ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Τα σκουπίδια πνίγουν την Κέρκυρα, έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό, και οι κυβερνητικοί παράγοντες αδιαφορούν και αυτοσχεδιάζουν»
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο κ. Κόνσολας χαρακτηρίζει εικόνες ντροπής με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό, τους σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους του νησιού.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων που Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος, από το 2016, συνέταξαν, ενέκριναν και ψήφισαν, δεν έχει εφαρμοστεί.
Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για την Κέρκυρα προβλέπει ανακύκλωση, ξεχωριστή συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων, δημιουργία πράσινων σημείων, ΣΜΑ και λειτουργία αδειοδοτημένων και σύγχρονων μονάδων.
Μόνο που η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, ως προς αυτούς τους στόχους, είναι από ανύπαρκτη έως μηδενική.
Τονίζει ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με σωρούς από σκουπίδια στους δρόμους της Κέρκυρας και η πλήρης αναποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, που οι ίδιοι δημιούργησαν και ψήφισαν αλλά και οποιουδήποτε άλλου βιώσιμου και ρεαλιστικού σχεδιασμού, οδήγησαν την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο στην αναίρεση της αρχικής τους θέσης και στην υλοποίηση έκτακτων διαδικασιών για τη λειτουργία χώρου προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων στη Λευκίμμη.
Η συγκεκριμένη λύση, πέραν του ότι δημιουργεί ένα συγκρουσιακό κλίμα στην τοπική κοινωνία, δεν συνιστά μια ενδεδειγμένη, περιβαλλοντικά λύση, και δεν αποτελεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση.
Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα επιβάλλει στην κυβέρνηση να τροποποιήσει το πλαίσιο για τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων προκειμένου να αντιμετωπίσει έκτακτες συνθήκες.
Ζητά από την κυβέρνηση να θέσει την Κέρκυρα σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης σε ό, τι αφορά στο πρόβλημα των απορριμμάτων και να προτάξει το ζήτημα των fast track διαδικασιών για αδειοδοτήσεις έργων και μονάδων που συνδέονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
Όταν οι Δήμοι βρίσκονται σε αδυναμία να υλοποιήσουν αυτό το σχεδιασμό, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας, πρέπει να αναλαμβάνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τα αποκεντρωμένα όργανα και υπηρεσίες τους.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τονίζει:
«Είναι σαφές ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο απουσιάζει ο σχεδιασμός και περισσεύει ο αυτοσχεδιασμός στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Παράπλευρη απώλεια αυτών των αυτοσχεδιασμών είναι ο τουρισμός και η εικόνα του νησιού της Κέρκυρας απέναντι στους επισκέπτες της αλλά και ένα συγκρουσιακό κλίμα στην τοπική κοινωνία».
Ολόκληρη η ερώτηση:
Προς
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Άμεση λήψη μέτρων και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα που απειλεί τη δημόσια υγεία και πλήττει την εικόνα του νησιού ως τουριστικού προορισμού»
Κύριοι Υπουργοί,
Στην Κέρκυρα, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, εκτυλίσσονται εικόνες ντροπής με σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους.
Είναι σαφές, ότι η εικόνα αυτή, έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό και την εικόνα του νησιού απέναντι στους επισκέπτες του, ενώ υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.
Το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί έχει χρεοκοπήσει, εδώ και χρόνια, αφού ο σχεδιασμός αποδείχθηκε ανεπαρκής.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος από το 2016 συνέταξαν, ενέκριναν και ψήφισαν δεν έχει εφαρμοστεί, ενώ ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είναι κορεσμένος.
Παράλληλα, υπήρχε η διαβεβαίωση ότι δεν θα λειτουργούσε ΧΥΤΑ στην περιοχή της Λευκίμμης, τόσο προεκλογικά δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, του νυν Δημάρχου και εκπροσώπων της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, όσο και μετεκλογικά σε αλλεπάλληλες συνελεύσεις κατοίκων της περιοχής παρουσία αιρετών εκπροσώπων της Περιφέρειας και του Δήμου.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, και, συγκεκριμένα, σε συσκέψεις που έγιναν, εξαιτίας του μείζονος αυτού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων το καλοκαίρι του 2017, στο Δήμο Κέρκυρας, αλλά και σε συναντήσεις στο Υπουργείου Εσωτερικών, δίνονταν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι στη Λευκίμμη δεν θα βλάψουν, με κανέναν τρόπο, το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και τον τουρισμό της περιοχής.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με σωρούς από σκουπίδια στους δρόμους της Κέρκυρας και η πλήρης αναποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, που οι ίδιοι δημιούργησαν και ψήφισαν, αλλά και οποιουδήποτε άλλου βιώσιμου και ρεαλιστικού σχεδιασμού, οδήγησαν την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο στην αναίρεση της αρχικής τους θέσης και στην υλοποίηση έκτακτων διαδικασιών για τη λειτουργία χώρου προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων στη Λευκίμμη.
Η συγκεκριμένη λύση, πέραν του ότι δημιουργεί ένα συγκρουσιακό κλίμα στην τοπική κοινωνία, δεν συνιστά μια ενδεδειγμένη, περιβαλλοντικά, λύση και δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.
Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για την Κέρκυρα προβλέπει ανακύκλωση, ξεχωριστή συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων, δημιουργία πράσινων σημείων, ΣΜΑ και λειτουργία αδειοδοτημένων και σύγχρονων μονάδων.
Μόνο που η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς αυτούς τους στόχους είναι από ανύπαρκτη έως μηδενική.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα επιβάλλει στην κυβέρνηση να τροποποιήσει το πλαίσιο για τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων προκειμένου να αντιμετωπίσει έκτακτες συνθήκες. Ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, που αποδεικνύεται ότι οι ΠΕΣΔΑ δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν.
Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει την Κέρκυρα, που βρίσκεται σε αυτήν την οριακή, πλέον, κατάσταση, σε ειδικό σχέδιο-καθεστώς διαχείρισης σε ό, τι αφορά στο ζήτημα των fast track διαδικασιών για αδειοδοτήσεις έργων και μονάδων που συνδέονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
Όταν οι Δήμοι βρίσκονται σε αδυναμία να υλοποιήσουν αυτό το σχεδιασμό, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας, πρέπει να αναλαμβάνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τα αποκεντρωμένα όργανα και υπηρεσίες τους.
Είναι σαφές ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο απουσιάζει ο σχεδιασμός και περισσεύει ο αυτοσχεδιασμός στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Παράπλευρη απώλεια αυτών των αυτοσχεδιασμών είναι ο τουρισμός και η εικόνα του νησιού της Κέρκυρας απέναντι στους επισκέπτες της, αλλά και ένα συγκρουσιακό κλίμα στην τοπική κοινωνία.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
- Εάν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου