Ο πλανήτης χρειάζεται τη φροντίδα μας

Ο πλανήτης χρειάζεται τη φροντίδα μας

Θείο δώρο δι’ όλους τους ανθρώπους

Του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου*

«Η φροντίς διά την δημιουργίαν του Θεού πρέπει να μας οδηγήση εις τον σεβασμόν όλης της φύσεως και όλων των ανθρώπων. Εξ άλλου, αυτό είναι το κεντρι­κόν σημείον αναφοράς δι’ όσα πράττομεν, ο καθείς εξ ημών εκ της ιδικής του σκοπιάς και συμφώνως προς την ευθύνην του: ο πιστός και ακόμη ο άπιστος, ο επιστήμων και ο ειδικευόμενος, ο πολιτικός αλλά και ο διαδη­λωτής. Ει δ’ άλλως δεν δυνάμεθα πραγματικώς να ισχυριζώμεθα ότι μας ενδιαφέρει ο κόσμος ή ο συνάνθρωπός μας. Είναι δε επί πλέον βέβαιον ότι θα κριθώμεν από την ποιότητα του κόσμου τον οποίον θα κληροδοτήσωμεν εις τας μελλοντικάς γενεάς.

Αυτός είναι ο λόγος διά τον οποίον συνερ­γαζόμεθα στενώς με θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτας διά την αντιμετώπισιν της κλιματικής αλλαγής. Εν τω πνεύματι τούτω, τον Σεπτέμβριον του 2017, απηυθύναμεν κοινόν Μήνυμα με την Αυτού Αγιότητα τον Πάπαν Φραγκίσκον, επισημήναντες ότι “δεν μπορεί να υπάρξη ειλικρινής και μόνιμος επίλυσις της προκλήσεως της οικολογικής κρίσεως και της κλιματικής αλλαγής, εάν η ανταπόκρισις δεν είναι συντονισμένη και συστηματική, εάν η ευθύνη δεν είναι κοινή και αν δεν δώσωμεν προτεραιότητα εις την αλληλεγγύην και την αγάπην”.

Στόχος, λοιπόν, του συμποσίου μας εις τας αρχάς Ιουνίου είναι, ακριβώς, να ε­μπνεύση τας καρδίας και να αφυπνίση τον νουν όλων των συμπολιτών και συναν­θρώπων μας, να αποτελέση αφετηρίαν διά μίαν ουσιαστικοτέραν συζήτησιν μεταξύ υπευ­θύνων προσώπων και θεσμών, καθώς επίσης και να προωθήση μίαν συλλογικήν και συντονισμένην προσπάθειαν διά την διατήρησιν και την φροντίδα του πλανήτου μας ως θείου δώρου δι’ όλους τους ανθρώ­πους και ως ιεράς κληρονομίας διά τας ερχομένας γενεάς».

* Από το μήνυμά του με τίτλο «Μέριμνα διά την δημιουργίαν του Θεού»


Σχολιάστε εδώ