Μαξιλάρι η πιστωτική γραμμή!
-Μένει το ΔΝΤ υπό όρους…
Όλα όσα ζητούν οι δανειστές μας γίνονται τελικά αποδεκτά, αρκεί να έχουν όμορφο περιτύλιγμα… Αυτό φάνηκε και με την αποδοχή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα νομοθετηθεί εκ των προτέρων ως μαξιλάρι απέναντι στο κλίμα ανασφάλειας που θα δημιουργηθεί αν, π.χ., ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου ή λόγω της ιταλικής κρίσης αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού.
Με αυτήν τη μορφή-ένδυμα, η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται την πιστωτική γραμμή, όπως και την παραμονή του ΔΝΤ, ως ανασταλτικό παράγοντα στην περίπτωση που όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές έχουν αγριέψει τα πράγματα και τα επιτόκια έχουν ανέβει. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην προληπτική πιστωτική γραμμή, υπέρ της οποίας ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Από το μέτωπο του χρέους, ο διάδοχος του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών κ. Όλαφ Σολτς έχει ταχθεί υπέρ ενός αυτόματου μηχανισμού ελάφρυνσης, ο οποίος θα συνδέεται με την πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση.
Επίσης, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης περιλαμβάνονται και όλες οι ιδιωτικοποιήσεις και ήδη δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση η πώληση του 17% της ΔΕΗ, ενώ δεν πέρασε η αύξηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό, την οποία ζητούσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αντίθετοι ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και το ΤΑΙΠΕΔ.
Πόσο πάει το… μαξιλάρι στην αγορά…
Τρεις μήνες απομένουν μέχρι τον… σταθμό της εξόδου και μέχρι τώρα καμία κουβέντα δεν γίνεται στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο για το αν θα φτιάξουμε κάποιο… μαξιλάρι ή θα βγούμε παλικαρίσια και… γαία πυρί μειχθήτω.
Πάντως, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είχαν προετοιμαστεί.
• Το 1 δισ. ευρώ που είχε η Κύπρος αποθεματικό ρευστότητας κατά την έξοδό της κάλυψε τις ανάγκες χρηματοδότησης για το 2016.
• Η Πορτογαλία, όταν βγήκε από το πρόγραμμα, τον Ιούνιο του 2014, είχε φτιάξει ένα μαξιλάρι πάνω από 22 δισ. ευρώ, που κάλυπτε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της.
• Η Ιρλανδία κατά την έξοδό της από το Μνημόνιο, τον Δεκέμβριο του 2013, είχε δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ύψους 20 δισ. ευρώ, που ήταν αρκετό για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ακόμη και πέραν του 2014.
• Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, χρειάζεται ένα μαξιλάρι 20 δισ. ευρώ, που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της μόνο για έναν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος. Σύμφωνα δε με την HSBC, μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει ένα μαξιλάρι 50 δισ. ευρώ, με τις χρηματοδοτικές της ανάγκες να είναι 45 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα είναι… πρωταθλήτρια. Συγκεκριμένα, ανέρχεται στο 178,6% έναντι 129% στην Πορτογαλία το 2014, 124,4% στην Ιρλανδία το 2013 και 107,5% στην Κύπρο το 2015.