Πολύ θολό το τοπίο της «καθαρής εξόδου»

Πολύ θολό το τοπίο της «καθαρής εξόδου»

Η Ιταλία σκοτείνιασε την ατμόσφαιρα

-Μετά και τη ματαίωση της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου

Δυστοκία παρατηρείται στη λήψη αποφάσεων από τους δανειστές για τη δεσμευτική οδό που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο, με πολλά σύννεφα να έχουν εμφανιστεί απροσδόκητα στη γειτονιά μας μετά τον κεραυνό που χτύπησε την ιταλική οικονομία και έφερε ανατροπές στους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ του κ. Ντράγκι.

Κεραυνός που έφερε ανατροπές και στα καθ’ ημάς, με τη ματαίωση της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου, όπως αποκαλύφθηκε από τη διαρροή στο πρακτορείο Reuters από υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, που δεν αποκλείεται να ήταν εσκεμμένη, ώστε να διαμορφώσει η κυβέρνηση το κλίμα της υποχώρησης.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είχε επενδύσει στην έκδοση του ομολόγου για να ξεφύγει από τις ασφυκτικές πιέσεις για αποδοχή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, όμως η έκδοση κατέστη απαγορευτική από τη στιγμή που το επιτόκιο εκτοξεύτηκε στο 5%.

Όλα αυτά κάνουν πολύ θολή την έξοδο και αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστο το κουστούμι που θα ράψουν στην Ελλάδα, με τη Γερμανία να μην είναι και τόσο θερμή για οικονομική στήριξη, οχυρωμένη πίσω από την άποψη ότι δεν έπιασαν τόπο τα λεφτά που έχουν δώσει.

Και γενικά το κλίμα δεν είναι… φιλελληνικό, με το Βερολίνο να θέλει μόνιμα δέσμια την Ελλάδα. Και μάλιστα μιλούν για γερμανική επιτήρηση για άλλα 20 χρόνια!

Το ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ως προς την τελική θέση του για το χρέος, αν και πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι θα είναι πολύ καλή η ρύθμιση του χρέους που θα αποφασισθεί, με ορίζοντα πενταετίας. Με το δημόσιο χρέος από 328,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017 να έχει φτάσει στα 343,7 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η ατμόσφαιρα θα ξεκαθαρίσει στο Eurogroup που θα γίνει στις 21 Ιουνίου, όπου η κυβέρνηση περιμένει λύση-πακέτο.

Σκληροί οι όροι της εποπτείας
Στο μεταξύ, για τη μεταμνημονιακή εποπτεία ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός προβλέπει ότι μετά το 2018 τις αποφάσεις για νέα μέτρα θα τις λαμβάνουν οι δανειστές. Αν η Ελλάδα επιτυγχάνει πλεονάσματα, δεν θα χρειάζεται να παίρνει επιπλέον μέτρα. Αν όμως δεν κάνει όσα χρειάζονται, θα επιβάλλονται μέτρα ώστε να έχει ανταλλάγματα, όπως ελάφρυνση χρέους και διευκολύνσεις.

Στο Υπερταμείο…
Εξάλλου, οι δανειστές απαιτούν την υπογραφή του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων για να έχουν νομική ισχύ οι εγγυήσεις σε όρους δημόσιας περιουσίας που έχουν αναληφθεί από το 2015 για την αποπληρωμή του δανείου των 86 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες δεκαετίες, αν το Ελληνικό Δημόσιο βρεθεί σε αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών του, υπάρχει κίνδυνος να περάσει σε ξένα χέρια η δημόσια περιουσία και η αξιοποίησή της.


Σχολιάστε εδώ