Ψηφίζει τους βιομηχάνους ο Μητσοτάκης

Ψηφίζει τους βιομηχάνους ο Μητσοτάκης

Υποστήριξε στην ομιλία του στον ΣΕΒ ότι θα σαρώσει όλους τους φιλεργατικούς νόμους

Το μάτι στους επιχειρηματίες της χώρας κλείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποσχόμενος ότι ερχόμενος στην εξουσία θα λάβει όλα τα… απαραίτητα μέτρα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην κερδοφορία τους. Ακόμη κι αν ορισμένα από τα μέτρα αυτά είναι σε βάρος των εργαζομένων. Ευελπιστώντας προφανώς στην ενεργή και με διαφόρους τρόπους στήριξή τους στις εκλογές.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε σταδιακή και σημαντική μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις αλλά και των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να περισταλεί το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Παραγνωρίζοντας ότι αυτό θα αποβεί σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων και θα συντελέσει στον περαιτέρω περιορισμό των μελλοντικών συντάξεων.

Δεν αρκέστηκε ωστόσο εκεί, δεσμεύτηκε ακόμη ότι ως πρωθυπουργός θα δώσει προβάδισμα στις επιχειρησιακές συμβάσεις, όπου ανεξέλεγκτα κάθε εργοδότης θα επιβάλλει τους όρους των συμβάσεων. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο επαχθείς μπορεί να είναι οι όροι αυτοί σε περιόδους όπου τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν πολύ υψηλά και η προσφορά εργασίας περιορισμένη.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη μορφή που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο παρελθόν είχε ταχθεί και υπέρ των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο και στο καθεστώς που διέπει την προκήρυξη των απεργιών αλλά και του lockout (ανταπεργία) εκ μέρους των εργοδοτών. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω θα πλήξει κατάφωρα το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, μετατρέποντας τις συνθήκες εργασίας σε εξαιρετικά δύσκολες έως επώδυνες.

Την επομένη ακριβώς ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μίλησε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου ανακοίνωσε νέο «πακέτο παροχών». Κατά πρώτον υποσχέθηκε να καταργήσει το τέλος διανυκτέρευσης αλλά και να μειώσει τους φόρους σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και να διευκολύνει τους επιχειρηματίες του χώρου να μειώσουν το λειτουργικό κόστος. Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στους εργαζόμενους στον τουρισμό, οι οποίοι απασχολούνται κάτω από ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες, με εξοντωτικά ωράρια, με χαμηλές αποδοχές και ανασφάλιστοι σε πολλές περιπτώσεις. Κι ενώ υπόσχεται στους επιχειρηματίες μείωση των φόρων, ο κ. Μητσοτάκης δεν εξηγεί από πού θα αναζητήσει τα… διαφυγόντα έσοδα για τα δημόσια ταμεία και πώς θα καλύψει τη μαύρη τρύπα που θα προκύψει από τη μείωση των εσόδων από τους φόρους.


Σχολιάστε εδώ