Κυβέρνηση καθηγητών και τεχνοκρατών ονειρεύεται ο Κυριάκος

Κυβέρνηση καθηγητών και τεχνοκρατών ονειρεύεται ο Κυριάκος


Με το… όνειρο
θα μείνουν όσοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ελπίζουν ότι σε ενδεχόμενη νίκη στις επόμενες εκλογές θα καταλάβουν μία από τις επίζηλες θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να σχηματίσει κυβέρνηση με καθηγητές και τεχνοκράτες, πρόσωπα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, που είναι απαλλαγμένα από τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις που διακατέχουν τους πολιτικούς. Πρόσωπα που δεν θα προσμετρήσουν το πολιτικό κόστος και θα εφαρμόσουν τις αναγκαίες πολιτικές παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών οι Θ. Πελαγίδης, Γ. Παγουλάτος κ.ά. Θα στηριχθεί, επίσης, σε νέα και άφθαρτα πρόσωπα, που δεν κουβαλούν αμαρτίες του παρελθόντος και είτε έχουν προκύψει από το Μητρώο Στελεχών είτε πρόκειται για στελέχη που δεν έχουν μεγάλη θητεία στον πολιτικό στίβο. Προκύπτει αναπόφευκτα το συμπέρασμα ότι θα είναι ελάχιστες οι θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα μείνουν κενές για να καλυφθούν από βουλευτές.

Παρασκηνιακά, έχει διαμηνυθεί προς τους τομεάρχες του κόμματος ότι η θέση που κατέχουν σήμερα δεν είναι ο «προθάλαμος» για την αντίστοιχη θέση στην κυβέρνηση. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η τομεάρχης Οικονομίας Ντ. Μπακογιάννη δεν θα μετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές παλαιότερα είχαν λάβει υπόσχεση για κυβερνητική θέση, τίποτα όμως δεν ισχύει πλέον και ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα δουν φως!

Ποιοι είναι στη μαύρη λίστα

Στο μεταξύ, αναταράξεις και συζητήσεις προκάλεσε το πρωτοσέλιδο θέμα στο «ΠΑΡΟΝ» (της περασμένης Κυριακής) που έφερε στο φως τα σχέδια του Κυρ. Μητσοτάκη για «καρατόμηση» όλων των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Από τα κεντρικά γραφεία απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, γεγονός που προκάλεσε απορίες κι ερωτηματικά. Οι σχετικές πληροφορίες ήταν βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η μάχη στις επόμενες εκλογές θα είναι σκληρή, γι’ αυτό και πρέπει να πάμε ενωμένοι και συντεταγμένοι. Κανείς δεν περισσεύει και όλοι είναι απαραίτητοι», ήταν η γενικότερη διαπίστωση. Στο περιβάλλον των κορυφαίων στελεχών, τα ονόματα των οποίων υπάρχουν στην «blacklist», η εκτίμηση είναι ότι αυτού του είδους οι διαρροές είναι για λόγους εντυπώσεων. Και στις παρούσες συνθήκες ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αποτολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο. «Αν είχε… αέρα στις δημοσκοπήσεις μπορεί και να το τολμούσε, τώρα όμως…», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο.

Παραμένει πάντως ενεργό το σενάριο της «καθαίρεσης» του Άδ. Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου. Αντίθετα ο Κ. Χατζηδάκης θα διατηρήσει τη θέση του. Στις τάξεις των βουλευτών έχει επανέλθει η συνήθης γκρίνια ότι δεν λειτουργούν τα όργανα, ότι δεν ενημερώνονται εγκαίρως για τις αποφάσεις της ηγεσίας σε κρίσιμα ζητήματα και τα πάντα καθορίζονται από μια μικρή ομάδα στελεχών πέριξ του Κυρ. Μητσοτάκη.


Σχολιάστε εδώ