Αλ. Τσίπρας: Η χώρα βγαίνει σε ένα ξέφωτο (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα βγαίνει σε ένα ξέφωτο (βίντεο)

Στις θετικές προοπτικές τόσο του τουριστικού προϊόντος όσο και της ελληνικής οικονομίας, ευρύτερα, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, η οποία λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής.

«Η ανοικτή συνεδρίαση του ΣΕΤΕ μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τα θετικά νέα της ελληνικής οικονομίας και να συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα του τουρισμού, που και φέτος αναμένεται να είναι έτος-ρεκόρ, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για 32 εκατομμύρια επισκέπτες.

Στηρίζουμε την τουριστική ανάπτυξη με ουσιαστικές δράσεις: Εκσυγχρονίζουμε δομές, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και καταφύγια. Προχωρούμε στη ρύθμιση του Airbnb εντός του 2018 και αναπτύσσουμε το πλαίσιο για την προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Σήμερα όμως είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε σε πιο σωστές βάσεις το εργασιακό πλαίσιο και να εξετάσουμε το βέλτιστο επίπεδο του κατώτατου μισθού.

Για εμάς είναι επιβεβλημένο, τόσο ηθικά αλλά και οικονομικά.

Διότι πιστεύουμε ότι η αναδιανομή είναι ο πραγματικός κινητήρας της ανάπτυξης και μετά από μια μακρά περίοδο λιτότητας τώρα που περνάμε σταδιακά σε μια καλύτερη κατάσταση, είναι δίκαιο, ο κόσμος της εργασίας να λάβει το μερίδιο που του αναλογεί από τη βελτίωση των συνθηκών».

Επεσήμανε πως «και φέτος αναμένεται να έχουμε έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των τουριστικών εισπράξεων, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση είναι αυξημένη κατά 12,8%, σε σχέση με πέρυσι», ενώ επεσήμανε ότι «έχει κερδίσει όλες τις προβλέψεις και όλα τα στοιχήματα», ενώ υπογράμμισε ότι «η απόδοση του τουρισμού μάς έχει κάνει υπερήφανους τα τελευταία χρόνια».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξήρε το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου εμπιστεύτηκαν την ελληνική οικονομία και «όλα αυτά τα χρόνια συνεχίσατε να επενδύετε εν μέσω των δυσκολιών».


 «θέλουμε η εισροή όλο και περισσότερων τουριστών να δημιουργεί αύξηση της ζήτησης για προϊόντα ελληνικής προέλευσης και να μη διαρρέει στο εξωτερικό ως ζήτηση για εισαγωγές.


«Ο τουρισμός ίσως ήταν ο μοναδικός κλάδος που εν μέσω βαθιάς ύφεσης κατάφερε να αναπτυχθεί. Στηρίζοντας την απασχόληση, επενδύοντας στην θετική προοπτική της χώρας, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα όσα μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς».

Αναπτύσσοντας τον ρόλο του τουρισμού στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, σημείωσε ότι αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι επίσης η ναυτιλία, ο πολιτισμός, η αγροτοδιατροφή, η βιομηχανία, το φάρμακο και η έρευνα.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η χώρα βγαίνει σε ένα ξέφωτο», καθώς σταμάτησε η κατάρρευση, ανετράπη η καταστροφική πορεία και το σύνολο της οικονομίας αναπτύσσεται. «Σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουμε τελειώσει με τις εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης κι άρα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το 3ο πρόγραμμα. Ως τα τέλη του Ιούνη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες για τις οριστικές αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

«Βγαίνουμε επιτέλους από τα μνημόνια» έσπευσε να επαναλάβει, επισημαίνοντας ότι πλέον διαμορφώνεται μια αισιόδοξη κατάσταση για τη χώρα. «Η Ελλάδα γίνεται ξανά παράγοντας θετικών ειδήσεων: Η οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε επίπεδα που αγγίζουν υψηλό δεκαετίας, η ανεργία αποκλιμακώνεται, οι επενδύσεις ανέρχονται σε υψηλό δεκαετίας και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι εξισορροπημένο».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της εργασία σε συνδυασμό με τον τουρισμό λέγοντας «θέλουμε η εισροή όλο και περισσότερων τουριστών να δημιουργεί αύξηση της ζήτησης για προϊόντα ελληνικής προέλευσης και να μη διαρρέει στο εξωτερικό ως ζήτηση για εισαγωγές. Η ιδέα ότι ανταγωνιστικότητα σημαίνει χαμηλό εργατικό κόστος, έχει αποδειχθεί λανθασμένη. Όσο ελαστικοποιείται η εργασία, τόσο μειώνεται η αποδοτικότητά της. Η βελτίωση των αποδοχών θα τονώσει την αισιοδοξία του κόσμου της εργασίας. Στο παρελθόν πολλοί εργαζόμενοι έπεσαν θύματα της αδήλωτης εργασίας και των παράνομων πρακτικών επιχειρηματιών με κοντόφθαλμη λογική. Η πάταξη του φαινομένου, θα ωφελήσει εργαζόμενους και συνεπείς επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό». Αναπτύσσοντας τον ρόλο του τουρισμού στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, σημείωσε ότι αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι επίσης η ναυτιλία, ο πολιτισμός, η αγροτοδιατροφή, η βιομηχανία, το φάρμακο και η έρευνα.

BINTEO: ert.gr

Και με πληροφορίες από το naftemporiki.gr

 


Σχολιάστε εδώ