Μπόνους για να λειτουργήσει  ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Μπόνους για να λειτουργήσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός

-Επιτέλους, έστω και με καθυστέρηση
-Και να κρατηθούν στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις
-Σε ρύθμιση χρέη στο Δημόσιο μέχρι 250.000 ευρώ, άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, κατάργηση της προσκόμισης σωρείας δικαιολογητικών και φρένο στη γραφειοκρατία

Αν είχαν αποφασιστεί νωρίτερα αυτά που αποφασίστηκαν τώρα προκειμένου να εξαλειφθούν τα εμπόδια για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που τον είχαν οδηγήσει σε καθεστώς περίπου αχρησίας (απόδειξη, το ότι μόλις 42 επιχειρήσεις –από τις 31.152 που έχουν υποβάλει αίτηση– κατάφεραν να περάσουν τις… εξετάσεις και να μπουν τα δάνειά τους σε ρύθμιση), είναι παραπάνω από βέβαιο ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις θα είχαν αποφύγει το «Τετέλεσται».

Τελικά, χάρη στην καίρια παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, από τη στιγμή που θα υλοποιηθούν οι αλλαγές που αποφασίσθηκαν θα λειτουργήσει με φουλ τις μηχανές ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Και σε αυτήν τη θετική εξέλιξη συνέβαλαν και οι προτάσεις του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση.

Τα… μπόνους –τα σημαντικότερα– τα οποία θα οδηγήσουν σε λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι:
– Δυνατότητα ρύθμισης και των οφειλών που δημιουργήθηκαν και βεβαιώθηκαν κατά το 2017 (αντί του 2016 που ίσχυε) προς Δημόσιο (ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ) και ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές).
– Δυνατότητα ένταξης επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών εφόσον είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δάνεια σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών έως την 31η/12/2017 (αντί 31η/12/2016 που ίσχυε).
– Αύξηση του ποσού της οφειλής που μπορούν να ρυθμίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε 125.000 ευρώ προς την ΑΑΔΕ και πρόσθετα 125.000 ευρώ προς ΕΦΚΑ (από 50.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα αντίστοιχα).
– Επέκταση της αναστολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης του Δημοσίου (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) και σε περίπτωση υποβολής αίτησης για διμερή διαπραγμάτευση.
– Αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών που κατασχέθηκαν από το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) και ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές) μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης, ώστε να δύναται ο οφειλέτης να λάβει τα ποσά που είναι σε κατασχεμένο λογαριασμό.
– Παράταση προστασίας του νόμου (αναστολής καταδιωκτικών μέτρων) προς τους αιτούντες οφειλέτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πέραν των 70 ημερών, αυτοδικαίως, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στο δικαστήριο.
– Παροχή δυνατότητας χρήσης της πλατφόρμας για αυτούς που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα (π.χ., αγρότες), προκειμένου να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους και προς τράπεζες (μέχρι τώρα επιτρεπόταν η χρήση της πλατφόρμας μόνο για διμερείς ρυθμίσεις με ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ).
– Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς εταιρείες leasing και factoring, αναγνωρίζο­ντας την ενισχυμένη θέση τους έναντι μη εξασφαλισμένων πιστωτών.
– Κατάργηση της απαίτησης προσκόμισης δικαιολογητικών των οποίων οι πληροφορίες παρέχονται ήδη ηλεκτρονικά, μέσω της σχετικής πλατφόρμας αιτήσεων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Δηλαδή, καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης όλων των εγγράφων από την Εφορία (ΑΑΔΕ / Taxis), τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ) και τα πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες / «Τειρεσίας»).


Σχολιάστε εδώ