Στα κάγκελα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στα κάγκελα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

-Ζητούν έκτακτη σύγκληση της ΚΟ 
-Με κομμένες τις συντάξεις, είμαστε από χέρι χαμένοι στις εκλογές», λένε

Σε συναγερμό βρίσκο­νται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τρέμουν το κόψιμο των συντάξεων με βάση τον προψηφισμένο νόμο. Ήδη υπάρχουν έντονες διεργασίες και κινήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σκέψη να ζητηθεί άμεσα η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να τεθεί επί τάπητος το καυτό ζήτημα των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές, πρωτίστως από την περιφέρεια, έχουν ξεκινήσει κύκλο επαφών και προετοιμάζουν κείμενο για άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ήδη περίπου είκοσι βουλευτές έχουν συμφωνήσει για να ζητηθεί άμεση σύγκληση της ΚΟ, ενώ μετά του Αγίου Πνεύματος θα ενταθούν οι προσπάθειες και θα ανοίξει νέος κύκλος επαφών με βουλευτές ώστε να υπογράψει το αίτημα σύγκλησης ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός βουλευτών.

Ζητούν από τον πρωθυπουργό, πάση θυσία, να μην προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων και επίσης να εξοικονομήσει τα χρήματα (περί το 1,4 δισ. ευρώ) από άλλες πηγές και ως πρώτη εναλλακτική λύση του αντιπροτείνουν την επιβολή φόρου έως 5% στο πετρέλαιο.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα συγκληθεί θέλουν να υπάρξει ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για περικοπή συντάξεων και πως θα φέρει άμεσα το θέμα στους δανειστές. Εκτιμούν πως με κομμένες και πάλι τις συντάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι χαμένος από χέρι στις εκλογές».

Οι βουλευτές υποστηρίζουν πως δεν θα μπορούν ούτε από έξω από τα σπίτια και τα καφενεία να περάσουν αν πέσει τσεκούρι στις συντάξεις καθώς ο κόσμος είναι ήδη εξαγριωμένος και οι αντιδράσεις που θα προκληθούν θα είναι μεγάλες και ανεξέλεγκτες. «Ή θα πάμε με αξιώσεις στις εκλογές, όποτε γίνουν, ή θα σηκώσουμε λευκή σημαία. Κόψιμο συντάξεων σημαίνει παράδοση στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ», επισημαίνουν.

Την ίδια ώρα, πολλοί βουλευτές, παρά την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα επί του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι και προβληματισμένοι. «Κέρδισε για άλλη μια φορά τις ε­ντυπώσεις στη Βουλή γιατί απέναντί του είχε πάλι έναν μετριότατο Μητσοτάκη. Αυτό όμως δεν λύνει τα προβλήματα», λένε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν πως «ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα, πρέπει να βρει άλλη περπατησιά. Να δώσει αισιοδοξία και όραμα στον ελληνικό λαό, έστω και μέσα από δυσκολίες και ανηφοριές. Να γίνει ο μεγάλος ηγέτης που πάνω του θα ακουμπήσει η χώρα, έστω και αν χαθούν οι επόμενες εκλογές.
Αν δεν πούμε ψέματα και υπερβολές στον κόσμο και μιλήσουμε αληθινά, αλλά με όραμα, θα επανέλθουμε σύντομα και θα μείνουμε για πολύ».

Στο Μαξίμου ξορκίζουν το κόψιμο των συντάξεων, αν και γνωρίζουν πλέον καλά ότι μόνο με ένα πολιτικό θαύμα θα το αποφύγουν. Ωστόσο επεξεργάζονται ένα επικοινωνιακό πλάνο (πλάνο παροχών κατά βάση) προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δεν έφτασε το τέλος του κόσμου και πως υπάρχουν τρόποι να καλυφθεί το κόψιμο των συντάξεων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, βγαίνοντας από το Μνημόνιο, στα μέσα Αυγούστου, και με δεδομένο ότι υπάρχει υπερπλεόνασμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει τις απώλειες από τις συντάξεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σκέφτεται να δώσει σε όσους υποστούν απώλειες από την περικοπή συντάξεων κάτι σαν 13η σύνταξη και στεγαστικό επίδομα, που θα αγκαλιάζει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.
Παράλληλα η κυβέρνηση πο­ντάρει πολλά στην εξισορρόπηση των δύσκολων μέτρων με την ενεργοποίηση των λεγόμενων «αντιμέτρων», ενώ θεωρεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι ένας άσος στο μανίκι.
Όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για αναστροφή του κλίματος είναι ακόμα και οι περιβόητες υποθέσεις διαφθοράς και αδιαφάνειας.

Η υπόθεση Novartis εκτιμούν ότι θα παραμείνει στην επικαιρότητα και θα πιέζει την αντιπολίτευση, καθώς, όπως διαρρέεται, έχουν εντοπιστεί ήδη δύο λογαριασμοί στην Ελβετία που εμπλέκουν κάποια από τα πρόσωπα (πολιτικούς) που τα ονόματά τους έχουν ήδη συζητηθεί.

Επιπλέον ήδη, έστω και δειλά, κάνουν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα και εξελίξεις που αφορούν υποθέσεις αδιαφανείς με τον άλλοτε πανίσχυρο άνδρα της MIG καθώς και άλλους επιχειρηματίες.
Παράλληλα, η πολιτική οξύτητα και η ακραία πόλωση φαίνεται να αποτελούν πλέον βασική παράμετρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του Μαξίμου, καθώς εκτιμούν ότι ενεργοποιούν τα περιβόητα αντιδεξιά αντανακλαστικά μιας σημαντικής μερίδας του κόσμου.


Σχολιάστε εδώ