Αποστόλου: Βρισκόμαστε στη δυσχερή θέση να ακούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγείται μείωση… (βίντεο)

Αποστόλου: Βρισκόμαστε στη δυσχερή θέση να ακούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγείται μείωση… (βίντεο)

Καταιγιστικός ο κ. Αποστόλου επεσήμανε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «KONTRA». Αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και στις ελληνικές εξαγωγές τονίζοντας ότι «Πολλά επώνυμα ελληνικά προϊόντα κυκλοφορούν στις διεθνής αγορές και έχουν σημαντικότατη θέση».

Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις που θα φέρει ενδεχόμενη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι «Η συμφωνία θα ψηφιστεί όχι μόνο γιατί θα την ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, δεδομένου ότι έχουν δεσμευτεί για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.»

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Για την κοινή αγροτική πολιτική

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι κρίσιμες καθώς ο αγροτικός χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια που προβλέπονται από την κοινή αγροτική πολιτική είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί, πόσο μάλλον όταν ιδιαίτερα η χώρα μας δίνει μεγάλο βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση με βασικό εργαλείο τον αγροτικό χώρο. Αντιλαμβάνεστε ότι οι συγκεκριμένοι πόροι είναι πολύτιμοι όχι μόνο για τη στήριξη του εισοδήματος, αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία του χώρου.

Για τις προτάσεις της Κομισιόν

Βιώνουμε μία κατάσταση  όπου ενώ οι στόχοι, που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φιλόδοξοι και συμφωνούμε, για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι χρειάζονται πόροι. Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσχερή θέσει να ακούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγείται μειώσει όχι μόνο στον πρώτο πυλώνα, δηλαδή αυτόν που ουσιαστικά αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, αλλά και στον δεύτερο πυλώνα, στο αναπτυξιακό κομμάτι. Στην αρχή φάνηκε ότι δεν θα ήταν τόσο μεγάλε οι επιπτώσεις, αλλά όταν εμείς κάνουμε μία επεξεργασία στις προτάσεις που καταθέτουμε, δεν είναι τελικές και ούτε ακριβώς αιτιολογούν τι γίνεται σε κάθε κοινή οργάνωση αγοράς, σε κάθε μέτρο, είναι πολλές λεπτομέρειες, όμως αυτό που φαίνεται είναι να έχουμε ιδιαίτερα στον πρώτο πυλώνα που είναι στο μεγάλο ποσό περίπου στα 4% μείωση, αλλά έρχεται ο δεύτερος πυλώνας, ο αναπτυξιακός και η μείωση ξεπερνάει το 15%. Τουλάχιστον από αυτά που ανακοινώνονται. Δηλαδή ουσιαστικά έχουμε έναν μέσο όρος ο οποίος είναι κοντά στο 6.5 με 7%. Είναι μεγάλο το ποσό, όταν… Αν το δούμε σε βάθος επταετίας περίπου είναι κοντά στο 1.3-1.4 δις. Όμως αυτό θα πρέπει να το δούμε και σε τρέχουσες τιμές, μπαίνουν και πάρα πολλοί παράγοντες στην μέση. Περιμένουμε και μάλιστα, επειδή είχαμε και τη σχετική συζήτηση χθες, δεν εκφράστηκε ακριβής αριθμός για όλες τις χώρες. Εκείνο που περιμένουμε… έχουμε στις 16 με 17 το επόμενο συμβούλιο και θα έχει ως βασικό θέμα την κοινή αγροτική πολιτική, η οποία αν καταλήξουμε ‘ρθει το τέλος που είναι η Σύνοδος Κορυφής όπου εκεί πέρα εκ των πράγματών θα τεθούν τα ζητήματα διότι ναι μεν το σύνολο των πόρων είναι ένα θέμα που σχετίζεται γενικότερα με το ταμείο συνοχής, εκεί οπωσδήποτε είναι αποφάσεις σε επίπεδο Κορυφής, όμως από εκεί και πέρα η κατανομή, επιμέρους, ανάλογα με το είδος της ενίσχυσης είναι θέμα που απασχολεί το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας. Θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, εμείς έχουμε ταχθεί εναντίων της μείωσης δεν αποδεχόμαστε ούτε ένα ευρώ να μειωθεί.

Για το ενδεχόμενο Βέτο

Οι αποφάσεις τώρα δεν είναι ομόφωνες, πλέον διαμορφώνονται άλλες πλειοψηφίες, εκείνο που εμείς κάνουμε αυτή την ώρα είναι να δημιουργούμε τέτοιες συμμαχίες, έχουμε πάρει μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία μία πρωτοβουλία και άλλες χώρες έρχονται σιγά-σιγά για να βάλουμε το πρώτο κομμάτι που έχει σχέση με την σταθερότητα όσων αφορά την ΚΑΠ, αλλά το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε ξεκινώντας τις συζητήσεις ήταν ότι πάρα πολλές χώρες θέλησαν να υπάρξει άμεση, πλήρης εξωτερική σύγκλιση και δεδομένου ότι αφορά το μεγάλο κομμάτι των άμεσων ενισχύσεων εκεί έχουμε την ιδιαιτερότητα, και να το καταλάβουν αυτό οι αγρότες, ότι είμαστε από τις χώρες, από τις πρώτες όσων αφορά την στρεμματική ενίσχυση. Περίπου 57 με 58 ευρώ ανά στρέμμα, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι γύρω στα 25 με 26 ευρώ ανά στρέμμα. Αντιλαμβάνεστε ότι σε μία τέτοια πλήρη εξωτερική σύγκλιση θα είχαμε πάρα πολλές επιπτώσεις… …Αυτό που πλέον προσπαθούμε και φαίνεται ότι το καταφέρνουμε είναι τουλάχιστον να υπάρχει μία βάση διπλάσια από το μέσο όρο… να παραμείνει.

Για τις στρεβλώσεις

Η ΚΑΠ έχει κανονισμούς και κανονιστικές διαδικασίες τέτοιες που οποιοδήποτε βήμα κάναμε έξω από τα καθορισμένα όρια, υπάρχει ο σχετικός έλεγχος και τις περισσότερες φορές υπάρχει η αντίστοιχη ποινή. Μην ξεχνάτε ότι βρήκαμε πάνω από τρία δις. δημοσιονομικές διορθώσεις πρόστιμα και καταλογισμούς και αυτό που έχουμε καταφέρει είναι ότι σε αυτή τη θητεία μας των 3.5 χρόνων δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ, καταλογισμός και πρόστιμο και ταυτόχρονα έχουν μπει σε μία τάξη, δηλαδή ξέρουν οι αγρότες ποια περίοδο θα πάρουν τα χρήματα τους και αυτά που δικαιούνται να πάρουν θα τα πάρουν.

Οι αγρότες έχουν αντιληφθεί ότι τους πόρους αυτούς πρέπει να τους χρησιμοποιήσουν, πρέπει να έχουμε μία συνέπεια απέναντι στους κανονισμούς για να μην έχουμε επιπτώσεις, σαν τις προηγούμενες. Αλλά πάνω από όλα, κακώς συμβαίνει, αλλά ειλικρινά πιστέψτε με όλες οι συζητήσεις τελειώνουν με το… πότε θα πάρουμε εκείνα τα χρήματα, πότε θα πάρουμε τα άλλα. Αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε.

Για τις εξαγωγές

Νοοτροπίες οι οποίες χρόνια λειτούργησαν μέσα από τη διαδικασία στήριξης του εισοδήματος μόνο και μόνο, γιατί ήταν επαγγελματίες αγρότες, ενώ σήμερα βρισκόμαστε σε μία άλλη κατάσταση που θέλουμε ενεργούς αγρότες, επαγγελματίες αγρότες και η ενίσχυση τους πολεμάμε και όντως πάει προς τα εκεί, όλη η διαδικασία να δίνονται με βάση την παραγωγή, το συγκεκριμένο προϊόν και μάλιστα το επώνυμο, το ποιοτικό προϊόν, μην ξεχνάμε μιας και χθες ήταν η ημέρα του περιβάλλοντος, το 50% περίπου των ενισχύσεων, του αγροτικού χώρου έχει συνδεθεί με φιλο-περιβαλλοντικά μέτρα. Άρα η κατεύθυνση είναι πλέον και η αειφορία  αλλά πάνω από όλα η ποιοτική υπόσταση των προϊόντων. Πολλά επώνυμα ελληνικά προϊόντα κυκλοφορούν στις διεθνής αγορές και έχουν σημαντικότατη θέση.

Για την Φέτα

Βρήκαμε μία κατάσταση όπου η φέτα ως προϊόν ελληνικό είχε σφετεριστεί σε πάρα πολλές χώρες και την ώρα που η Ε.Ε., άρχισε να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες  δυστυχώς δεν δόθηκε το βάρος αυτό για να εξαιρεθεί η χρήση του ονόματος φέτα όπως έχει συμβεί με άλλα προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.  Εκεί λοιπόν, βρεθήκαμε εμείς μπροστά σε δύο συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί με τον ΚΑΝΑΔΑ και την Ν. Αφρική όπου δινόταν ουσιαστικά η δυνατότητα μετά από 5 χρόνια να χρησιμοποιείται ο όρος «τύπου φέτα» ή «φέτα Νότιας Αφρικής», «φέτα Καναδά». Αυτό λοιπόν είχε μονογραφηθεί από τη δική μας πλευρά αυτό που με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε ήταν να δεσμευτεί η Ευρωπαϊκή επιτροπή και η αντίστοιχη χώρα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο να εξαλειφθεί εντελώς, μετά τα 5 χρόνια, η χρήση του όρου φέτα. Στις συμφωνίες που υπογράφονται από εδώ και πέρα το καταφέρνουμε από την πρώτη στιγμή. Για παράδειγμα η συμφωνία που κάναμε με την Ιαπωνία, από την πρώτη στιγμή δεν θα υπάρχει ο όρος φέτα στη συγκεκριμένη χώρα.

Για τις τιμές του Γάλακτος

Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε εμείς στη διαμόρφωση της τιμής. Ούτε μπορούμε να παρέμβουμε απαγορεύοντας την εισαγωγή αιγοπρόβειου γάλακτός από άλλες χώρες. Αυτό που παρακολουθούμε και ελέγχουμε αυστηρά είναι να μην χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας αιγοπρόβειο γάλα άλλων χωρών, πλην του ελληνικού. Γι’ αυτό και στη νέα ρύθμιση που έχουμε κάνει για την αναγραφή της χώρας άρμεξης του γάλατος, εκεί αν είναι από άλλη χώρα, αναφέρεται ρητά.

Για το σκοπιανό

Νομίζω πως το μείζων σε αυτή την περίπτωση είναι να ψηφιστεί η συμφωνία και η συμφωνία θα ψηφιστεί όχι μόνο γιατί θα την ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, δεδομένου ότι έχουν δεσμευτεί για τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Από εκεί και πέρα θα σας έλεγα ότι για εμένα θα ήταν θετικό και οι σύμμαχοί μας, στην προκειμένη περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, να συμφωνήσουν. Δεν σημαίνει όμως ότι εάν δεν συμφωνήσουν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης και θέμα στη λειτουργεία της κυβέρνησης.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:


Σχολιάστε εδώ