Κήλη: Γιατί οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο

Κήλη: Γιατί οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο

Μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών αντιμετωπίζουν οι καπνιστές που υποβάλλονται σε επιλεκτική αποκατάσταση κήλης, συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ηλεκτρονική έκδοση της «American Journal of Surgery».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους συμβαδίζουν με εκείνα μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και αφορούν επεμβάσεις υψηλότερου κινδύνου. Όπως προειδοποιούν, ακόμα και οι λιγότερο επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις δεν απαλλάσσουν από τους κινδύνους που σχετίζονται με την επιβλαβή συνήθεια.

«Οι κήλες δημιουργούνται εξαιτίας της ενδοκοιλιακής πίεσης, η οποία προκαλείται συνηθέστερα όταν ο άνθρωπος σηκώνεται από την καθιστή στην όρθια θέση, όταν βήχει, όταν ουρεί ή όταν αφοδεύει, ιδιαίτερα σε βαθύ κάθισμα, ή όταν υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Οι μακροχρόνιοι καπνιστές συχνά αναπτύσσουν χρόνιο βήχα, οπότε και κήλες σε υψηλότερο ποσοστό από τους μη καπνιστές. Μάλιστα, αυτή η ομάδα έχει τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει μετεγχειρητική κήλη.

Η κύρια υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η νικοτίνη, η οποία μειώνει τον ρυθμό σχηματισμού κολλαγόνου και αποδυναμώνει το κοιλιακό τοίχωμα», μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.


Σχολιάστε εδώ