Κέρδισε πόντους  η Φώφη στη Βουλή

Κέρδισε πόντους η Φώφη στη Βουλή

-Όμως το Κίνημα Αλλαγής κινδυνεύει να χάσει την κρίσιμη τρίτη θέση

Σε κρίσιμη καμπή ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, καθώς έκαναν ήδη την εμφάνισή τους οι παρενέργειες λόγω της πολυφωνίας και της έλλειψης οργανωτικού ιστού. Ήδη τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν κάμψη της επιρροής του Κινήματος Αλλαγής, αμέσως μετά το συνέδριο και το ξέσπασμα των δημόσιων διαφοροποιήσεων, πρωτίστως από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ραγκούση κ.ά.

Επιπλέον, πολλά από τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και η παράμετρος της λεγόμενης «κρυμμένης ψήφου» δείχνουν πως η Χρυσή Αυγή έχει περάσει μπροστά από το Κίνημα Αλλαγής και αν δεν αλλάξουν τα πράγματα είναι πολύ πιθανόν να σταθεροποιηθεί στην τρίτη θέση.
Αυτό σημαίνει πως ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα χάσει τη δυνατότητα να παίξει ρυθμιστικό ρόλο, μιας και δεν θα μπορεί να λάβει την τρίτη εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ζητούν να κλείσει εδώ και τώρα ο κύκλος της εσωστρέφειας και των δημόσιων διαφοροποιήσεων, ενώ πολλά κορυφαία στελέχη θεωρούν ότι πλέον η Κεντροαριστερά πρέπει να αφήσει τη μάζωξη προσωπικοτήτων και μικροομάδων και να στραφεί στην κοινωνία, στις μεγάλες δεξαμενές των άλλοτε ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, για την ώρα τουλάχιστον, η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να περιορίσει την εσωστρέφεια, καθώς άνοιξε μέτωπα με την κυβέρνηση αλλά και τον Κυριακό Μητσοτάκη.
Πολλά δε στελέχη εκτιμούν πως με την πολύ καλή της εμφάνιση στη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή η κ. Γεννηματά κέρδισε πόντους και άρχισε να ξαναμαζεύει τον κόσμο με την επιμονή της για εκλογές εδώ και τώρα.

Η κ. Γεννηματά έθεσε και πάλι με τον πλέον επίσημο τρόπο στη Βουλή το αίτημα για άμεση διενέργεια εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεσμεύει τη χώρα και τους πολίτες με νέα δυσβάσταχτα μέτρα, που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν τον ισχυρισμό της καθαρής εξόδου. Στο στόχαστρό της έβαλε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τη λογική του «ώριμου φρούτου» και λέγοντας ότι αφήνει τη μοίρα της χώρας στα χέρια της κυβέρνησης.
Ειδικά στη δευτερολογία της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σήκωσε τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση για να γίνουν παρελθόν τα Μνημόνια είναι «να αποτελέσει πολιτικό παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής ζήτησε πολιτική αλλαγή και μέτωπο ενάντια στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό. Απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εκλογές», την οποία επανέλαβε πολλές φορές η Φώφη Γεννηματά, προσπάθησε όμως με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε το Κίνημα Αλλαγής να μην εκπέμψει και πάλι εικόνα σύγχυσης. Εκτός από τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, εστίασε στην υπόθεση του «Μακεδονικού», καλώντας άπασες τις πολιτικές δυνάμεις να μην απολέσουν την ευκαιρία.

Συγκεκριμένα, προέτρεψε σε εξεύρεση λύσης με τη σφραγίδα της ΕΕ και με «σεβασμό» στη γραμμή που υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το 1992.
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά ήταν ιδιαίτερα δεικτική και επικριτική στους χειρισμούς και τις επιλογές της κυβέρνησης για το Σκοπιανό. Τόνισε μάλιστα ότι «σε μια ευνοϊκή συγκυρία έφτασε η κυβέρνηση να συζητά την επιτομή του αλυτρωτισμού ως “λύση”», υπονοώντας την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Επανερχόμενη στο αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα η κ. Γεννηματά τόνισε: «Η έξοδος από το τρίτο δικό σας Μνημόνιο φέρνει ένα νέο πρόγραμμα.
Ο Αύγουστος και τα πανηγύρια που ετοιμάζετε οδηγούν σε έναν βαρύ χειμώνα. Δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε απλοί θεατές. Έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον κατήφορο αυτής της κυβέρνησης». Απευθυνόμενη δε στη ΝΔ άσκησε κριτική, λέγοντας ότι: «Ενώ ζητά εδώ και δύο χρόνια συνεχώς εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τώρα παρακολουθεί αμήχανα την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται και δίνει ραντεβού το… φθινόπωρο».


Σχολιάστε εδώ