Άγνωστο το κουστούμι εξόδου που μας ράβουν…

Άγνωστο το κουστούμι εξόδου που μας ράβουν…

Στο τραπέζι και η παράταση της μνημονιακής γραμμής

Ξεκάθαρος ήταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην «τρόικα» Ντέκλαν Κοστέλο για το κουστούμι που θα μας φορέσουν την επομένη της λήξης των Μνημονίων, που θα σηματοδοτήσει το είδος της «καθαρής εξόδου» την οποία μήνες τώρα ευαγγελίζεται στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Θα είναι άνετο και καλοραμμένο γιατί θα πρέπει να αντέξει 5 με 10 χρόνια, μέσα στα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις ακόμη, και όποιος αντέξει…

Και επισημάνθηκε ότι δεν αρκεί μόνο η ψήφιση των μέτρων, αλλά θα πρέπει και να εφαρμοσθούν, κάτι που θεωρήθηκε προειδοποίηση για την υλοποίηση των μέτρων μετά την έξοδο, αλλιώς έχουν τον τρόπο να ξανασφίξουν τα λουριά…


Πάντως, κακά τα ψέματα. Ήταν ανάγκη να σκάσει τώρα το θέμα με την Ιταλία; Αν δεν είχε συμβεί, θα ήταν πιο άνετοι οι περιβόητοι «θεσμοί» – αφεντικά να δώσουν κάτι παραπάνω.


Το πόσο καθαρή θα είναι η έξοδος θα φανεί από την πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η οποία κατά τον κ. Κοστέλο θα αφορά τρία επίπεδα: την ολοκλήρωση του προγράμματος, το πακέτο των μέτρων που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης («ενισχυμένης εποπτείας», όπως έχει ανακοινωθεί). Συμφωνία από την οποία η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποστεί ούτε κατά χιλιοστό.

Στο τραπέζι η παράταση…
Σύμφωνα με καλές πηγές, ο «οδικός χάρτης» για την πορεία μετά την έξοδο από τα δεσμά των Μνημονίων προβλέπει και κάποιες ανατροπές αν τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα από δω και πέρα μπαίνει στην κανονικότητα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η… διέξοδος θα είναι η παράταση της μνημονιακής πορείας.
Εξέλιξη που θα είναι μια μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση, που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να την ξεπεράσει.

Πόσο θα πάει ο λογαριασμός
Και τι δεν περιμένει τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τον κάθε πολίτη από τη στιγμή που θα ξημερώσει το 2019… Έρχεται η περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ και από το 2020 η μείωση του αφορολογήτου κατά 650 ευρώ, από την οποία θα προκύψουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένα αντίμετρα (εάν υπάρξει υπερπλεόνασμα από την υπερφορολόγηση) για να μπορέσει να πάει στις εκλογές, όπως κοινωνικά επιδόματα (1,2 δισ. ευρώ), πολιτικές απασχόλησης (250 εκατ. ευρώ), επενδύσεις υψηλής ποιότητας (τεχνολογία), υποδομές 250 εκατ. ευρώ και προσλήψεις στο Δημόσιο 1 προς 1 (1 πρόσληψη προς 1 συνταξιοδότηση).

Επίσης, θα «παίξει» με τη μείωση των μελλοντικών συντελεστών φορολόγησης στο εισόδημα (1,4 δισ. ευρώ) για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 180 εκατ. ευρώ και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 180 εκατ. ευρώ – τα αντίμετρα εφόσον υπάρξουν υπερπλεονάσματα. Η κυβέρνηση για τα υπερπλεονάσματα θα στοχεύσει και στον τουρισμό, στο πλαστικό χρήμα και στη μείωση της φοροδιαφυγής κυρίως μέσω του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.


Σχολιάστε εδώ