Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα έψαλε στην Ευρώπη για τα Μνημόνια και το ΔΝΤ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα έψαλε στην Ευρώπη για τα Μνημόνια και το ΔΝΤ

«Η ελάφρυνση του χρέους προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας»

«Η ομαλή αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της, ώστε αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο και όχι απλώς ‘‘βιώσιμο’’ με τεχνικούς όρους». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος μιλώντας στην έναρξη του Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος».

«Ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης», πρόσθεσε, «δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσει ομαλή αναπτυξιακή πορεία όταν το δημόσιο χρέος του δεν είναι μακροπρόθεσμα διαχειρίσιμο, όσον αφορά το ποσοστό με το οποίο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός από τα τοκοχρεολύσια εις βάρος των αναπτυξιακών δαπανών, που είναι απαραίτητες για να προσελκυσθούν υψηλής ποιότητας ιδιωτικές επενδύσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την ελάφρυνση του χρέους επιβεβλημένη μεταρρύθμιση, που αφορά την εν γένει άμυνα της Ευρωζώνης απέναντι στην κρίση χρέους. «Θα ήταν ένα νέο λάθος εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών το να κρίνουν το ελληνικό πρόβλημα δημοσίου χρέους ως ‘‘ξένο’’ προς το γενικότερο αντίστοιχο πρόβλημα της Ευρωζώνης.

Δοθέντος μάλιστα ότι κατά ένα σημαντικό τουλάχιστον μέρος το ελληνικό πρόβλημα δημοσίου χρέους οφείλεται και στα αίτια της γενικευμένης κρίσης χρέους εντός της Ευρωζώνης». Αναφέρθηκε μάλιστα στη ρητή δέσμευση των «θεσμών» έναντι της Ελλάδας για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της -πάντα κατά τους κανόνες του ESM-, όταν και εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της, πράγμα που έχει συντελεστεί ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό.


  H Ελλάδα εκπληρώσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της σε πολύ μεγάλο βαθμό


Σε ό,τι αφορά τη λήψη των μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η πρόταση του Εμ. Μακρόν, η οποία συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με μια ρήτρα ανάπτυξης. «Η λογική Μακρόν», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, «εκκινεί από την παραδοχή ότι ο πιο βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης του χρέους περνά, πρωτίστως, μέσ’ από την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης. Στόχος είναι να δοθεί επαρκής ευελιξία στην αποπληρωμή του χρέους, έτσι ώστε οι ετήσιες επιβαρύνσεις να μην καταθλίβουν την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, όπως δυστυχώς συνέβη τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να συμφωνηθεί, π.χ., η επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής και μείωση των τοκοχρεολυσίων, με παράλληλη προσφορά επαρκών εγγυήσεων προς τους δανειστές αλλά και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τόνωση της ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας».

«Είναι κάτι περισσότερο από ευκρινές ότι η ευοίωνη προοπτική της Ελλάδας», επέμεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν εξαρτάται μόνον από τις δικές της προσπάθειες αλλά και από τη στάση των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλώ δε μάλλον όταν, από τη μία πλευρά, η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Και, από την άλλη πλευρά, τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας είναι, εν πολλοίς, και προβλήματα πολλών άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα προβλήματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της νομοτελειακής ανάγκης ενοποίησής της».

Ο κ. Παυλόπουλος άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα προβλήματα της χώρας μας στην αρχή της κρίσης. Για το γεγονός ότι στα Μνημόνια υπήρχαν συγκεκριμένα σφάλματα για τα οποία δεν ήταν υπεύθυνη η Ελλάδα, καθώς οφείλονται στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ευρωζώνη εμφανίσθηκαν εντελώς ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν την κρίση. «Προσέτρεξαν στις υπηρεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δίχως να υπολογίσουν ότι ο θεσμός αυτός δεν είχε ποτέ την απαιτούμενη εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων εντός χωρών που είναι μέλη μιας νομισματικής ένωσης, οι οποίες, λόγω του κοινού νομίσματος, μπορεί να μεταδοθούν διαδραστικώς στο τραπεζικό σύστημα και στο κόστος των χρεογράφων και των λοιπών χωρών της ένωσης», σημείωσε.


 Θεμελιώδης υποχρέωση η προστασία της Οικογένειας και της Παιδικής Ηλικίας


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τα εγκαίνια του Παιδικού Χωριού SOS στο Ηράκλειο της Κρήτης απηύθυνε χαιρετισμό σημειώνοντας ότι η προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους και συνέχισε: «Πρωτόγνωρα για την ελληνική κοινωνία τα φαινόμενα κακοποίησης παιδιών».

«Υπενθυμίζω, ότι τα «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» είναι ειδικώς αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1975, με σκοπό την προστασία των παιδιών που, για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους, στερούνται μονίμως την φροντίδα των φυσικών τους γονέων.

Η προστασία και φροντίδα των παιδιών, που ζουν στα Παιδικά Χωριά SOS -και στις Στέγες Νέων, τις οποίες ιδρύει και λειτουργεί το Σωματείο- προσφέρονται σε μακροχρόνια, συνεχή και σταθερή βάση.  Έχει ως αφετηρία την παιδική ηλικία και συνεχίζεται έως ότου το παιδί, με κατάλληλη ηθική, κοινωνική και επαγγελματική προετοιμασία, καθίσταται ικανό να παρέμβει αυτοδυνάμως στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Οφείλω δε να επισημάνω ότι η δραστηριότητα των «Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος» έχει ενταθεί, κυρίως μετά το 2012, συμβάλλοντας καθοριστικώς στην καταπολέμηση των παρενεργειών ιδίως από την δραματική αύξηση των οικογενειών, οι οποίες βιώνουν τον εφιάλτη της φτώχειας και της συνακόλουθης απόγνωσης».

Υπό τα δεδομένα αυτά, η εδώ παρουσία μου έχει την έννοια της δημόσιας αναγνώρισης της εκ μέρους του Σωματείου σας στήριξης του Κοινωνικού Κράτους σ’ έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα. Και εξηγούμαι:

Α. Κατά τις διατάξεις του άρθρου 21, ιδίως παρ. 1, του Συντάγματος, η προστασία της Οικογένειας και της Παιδικής Ηλικίας αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση του Κράτους.  Αντιστοίχως, οι διατάξεις αυτές καθιερώνουν συγκεκριμένα Κοινωνικά Δικαιώματα υπέρ της Οικογένειας και των Παιδιών.  Αυτή η σαφής κατοχύρωση των υποχρεώσεων του Κράτους υπέρ της Οικογένειας και της Παιδικής Ηλικίας έχει ως στόχο την θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, δοθέντος ότι η Οικογένεια είναι ο πυρήνας του κοινωνικού συνόλου.

Β. Δυστυχώς, λόγω της δεινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ο Τόπος και ο Λαός μας, το Κοινωνικό Κράτος δοκιμάζεται, πρωτίστως διότι το Κράτος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ορισμένες υποχρεώσεις που του αναλογούν, ακόμη και κατά το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων που αφορούν την Οικογένεια και τα Παιδιά. Σ’ αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η Οικογένεια στην Ελλάδα πλήττεται σήμερα από πρωτόγνωρα φαινόμενα –εντελώς ξένα προς την Ελληνική νοοτροπία και παράδοση- γονέων, οι οποίοι φέρονται στα παιδιά σαν ανθρωπόμορφα τέρατα. Βεβαίως μπορεί αυτά τα φαινόμενα ν’ αποτελούν, ευτυχώς, μια μικρή εξαίρεση από τον γενικό κανόνα των Ελλήνων γονέων, πλην όμως είναι ανάγκη να λάβουμε τώρα τ’ απαραίτητα μέτρα ώστε αυτές οι επικίνδυνες εμπειρίες να μην συνεχισθούν και, κυρίως, να μην πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Γ. Προς αυτή την κατεύθυνση στην στήριξη της Οικογένειας, του Παιδιού και, συνακόλουθα, του κοινωνικού συνόλου καθώς και της κοινωνικής συνοχής, συμβάλει τα μέγιστα η δράση ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος».

Εκπληρώνω λοιπόν, εκ μέρους της Πολιτείας, οφειλόμενο χρέος ευρισκόμενος μαζί σας και για ν’ αποδώσω αυτό που ανήκει στο Σωματείο σας ως προς την μεγάλη συμβολή του αναφορικά με την Οικογένεια και τα Παιδιά -επομένως, αναφορικά με την στήριξη του Κοινωνικού Κράτους και την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής- αλλά και για να ευχηθώ η δράση του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» να βρει άξιους μιμητές και συνεχιστές κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


Σχολιάστε εδώ