανθρώπους άτολμους… που ξέρουν κάτι καλά και πρέπει να το πω γιατί το λένε και οι συνάδελφοί μου στο υπουργείο Εξωτερικών τόσο των Σκοπίων όσο και της Αλβανίας μου λένε ότι μέχρι τώρα είχαμε δει ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, ουδείς μας έκρινε. Μόλις ξεκινάμε να κάνουμε μία συμφωνία ή να ξεπεράσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα όλοι να μας επιτίθονται. Γιατί είναι οι δυνάμεις της αδράνειας και της εκκρεμότητας, όπως λέω εγώ.
Αυτό ήταν μία σχολή άρνησης της διπλωματίας, γιατί δεν χρειαζόταν διπλωματία για να τα αφήσεις όλα όπως είναι. Δηλαδή είναι σαν μία ομάδα να υποβιβάζεται και να λέει δεν πειράξει. Έχετε δει κάποιες ομάδες που πέφτουν τέσσερις κατηγορίες μαζεμένες, αυτό είναι.
Για τη λύση στην ονομασία των Σκοπίων
Εμείς ήμασταν σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ότι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο. Γιατί συμφέρει τον τόπο; Γιατί συμφέρει πρώτον αυτή η χώρα τον τόπο γιατί πρώτον αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας πρέπει να βρεθεί σε μία αλληλεπίδραση επιρροής ωφέλιμη για τους λαούς της περιοχής. Δεύτερον είναι καλό τώρα που βγαίνουμε από την κρίση όλη η περιοχή να συμπαρασυρθεί προς την ανάπτυξη που θα συμπαρασύρει και τη δική μας ανάπτυξη. Τρίτον όπως πάντα λέω έχουμε προβλήματα ταυτότητας, πολιτισμού, κληρονομιάς με τη φίλη χώρα των Σκοπίων, όμως αυτά τα προβλήματα είναι υποδεέστερα σε σχέση με τα πολιτικά – γεωστρατηγικά που έχουμε με την Τουρκία. Κατά συνέπεια ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, ποιο μπορεί να λυθεί προς όφελος και των δύο πλευρών. Υπογραμμίζω το όφελος των δύο πλευρών γιατί μερικοί νομίζουν ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα λες και έχουμε κάνει κανέναν πόλεμο και τον κερδίσαμε, ισοπεδώνοντας την άλλη πλευρά. Όταν ισοπεδώνεις την άλλη πλευρά και το έδειξε το αποτέλεσμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, γεννάς αναθεωρητικές τάσεις που αυτό που αναγκαστικά δεχτήκανε θα το αρνηθούν στην πορεία. Γι’ αυτό υπογραμμίζαμε εμείς από την αρχή ότι θέλουμε μία συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μεσ’ το χρόνο, να γίνει αποδεκτή από τους λαούς. Ξέρω ότι και οι δύο πλευρές έχουμε δυσκολίες, αλλά στο τέλος θα το δεχθούνε.
Για το… Σλαβικό γένος
Η kontranews της Κυριακής, δεν ξέρω από πού το είδατε, αλλά ήταν ορθή και είναι σαφές ότι ο πληθυσμός αυτός που θεωρεί ότι αυτόπροσδιορίζεται ότι ανήκει στη γεωγραφική ενότητα της Μακεδονίας που έχει αυτή η χώρα, είναι σαφές ότι δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, εκτός από το ότι τον αγαπάνε και τον εκτιμούν, όπως εκατοντάδες λαοί στον κόσμο και ότι η γλώσσα τους ανήκει στη σλαβική γλώσσα. Από τις πρώτες εβδομάδες της διαμόρφωσης μίας συμφωνίας, αυτό είχε συμφωνηθεί. Δηλαδή ότι ναι πράγματι έχετε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σας, αλλά θα είναι με σαφήνεια, ότι δεν έχει σχέση με όλα αυτά που έλεγε το καθεστώς Γκρουέφσκι, δηλαδή οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας.
Για τα ονόματα στο… τραπέζι
Άνω, Βόρεια, Νέα;
Έτσι είναι, αλλά είναι ολοφάνερο πως αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών θα έχει ολοκληρωθεί και η επιλογή του ονόματος.
Για το ενδεχόμενο δημοψήφισμα
Η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί, διότι ο ίδιος επέλεξε ποιο από αυτά τα ονόματα θέλει. Ήδη το έχει κάνει. Έχει επιλέξει και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όταν διαβάζω τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων… υπουργός των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέει «Πω…πω… πω… αυτό είναι το καλύτερο όνομα, διότι έχει αυτά και αυτά τα πλεονεκτήματα».
Για τη Νέα Δημοκρατία
Η Νέα δημοκρατία η οποία μου κουνάει το δάχτυλο, πρέπει να το πω, γιατί εγώ δεν βαίνω συχνά. Η Ν.Δ. έχει κυβερνήσει από τότε που πτώχευσε αυτό το κράτος δέκα χρόνια με 7 υπουργούς. Αυτοί οι υπουργοί, όσο έχω διαβάσει, έχουν διατυπώσει δύο ονόματα ο καθένας τους, ας πούμε 14-15 ονόματα. Εμείς ρωτάμε εδώ και μέρες και εγώ προσωπικά ρωτάω, ας μας πει η ίδια η Ν.Δ.. Εγώ δεν θέλω να την προκαλέσω. Ας το πει η ίδια, ποια ονόματα διαπραγματεύτηκε και ποιο επιλέγει. Βλέπω λοιπόν το εξής καταπληκτικό φαινόμενο να μην μας λέει. Τώρα δεν μας λέει τρεις μπορεί να είναι οι λόγοι. Ο ένας λόγος είναι γιατί ντρέπονται. Τους καταλαβαίνω. Το δεύτερο είναι, ότι δεν ξέρουν. Δεν είναι σίγουροι μεταξύ τους τι έχουν διαπραγματευτεί. Το τρίτο είναι ότι δεν καταλαβαίνουν από διπλωματία. Άκουσα πρώτης σειράς στέλεχος της Ν.Δ. να λέει… και αν είπαμε και κανένα όνομα παραπάνω π.χ. «Μακεδονία – Σκόπια» για διεθνές όνομα και «Μακεδονία» για το εσωτερικό άρα από εκεί προκύπτουν όλα τα παράγωγά, γλώσσα, εθνότητα, υπηκοότητα, ιθαγένεια, όλα… «αυτό το κάναμε για την πλάκα μας, για να κάνουμε τρικάκια». Η διπλωματία είναι πολύ υπεύθυνη δουλειά. Άρα μάλλον ισχύουν και τα τρία…
Για τον Αλυτρωτισμό
Τους θέλουμε Ευρωπαίους ή να κοιτάνε προς ανατολάς; Ή να γίνουν θρησκευτικοί φονταμενταλιστές; Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής που θα ασχοληθεί με την ύπαρξη αλυτρωτισμού στα σχολικά βιβλία. Επί 12 χρόνια ο κ. Γκρουέφσκι διαπαιδαγωγούσε τις νέες γενιές περί Μεγάλης Μακεδονίας που την ακρωτηριάσαμε. Αυτός είναι ο αλυτρωτισμός. Εάν αφήναμε να συνεχιστεί αυτό, θα αφήναμε και τις άλλες γενιές να μεγαλώσουν έτσι. Δεν μας ενδιαφέρει οι νέοι άνθρωποι να διαπαιδαγωγούνται με φιλία και καλές σχέσεις και να μην στραφούν προς την Τουρκία; Οι τάχα πατριώτες ουσιαστικά θέλουν να έχουμε αυτήν την πορεία και να έχουμε πάνω από το σβέρκο μας ένα εχθρικό κράτος.
Για τον Πάνο Καμμένο
Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί Μητσοτάκη, έλεγε όχι ο Αντώνης Σαμαράς σε συμφωνία.
Σε μία κυβέρνηση δυο διαφορετικών κομμάτων ο Π,. Καμμένος με πάρα πολύ ευγενή τρόπο, εκφράζει, με… κατηγορηματικό τρόπο, εκφράζει τη διαφορετική του σκέψη, είπα λοιπόν, ότι το θέμα στη βουλή δεν είναι η πλειοψηφία των κομμάτων, αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών. Και πιστεύω ότι θα βρεθεί η πλειοψηφία των βουλευτών που θα στηρίξει τη συμφωνία.
Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Προϋπόθεση για να δοθεί έγκριση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ είναι η επικύρωση της συμφωνίας από την βουλή τους. Σε δύο εβδομάδες, θα γίνει συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης. Εφόσον έχουμε επικυρωμένα τα ζητήματα από τη Βουλή τους, θα δώσουμε την έγκριση, με μεγάλη μας χαρά, να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο. Η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος. Δεν γνωρίζω άλλο κράτος που έχει την τόλμη να αλλάξει το συνταγματικό του όνομα. Είναι τολμηρό το βήμα και πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει αυτή την τόλμη, αυτό που κάνουν για να ενταχθούν στην Ευρώπη.
Για τα Ελληνοτουρκικά
Το μεγάλο πρόβλημα για εμάς με την Τουρκία είναι ότι έχει μία αντιπολίτευση η οποία δεν είναι καλύτερη στα σημεία που μας ενοχλεί η κυβέρνηση Erdogan. Και ο Ερντογάν αποτελεί μία πιο συγκροτημένη χαρισματική προσωπικότητα, από ότι εκείνοι. Διότι ακόμα και την ιστορία με τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε από την αντιπολίτευση.
Το δεύτερο είναι ότι δεν έχουμε εμείς μόνο απορία, απορία έχουν όλοι οι διεθνείς παίχτες και ιδιαίτερα οι διεθνείς παίχτες στη Δύση, μικροί και μεγάλοι, που ακριβώς θέλει να πάει. Δηλαδή περιμένουν να γίνουν οι εκλογές να δουν το είδος του εκλογικού αποτελέσματος γιατί αυτό θα κρίνει τη σταθερότητα της Τουρκίας και πόσο εκνευρισμένη θα είναι οι πιθανοί νικητές και μετά θα τα δούμε. Εδώ πάλι ισχύει αυτό που σας είπα πριν. Πολλές φορές με προκαλούν και με κουβέντες η τουρκική πλευρά. Η Ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της. Γιατί είμαστε σοβαροί.
ΠΗΓΗ: kontranews.gr