Μουντιάλ με πρωτιές  και καινοτομίες…

Μουντιάλ με πρωτιές και καινοτομίες…

-Αρχίζει την Πέμπτη στη Ρωσία

Η ώρα για τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου έφθασε! Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 14 Ιουνίου με το εναρκτήριο παιχνίδι ανάμεσα στην οικοδέσποινα Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, και θα ολοκληρωθεί με τον τελικό της 15ης Ιουλίου. Ένας μήνας γεμάτος δράση, πάθος, ένταση και συγκινήσεις περιμένει τους ποδοσφαιρόφιλους.

Οι 32 ομάδες είναι χωρισμένες σε οκτώ ομίλους και δυστυχώς αυτήν τη φορά, μετά από δύο σερί παρουσίες, είναι απούσα η Εθνική μας ομάδα, που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κροατίας στα μπαράζ.
Αξιοσημείωτες επίσης οι απουσίες της Ιταλίας, της Χιλής, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας.

Οι οκτώ όμιλοι είναι οι εξής: 1ος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ουρουγουάη. 2oς: Πορτογαλία, Ισπανία, Μαρόκο, Ιράν. 3ος: Γαλλία, Αυστραλία, Περού, Δανία. 4ος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία. 5ος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία. 6ος: Γερμανία, Μεξικό, Σουηδία, Νότιος Κορέα. 7ος: Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία, Αγγλία. 8ος: Πολωνία, Σενεγάλη, Κολομβία, Ιαπωνία.

Το φετινό Μουντιάλ, το πρώτο που θα διεξαχθεί σε μια χώρα του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, έχει και κάποιες ιδιαιτερότητες. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με μελέτες, με κόστος 16 δισ. ευρώ, αυτό θα είναι το ακριβότερο Μουντιάλ όλων των εποχών.

Επίσης, η FIFA θα μοιράσει μεγάλα χρηματικά έπαθλα στις ομάδες που συμμετέχουν. Το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί φέτος φτάνει τα 791.000.000 δολάρια. Τα 400.000.000 θα πάνε στις 32 ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο, ενώ 209.000.000 από αυτά θα δοθούν στις ομάδες που θα «απελευθερώσουν» τους παίκτες, ώστε να μπορέσουν να αγωνιστούν στα παιχνίδια του Mundial. Επιπλέον, υπάρχει και το ποσό των 134.000.000 που θα είναι διαθέσιμο για να καλύψει τις ανάγκες των παικτών που μπορεί να τραυματιστούν στη διάρκεια της διοργάνωσης.

Από το 2002 η FIFA αυξάνει τα ποσά που κερδίζουν οι νικητές της διοργάνωσης. Πριν από 16 χρόνια το έπαθλο ήταν 154.000.000 δολάρια. Το 2006, το ποσό ανέβηκε στα 262.000.000, ενώ το 2010 μοιράστηκαν 420.000.000. Το 2014 το ποσό έφτασε τα 564.000.000 δολάρια. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουντιάλ θα εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες, με την προσδοκία να βελτιώσουν τους όρους και τις συνθήκες διεξαγωγής του αθλήματος. Το βίντεο ριπλέι και ο τεχνητός χλοοτάπητας κάνουν ντεμπούτο στη διοργάνωση.

Το VAR ενεργοποιείται αποκλειστικά σε τέσσερις τύπους φάσεων. Είναι η επίτευξη τέρματος και αν είναι έγκυρο, ο καταλογισμός ή ο μη καταλογισμός πέναλτι κι αν ήταν ορθή η απόφαση του διαιτητή, η αποβολή ή η μη αποβολή ποδοσφαιριστή κι αν ήταν ορθή η απόφαση του διαιτητή και ο κιτρινισμός ή η αποβολή λάθος ποδοσφαιριστή ή η αμφιβολία του διαιτητή για τον παραβάτη.

Έξι από τα δώδεκα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα στρωθούν με υβριδικό τάπητα που θα περιλαμβάνει 95% φυσικό γρασίδι και 5% ειδικά σχεδιασμένο πλαστικό. Η τεχνολογία «SISGrass», που θα χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά σε Μουντιάλ, αποτελεί υβριδική τεχνολογία που προσφέρει υψηλότερη σταθερότητα και αυξάνει τον χρόνο ζωής του γηπέδου από τους 100% φυσικούς χλοοτάπητες.
Την ίδια στιγμή, μία τεχνολογία που δοκιμάστηκε στην προηγούμενη διοργάνωση εξελίχθηκε με στόχο να αποδώσει ακόμη καλύτερα στα ρωσικά γήπεδα.

Πρόκειται για την τεχνολογία γραμμής, ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου που χρησιμοποιείται για την άμεση διακρίβωση της επίτευξης ή όχι τέρματος, όταν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη τη γραμμή της εστίας.
Επιπλέον, από το φετινό Μουντιάλ οι προπονητές έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν μία επιπλέον, τέταρτη, αλλαγή στη διάρκεια της παράτασης.


Σχολιάστε εδώ