H Αμερική «πάγωσε» το διεθνές γόητρο της Τουρκίας

H Αμερική «πάγωσε» το διεθνές γόητρο της Τουρκίας

Ισχυρό πλήγμα για την Τουρκία αποτελεί η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να παγώσουν μέχρι νεωτέρας οι πωλήσεις όπλων (ή άλλου αμυντικού εξοπλισμού) προς τη γειτονική χώρα.

Πλήγμα που δεν έχει να κάνει μόνο με την αμυντική θωράκιση αλλά και με το διεθνές γόητρό της. Η απόφαση αυτή έχει αναμφίβολα αντανάκλαση και στη χώρα μας και κρίνεται άκρως θετική, καθώς θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν.


  Ν. Κοτζιάς: Τα όπλα που πωλούν στην Τουρκία μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας


Υπενθυμίζεται ότι στις επαφές που είχε πρόσφατα στις ΗΠΑ με αμερικανούς αξιωματούχους ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα όπλα που πωλούν στην Τουρκία μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών παραγόντων, με την απόφασή τους αυτή οι ΗΠΑ δεν θέλουν απλώς και μόνο να στριμώξουν τον Ερντογάν και να τον υποχρεώσουν να περιορίσει τις… επεκτατικές βλέψεις του στην ευρύτερη περιοχή. Υποδηλώνουν και την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τα οποία διαρκώς επιδεινώνονται.

Η αξία της τουρκικής λίρας έχει πάρει τον κατήφορο και δεν λέει να σταματήσει και τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί, με συνέπεια κανείς να μην μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας οικονομικής κατάρρευσης, με καταστροφικές συνέπειες για τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την τροπολογία που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Πεντάγωνο θα αναλάβει να συντάξει και να παραδώσει μια ειδική έκθεση, που θα παρουσιάζει όλες τις πτυχές των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και το σημείο στο οποίο βρίσκονται. Από τις διαπιστώσεις που θα υπάρχουν στο πόρισμα αυτό θα εξαρτηθεί το πότε και το αν
θα «ξεπαγώσουν» οι πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.


Σχολιάστε εδώ