Τι κρύβεται πίσω από την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Τι κρύβεται πίσω από την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ., Διδάκτορος
του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)

Η τελευταία πρόταση του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προς τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για ονομασία των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» (Republica Ilindenska Makedonija) συνιστά στην πράξη μια θρασύτατη ενέργεια, αποσκοπούσα να εξαναγκάσει την Ελλάδα να δεχθεί την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ονομασία με παράγωγα της λέξης «Μακεδονία». Δηλαδή ή δέχεσθε ονομασία με παράγωγα της λέξης «Μακεδονία» ή εμμένουμε σε ονομασία αρκετά χειρότερη για εσάς, όπως είναι η χρήση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Και μόνο για την πρόταση αυτή της σκοπιανής πλευράς ο έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να διακόψει άμεσα οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση και να δηλώσει ότι το μόνο όνομα που δέχεται η Ελλάδα για το κράτος αυτό είναι «Δημοκρατία των Σκοπίων» ή μόνο «Σκόπια»!

Η σκοπιανή πλευρά με την πρότασή της αυτή αποδεικνύει ότι για το όνομα της χώρας τους θέλουν, σε περίπτωση που δεν δέχεται η Ελλάδα όνομα με παράγωγο της λέξης «Μακεδονία», όνομα που δηλώνει αλυτρωτισμούς, σύμφωνα με τις αρχές που είχαν εκφρασθεί στην εξέγερση του Άη Λια (προφήτη Ηλία) στην πόλη του Κρουσόβου το καλοκαίρι του 1903 για τη δημιουργία «μακεδονικού κράτους» που να περιλαμβάνει τη Μακεδονία της Ελλάδος, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Αλβανίας, όπως επίσης τη Θεσσαλία και τμήμα της Δυτικής Θράκης. Αυτός είναι ο εξαναγκασμός προς την ελληνική πλευρά, γνωρίζοντας ότι ουδέποτε θα μπορούσε η Ελλάδα να δεχθεί ονομασία με αναφορά στην εξέγερση του Ίλιντεν το 1903, ημερομηνίας γέννησης της νεότερης ιστορίας τους.

Η ονομασία αυτή, κατά τη σκοπιανή πλευρά, ταυτίζεται με την ιστορική εξέγερση των Σλάβων, Βουλγάρων αλλά και ελληνοφώνων Βλάχων της περιοχής αυτής ενάντια στους Οθωμανούς, όπως η Ελληνική Επανάσταση στις 25/3/1821.

Καμία σχέση βέβαια δεν μπορεί να έχει η εξέγερση του Ίλιντεν με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Σύσσωμη η ελληνική αντιπολίτευση καταδίκασε οποιαδήποτε προσπάθεια των Σκοπίων να εξαναγκάσουν την Ελλάδα, ιδιαίτερα με αναφορά στην εξέγερση του Ίλιντεν, για να πετύχουν ό,τι θέλουν, δηλαδή όνομα που να περιλαμβάνει παράγωγα της λέξης «Μακεδονία», έστω με χρήση του ονόματος αυτού ως erga omnes, παράλληλα με αναθεώρηση, μελλοντικώς, του Συντάγματος των Σκοπίων αναφορικά με αλυτρωτισμούς.

Όσο για τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που ομιλεί για μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και τα Σκόπια να λύσουν το πρόβλημα αυτό, καλό θα ήταν να λεχθεί ότι η Ελλάδα, παρά την επιθυμία της για καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθεί την πώληση της ιστορίας της σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε οι ΗΠΑ, αντί να συμβουλεύουν την Ελλάδα, να συμβουλεύουν μόνο τα Σκόπια προκειμένου να δεχθούν όνομα που να μην περιλαμβάνει κλοπή της ελληνικής ιστορίας!

Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, είναι καιρός πλέον να σταματήσει να μελετά σκοπιανές προτάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις ψυχές των Ελλήνων! Εμείς δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα με την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με όνομα που να αποτελεί κλοπή της ελληνικής ιστορίας)!

Αν, τυχόν, η ελληνική πλευρά υποστηρίξει τέτοιες σκοπιανές προτάσεις, πράγμα που δεν πιστεύουμε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την οργή των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Ελλήνων της Βορείου Ελλάδος!
Τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αποφασίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά από το σύνολο του ελληνικού λαού, αφού τις περισσότερες φορές μια κυβέρνηση στηρίζεται μόνο σε μια μειοψηφία και όχι στην πλειοψηφία του λαού.

Η εκβιαστική πρόταση των Σκοπίων για το Ίλιντεν ναι μεν θα ψηφίζετο από τη Σκοπιανή Βουλή, πιθανόν όμως δεν θα μπορούσε να ψηφισθεί από τη Βουλή της Αλβανίας, πόσω μάλλον από τη Βουλή της Βουλγαρίας ή τη Βουλή της Ελλάδος, μιας και η αρχική πρόταση των Σλαβομακεδόνων το 1903 περιελάμβανε τμήματα των τριών αυτών κρατών.


Σχολιάστε εδώ