Αναγκαία η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης μείωσης των καισαρικών

Αναγκαία η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης μείωσης των καισαρικών

«Η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως παράδειγμα προς αποφυγήν από τους παγκόσμιους φορείς υγείας, όσον αφορά τις καισαρικές τομές τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά μαιευτήρια», επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Γιατρών.

«Τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ -επισημαίνει ο Σύλλογος- μαρτυρούν την κατάσταση αυτή που διαιωνίζεται έως σήμερα, χωρίς ακόμη να υπάρχει σχέδιο δράσης, για την αντιμετώπιση της. Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω ασφαλιστικός φορέας το 2016 κλήθηκε να αποζημιώσει σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια 38.159 καισαρικές τομές έναντι 28.319 φυσιολογικών τοκετών.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών το 15%. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας, υπάρχουν δομές υγείας στις οποίες οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 83% στο νοσοκομείο του Αγρινίου, το 74,8% σε κλινική των Χανίων, το 69% στο νοσοκομείο της Σύρου και το 67,4% στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα η καισαρική μετατράπηκε από μία ιατρική επιλογή σε «βολική» μέθοδο τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ίδιους του γονείς. Επιπλέον, σε πρόσφατο πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το δημόσιο σύστημα αντιμετωπίζεται ως πηγή του προβλήματος, καθώς δεν υπάρχει μαιοκεντρική παρακολούθηση για χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνες και το σύστημα εφημεριών στο ΕΣΥ δεν επιτρέπει στις εγκυμονούσες να επιλέγουν τον γιατρό τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αναίτια πρόκληση ή καισαρική στη βάρδια του γιατρού που έχει επιλεγεί.

Το υπουργείο Υγείας οφείλει άμεσα να καλέσει τους αρμόδιους φορείς και να φτιάξει ένα Εθνικό Σχέδιο μείωσης των καισαρικών τομών. Η δημιουργία birth centers, η δημιουργία επίσημης βάσης δεδομένων με στοιχεία τοκετών, η σύσταση δικτύων μαιών-μαιευτών θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποια βήματα για τη μείωση των καισαρικών στη χώρα μας».


Σχολιάστε εδώ