Σε ισόβια δεσμά η χώρα!

Σε ισόβια δεσμά η χώρα!

Ψυχρολουσία στο Eurogroup

Δέσμια των επιταγών των δανειστών για πολλά ακόμη χρόνια θα παραμείνει η χώρα μας και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα συνεχιστούν αδιάλειπτα. Χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πότε και πώς θα σταματήσει ο κατήφορος που ξεκίνησε το 2010, καθώς και τι ακριβώς θα έχει αφήσει πίσω της η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Η… περίφημη «καθαρή έξοδος» από τα Μνημόνια κάθε άλλο παρά καθαρή θα είναι!

Αντί αυτού, η κυβέρνηση, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, καλείται να εφαρμόσει χωρίς καμία παρέκκλιση ή απόκλιση ένα ακόμη –επικαιροποιημένο αυτήν τη φορά– Μνημόνιο, με άκρως επαχθή μέτρα για τον ελληνικό λαό και χωρίς ημερομηνία λήξεως. Το 40 σελίδων κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Καθώς αναφέρει ρητά ότι:

– Από τις αρχές του 2019 θα ισχύσει κανονικά το μέτρο για τις περικοπές όχι μόνο στις παλαιές συντάξεις αλλά και στις νέες, όπου ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τα νέα, χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης.
– Καταργείται το ΕΚΑΣ, ευθυγραμμίζονται οι αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και διατηρείται ως έχει ο ΕΝΦΙΑ.
– Καταργείται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ και στα τελευταία εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου.
– Τίθεται σε πλήρη λειτουργία το σύστημα αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη των πολιτών προς την εφορία.
– Παραμένει ως έχει η δέσμευση της χώρας μας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το τέλος του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το αφορολόγητο, παραμένει σε ισχύ η ρήτρα που έχει θέσει το ΔΝΤ για την πρόωρη μείωσή του (από το 2019 αντί για το 2020), παρότι το Ταμείο έχει συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Αθήνας για το ύψος του πλεονάσματος του 2019. Έτσι, αν και τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρχε μια απόκλιση της τάξεως των δύο μονάδων, πλέον αρμόδιες πηγές προσδιορίζουν τη διαφορά στις εκτιμήσεις Αθήνας και ΔΝΤ στις 0,4 με 0,5 μονάδες.


 Από το 2019 η μείωση του αφορολογήτου, συν τις περικοπές στις συντάξεις


Υπό το πρίσμα αυτό, η ελληνική πλευρά θεωρούσε τελειωμένο το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου, εντούτοις αυτό παραμένει ανοιχτό. Κι αυτό διότι οι επικεφαλής του Ταμείου διατείνονται ότι δεν πρόκειται για μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά για διαρθρωτική παρέμβαση στη φορολογία… φιλική προς την ανάπτυξη, αφού διευρύνει τη φορολογική βάση! Η πρόωρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου είναι σε συνάρτηση με το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ή όχι ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα. Στη δεύτερη περίπτωση θα μείνει πιθανότατα στο συρτάρι μέχρι τις αρχές του 2020.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη συνεχή εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, κάτι που απαιτεί την πολιτική δέσμευση αλλά και την τεχνική δυνατότητα της ελληνικής διοίκησης να ανταποκριθεί». Για τον σκοπό αυτό υπάρχει η δέσμευση των Αρχών να χρησιμοποιήσουν πλήρως τη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια, παραπέμποντας στις ειδικές ομάδες των «θεσμών» που ήδη λειτουργούν και πρόκειται να διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα, στο κείμενο της Κομισιόν υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση για 3,5% μέχρι και το 2022 χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη και με την πρόσθετη διαβεβαίωση ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι.


 Κατάργηση του ΕΚΑΣ και του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου


Κατόπιν αυτών, οι προσδοκίες της κυβέρνησης για δημοσιονομική χαλάρωση έχουν εναποτεθεί στην «ατζέντα Μακρόν» για την Ευρώπη. Ωστόσο, το γεγονός ότι μία από τις βασικές παραδοχές του ESM για το σχέδιο βιωσιμότητας του χρέους είναι αυτά τα υψηλά πλεονάσματα καθιστά περίπου απίθανη οποιαδήποτε συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται γενναιότερα μέτρα ελάφρυνσης. Στα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση μετά τον Αύγουστο περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση των αλλαγών στο Δημόσιο (τοποθετήσεις γενικών γραμματέων, διευθυντών), η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, το Ελληνικό, το Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες κ.ά.

Τα «καλά λόγια» των ευρωπαίων εταίρων στο Eurogroup για τις επιδόσεις της χώρας μας δεν στάθηκαν ικανά να… χρυσώσουν το χάπι του επικαιροποιημένου Μνημονίου. «Το Eurogroup του Ιουνίου θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σε­ντένο. Και πρόσθεσε ότι «τα νέα για την Ελλάδα είναι καλά» και πως όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη φτάνουμε σε συμβιβασμό. Σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα οι τελικές αποφάσεις, καθότι το πρόγραμμα λήγει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η δουλειά έχει εντατικοποιηθεί και ετοιμάζεται η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με βάση την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τελευταία αξιολόγηση. Τέλος, ανέφερε ότι η επίτευξη αυτής της συμφωνίας ανοίγει τον δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσεων του δανειακού προγράμματος προς την Ελλάδα. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι εκκρεμεί η δόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, που συνδέεται με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η οποία θα είναι διαθέσιμη μέχρι τα μέσα Ιουνίου.


Σχολιάστε εδώ