Στον αέρα το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά
-Θα προτείνω την απόσυρση της προσφοράς του κτιρίου της Ραλλείου, δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης
Tο θέμα του Δικαστικού Μεγάρου θα ξανάρθει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την πρόταση, από πλευράς δήμου, να αποσυρθεί η προσφορά του κτιρίου της πρώην Ραλλείου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά γεύση για το τι έχει σκοπό να κάνει.
Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στο Κανάλι Ένα – 90,4, τονίζοντας ότι στο δημοτικό συμβούλιο θα μπορουν να τοποθετηθούν επί του θέματος όλες οι παρατάξεις.
«Εδώ και μήνες, τόνισε ο Γιάννης Μώραλης, «έχω στείλει επιστολή στον υπουργό κ. Κοντονή και του έχω ζητήσει να μας ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το Δικαστικό Μέγαρο και να μας δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Κοντονής με αγνοεί. Είτε δε θέλει να απαντήσει στον δήμαρχο του Πειραιά για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που στο κάτω κάτω δεν καίει την πόλη αλλά τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και τον δικηγορικό κόσμο, είτε αδιαφορεί».
Και προσθέτει: «Άλλωστε, πολλοί δημότες, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου στο κέντρο της πόλης. Εμείς το γνωρίζαμε αυτό, αλλά επειδή είχαμε δώσει τον λόγο μας στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θέλαμε να κάνουμε πίσω. Τώρα όμως, που το υπουργείο δεν μας ξεκαθαρίζει τι θέλει να κάνει, δεν έχουμε λόγο να επιμένουμε στην παραχώρηση».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος, απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών επί συγκεκριμένων θεμάτων, είπε τα εξής:
• Για το Μικρολίμανο: «Στις 16 Μαΐου βγήκε επιτέλους το ΦΕΚ και μέχρι το φθινόπωρο θα έχει εγκατασταθεί εργολάβος. Στόχος είναι να αρχίσουν τα έργα τον Ιανουάριο του 2019 και πριν το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί, για να μη χάσουν τη σεζόν οι καταστηματάρχες, οι οποίοι περιμένουν το καλοκαίρι για να δουλέψουν».
• Για τον Άγιο Διονύσιο: «Συμφωνήσαμε να εκτελέσει το έργο η Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει ήδη διαθέσει κονδύλι ύψους 15 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός και να μπει το έργο σε φάση υλοποίησης.
• Για τα καζάνια του θανάτου: «Συμμετείχα στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Περάματος, γιατί ήθελα να δείξω ότι οι δήμαρχοι του Πειραιά, παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, μπορούμε να είμαστε ενωμένοι μπροστά στα κοινά προβλήματα και να συμπτύξουμε ενιαίο μέτωπο απέναντι σε ό,τι μας απειλεί. Πάντως, η ιστορία με τις δεξαμενές καυσίμων δεν είναι εύκολη».
• Για την επέκταση του λιμανιού: «Υπήρξε συνάντηση με αντιπροσωπεία κατοίκων της Πειραϊκής και τους έκλεισα ραντεβού με τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι υπάρχει συμφωνία και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει καμία υποχώρηση, αφού την έχει υπογράψει. Η επέκταση δεν θα γίνει μόνο εάν αυτή είναι και η βούληση της COSCO. Ωστόσο η υπουργός Τουρισμού επιμένει να γίνει η επέκταση, γιατί θεωρεί ότι θα αποτελέσει τουριστικό αβαντάζ για τη χώρα».
• Για τα επόμενα έργα: «Το Σκοπευτήριο θα γίνει και θα λειτουργήσει πριν το τέλος τις σημερινής θητείας μας. Παράλληλα, θα γίνει ένα ακόμα κλειστό γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ στο Νέο Φάληρο. Έχουν γίνει επαφές με τον υφυπουργό Αθλητισμού και το θέμα έχει δρομολογηθεί».
Η καθαριότητα
«Είμαι υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του τομέα καθαριότητας», υπογράμμισε ο δήμαρχος, «και το είχα επισημάνει από την αρχή. Όμως είμαι και δήμαρχος και έχω υποχρέωση να διατηρώ την πόλη μου καθαρή. Έχω υποχρέωση απέναντι στον κόσμο που πληρώνει και θα κάνω τα πάντα για να είναι ο Πειραιάς καθαρός. Όταν όμως, με ευθύνη άλλων, στερούμαι τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνω τη δουλειά μου, θα κοιτάξω τι άλλο μπορώ να κάνω». «Ο τομέας καθαριότητας του δήμου», τόνισε ο κ. Μώραλης, «με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών έχει αποψιλωθεί.
Προσλήψεις δεν μας αφήνουν να κάνουμε, εκείνες που έκανε το υπουργείο δεν μας καλύπτουν, γιατί έγιναν καθυστερημένα και με λάθη».
Ο Πύργος
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε σε ένα ακόμη κτίριο-φάντασμα της πόλης, τον Πύργο του Πειραιά, και ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούλιο θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος αυτήν τη φορά δεν θα είναι άγονος. «Υπάρχει ενδιαφέρον για το κτίριο», τόνισε, «και μάλιστα έντονο. Ο Πύργος του Πειραιά, μετά από 40 χρόνια και πλέον, θα μπει σε φάση αξιοποίησης».
Οι αγκυλώσεις του κράτους
Στην αρχή της συνέντευξής του ο δήμαρχος είχε πει ότι ο «Κλεισθένης» δίνει προτεραιότητα στον εκλογικό νόμο, ενώ παραβλέπει τις χτυπητές αδυναμίες της διοίκησης, που προκαλούν τρομακτικές δυσλειτουργίες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε δύο παραδείγματα που αναδείχθηκαν από ερωτήσεις ακροατών, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν γιατί δεν υπάρχει αναψυκτήριο στο πάρκο Δηλαβέρη και γιατί δεν μπήκαν φέτος ξαπλώστρες και ομπρέλες στην πλαζ της Φρεαττύδας.