Τι πέτυχε ο Κοτζιάς στις ΗΠΑ
Του
ΧΡΗΣΤΟΥ Η. ΧΑΛΑΖΙΑ
Ο χρόνος θα δείξει αν είναι θετικά τα συμπεράσματα από τις επαφές που έκανε στις ΗΠΑ ο έλληνας υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Τα πρώτα, πάντως, μηνύματα δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για τα εθνικά μας θέματα και τα προβλήματα της περιοχής γενικότερα. Θεωρούν δε τη χώρα μας βασικό σύμμαχο, που έχει τη δυνατότητα να πάρει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών συνάντησε και συνομίλησε με τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που συμμετέχον στον «πρωινό καφέ» με τον Πρόεδρο Τραμπ: Τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Στις επαφές του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο Ν. Κοτζιάς πρότεινε οι ΗΠΑ να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να προστατεύσουν όλες τις χώρες της Μεσογείου που διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα. Την απάντηση τη γνωρίζει ο ίδιος και ως υπεύθυνος πολιτικός άνδρας πρέπει να την προστατεύσει. Διότι έτσι προστατεύει την αξιοπιστία του και αναδεικνύεται σε σοβαρό και εχέμυθο συνομιλητή της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο έλληνας υπουργός ανέλυσε την τουρκική πολιτική και επισήμανε πόσο επικίνδυνη είναι για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Από το αποτέλεσμα των συναντήσεων φαίνεται ότι τους έπεισε, αλλά είναι άγνωστο τι θα κάνουν οι Αμερικανοί.
Ο κ. Κοτζιάς έθεσε θέμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής μας σχέσης, που αφορά τα ζητήματα της ενέργειας, ενεργειακής ασφάλειας, μέχρι ζητήματα αγροτικής και πολιτιστικής συνεργασίας, συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα, επενδύσεις και οικονομία. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και ειρηνευτικός ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα μας στην περιοχή. Έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι είμαστε η μόνη χώρα που μπορεί να συγκεντρώσει με εμπιστοσύνη τους ηγέτες των πιο διαφορετικών θρησκειών και εκκλησιών.
Η συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ξεπέρασε κατά πολύ την προγραμματισμένη ώρα, αναλύοντας την πολιτική σταθερότητας και πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η χώρα μας στα Βαλκάνια. Για το Σκοπιανό συζήτησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, όπου μετά τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Για το Σκοπιανό δεν έχουμε καμία πίεση, ούτε κανένας προτίθεται να μας πιέσει. Δεν θα δεχόμουν ποτέ να πιεστούμε. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται όμως πάρα πολύ για τη λύση και προσπαθούν να κατανοήσουν πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποια είναι τα δύσκολα σημεία της».
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με βάση το κείμενο που έχει φτιαχτεί από την ελληνική πλευρά, σε συνδυασμό με το νομικό κείμενο που έχει συντάξει ο Μάθιου Νίμιτς. Το πρώτο μέρος του κειμένου αφορά ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, προπαντός τα αλυτρωτικά, όπως επίσης και το κεφάλαιο για την αναγνώριση όλων των διεθνών νομικών πραγματικοτήτων, τα σύνορα, το απαραβίαστο των συνόρων, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά τις μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδος – ΠΓΔΜ, την προοπτική δηλαδή σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας κ.ο.κ.