Θ. Φωτίου: «Να κλείσει ο κύκλος του αίματος των παιδιών»
Η κοινότητα των Ρομά πρέπει να ενταχθεί και να συμβιώσει αρμονικά σε κάθε τόπο με τους μη Ρομά Έλληνες, αλλιώς, θα ακολουθήσει η ζούγκλα της αυτοδικίας, των αντιποίνων, των βιαιοπραγιών», προειδοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. «Τραγική ειρωνεία» κατά την ίδια το γεγονός ότι το φονικό σημειώθηκε στην Άμφισσα, τον πρώτο Δήμο όπου ξεκινούν οι μετεγκαταστάσεις 70 οικισμών Ρομά που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες.
«Πριν ένα χρόνο, τέτοιες ημέρες, σκοτώθηκε ο Μάριος, ένα παιδί και κατηγορήθηκε η κοινότητα των Ρομά, στο Μενίδι. Χτες, σκοτώθηκε ένα άλλο παιδί, μία 13χρονή Ρομά, από άλλον Έλληνα, μη Ρομά, ο οποίος πήγε στον καταυλισμό με πρόθεση να αντιδικήσει με τον πατέρα της μικρής. Η μικρή βρέθηκε μέσα στη φασαρία και έχασε τη ζωή της, γιατί ο άλλος ήταν οπλισμένος με καραμπίνα. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, υπάρχει ένας κύκλος αίματος παιδιών που πρέπει να κλείσει. Η κοινότητα των Ρομά πρέπει να ενταχθεί και να συμβιώσει αρμονικά σε κάθε τόπο, κάθε Δήμο, με τους άλλους μη Ρομά Έλληνες. Αλλιώς, θα ακολουθήσει η ζούγκλα της αυτοδικίας, των αντιποίνων, των βιαιοπραγιών», προειδοποίησε η κ. Φωτίου.
Η υπουργός τόνισε ότι «πρέπει σαν κράτος να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις εξαθλίωσης ενός ολόκληρου πληθυσμού 100.000 Ελλήνων Ρομά, που πολλοί από αυτούς ζουν σε συνθήκες παρανομίας, παράεμπορίου, κτλ. Ή θα αλλάξουμε αυτή την ιστορία με την επί της ουσίας ένταξης των Ρομά ή είμαστε καταδικασμένοι».
Χαρακτήρισε «τραγική ειρωνία είναι ότι το συμβάν καταγράφεται στην Άμφισσα, τον πρώτο δήμο όπου κάνουμε μετεγκατάσταση δύο καταυλισμών Ρομά, σε χώρο που έχουμε σχεδιάσει. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο που είναι έτοιμος, την Παρασκευή θα προκηρύξει όλο το έργο για να αγοράσει τους οικίσκους και τις υποδομές».
Σε άλλο σημείο, διευκρίνισε ότι «είναι 370 οικισμοί-καταυλισμοί σε όλη τη χώρα, 100.000 άνθρωποι περίπου. Από αυτούς, 70 περίπου καταυλισμοί πρέπει να μετεγκατασταθούν γιατί είναι ντροπιαστικές οι συνθήκες. Από αυτούς ξεκινήσαμε και από την Άμφισσα, αλλά έχουμε 5-6 ακόμη που είναι και εκεί έτοιμα τα σχέδια για να μετεγκατασταθούν».
Η υπόθεση των Ρομά «δεν είναι μία περίπτωση για εύκολα κλισέ, ότι οι Ρομά είναι παραβατικοί, διακινούν όπλα, κάνουν εμπόριο ναρκωτικών κτλ. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης και εμείς κάνουμε πολύ μεγάλα βήματα, σε όλη την Ελλάδα», όπως είπε η κ. Φωτίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:
– «αλλάξαμε το πλαίσιο στο εμπόριο για να μπορούν να δραστηριοποιούνται σε αυτό, ενώ πριν δεν μπορούσαν να παίρνουν άδειες στις λαϊκές»
– «δώσαμε το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, οι περισσότεροι Ρομά μπαίνουν στο ΚΕΑ. Όρος για να το παίρνεις είναι να το παίρνεις είναι να στέλνεις τα παιδιά σου στο σχολείο και το ελέγχουμε»
Καταλήγοντας, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι «υπάρχει ολόκληρη υποκρισία, τόσα χρόνια, αυτοτροφοδοτούμενη: “τι να κάνουμε, είναι άνθρωποι που κάνουν παράνομο εμπόριο, τι να κάνουμε, που είναι σε εξαθλίωση”. Να κρατήσουμε σήμερα στο μυαλό μας το θρήνο για την ζωή των παιδιών, την τραγωδία. Και ο δράστης θα συλληφθεί και όσα πρέπει να συμβούν, αλλά το παιδί πάει, χάθηκε».
Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ
Φωτο: wikipedia.org