«Θωρακίστε» την υγεία των παιδιών σας για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Της
Δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ
Ειδικής παθολόγου
[email protected]
Κατά τη δοκιμασία των εξετάσεων είναι βασικό ο οργανισμός να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, ούτως ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση. Ο εγκέφαλος πρέπει να είναι ξεκούραστος και να είναι σε θέση να συγκεντρώνεται και να κινητοποιεί απερίσπαστος την κρίση, τη μνήμη, τη φαντασία. Παρ’ όλα αυτά όμως η αυξημένη ένταση που συνοδεύει τις δοκιμασίες των εξετάσεων έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ορισμένα ανεπιθύμητα ιατρικά προβλήματα που κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια.
Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται συχνά με ειδικά μέτρα και απλά φάρμακα, επί εμμονής όμως μπορεί να χρειαστούν ενδελεχή ιατρικό έλεγχο.
Η αϋπνία
Η αϋπνία κατά την εξεταστική περίοδο ή κατά την περίοδο της εξεταστικής προετοιμασίας μπορεί να εμφανιστεί είτε με τη μορφή της δυσχέρειας κατά την επέλευση του ύπνου, είτε με τη μορφή των συχνών αφυπνίσεων κατά τη νύχτα, είτε με τη μορφή της πολύ πρωινής αφύπνισης, είτε με τη μορφή του μη ικανοποιητικού ύπνου. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων η ύπαρξη αυξημένου stress καθιστά ευκολότερη την απορρύθμιση.
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ, η βρώση τροφής αμέσως πριν τον νυχτερινό ύπνο, η επίπονη μελέτη κατά τις ώρες που προηγούνται του ύπνου, το κάπνισμα -ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι- η κατανάλωση καφέ, τσάι, ποτών τύπου cola σε υπερβολικές ποσότητες ή μετά το μεσημέρι είναι παράγοντες που απορρυθμίζουν περαιτέρω τον κύκλο ύπνου – εγρήγορσης.
Ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να καταναλώνει φαγητό, αλλά να χαλαρώνει κατά το δίωρο – τρίωρο που προηγείται της νυχτερινής κατάκλισης, να αποφεύγει το έντονο φως και τον θόρυβο, να ξαπλώνει την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ, να μην κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με άτομα που θορυβούν κατά τη νύχτα (π.χ. άτομα που ροχαλίζουν), να απομακρύνει τα ρολόγια από τα υπνοδωμάτια, να αποφύγει τα κρύα ή καυτά μπάνια προ του ύπνου, να ξυπνάει την ίδια περίπου ώρα κάθε πρωί. Επίσης πρέπει να περιορίσει τη λήψη υγρών το βράδυ. Η ήπια καθημερινή βάδιση κατά το μεσημέρι συχνά δρα υποβοηθητικά στην επέλευση του νυχτερινού ύπνου.
Ταχυκαρδία
Η συγκίνηση και το άγχος προκαλούν συχνότερη παραγωγή διεγέρσεων από το φυσιολογικό καρδιακό βηματοδότη. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση αισθήματος ταχυκαρδίας. Η πρόληψη περιλαμβάνει τη διακοπή αλκοόλ και καφεΐνης, που δύνανται να προκαλέσουν αύξηση της καρδιακής συχνότητας, την αποφυγή βαρέων γευμάτων, που λόγω κακής πέψης μπορεί να επιδεινώσουν το φαινόμενο, την επαρκή ανάπαυση.
Καούρες, ναυτίες, ρέψιμο, φούσκωμα
Η καούρα, η ναυτία, το ρέψιμο, το φούσκωμα είναι συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Σύμφωνα με μελέτες, το stress προκαλεί αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών, ερεθισμό ορισμένων εγκεφαλικών κέντρων που συμμετέχουν στη ρύθμιση της λειτουργίας της πέψης, αύξηση της επίπτωσης της ναυτίας και των δυσπεπτικών ενοχλημάτων στους εξεταζόμενους.
Η πρόληψη των δυσάρεστων αυτών καταστάσεων γίνεται με την αποφυγή των μεγάλων γευμάτων (συνιστώνται μικρότερα και συχνά γεύματα), το καλό μάσημα των τροφών, την αποφυγή των πλούσιων λιπαρών τροφίμων (επί παραδείγματι το κρέας και το ψάρι καλό είναι να τρώγονται ψητά και όχι τηγανητά), την αποφυγή αλκοόλ καπνού και κατάχρησης καφέ, την αποφυγή νυχτερινών γευμάτων.