Οι δημοτικές εκλογές πρέπει να γίνουν με δύο ψηφοδέλτια

Του
Α. Π. ΤΕΡΖΗ


Είδε επιτέλους το φως της δημοσιότητας ο κυοφορούμενος νόμος της απλής αναλογικής, ο οποίος κατέληξε ιδιαίτερα φλύαρος, με ισχύοντα τον προηγούμενο «Καλλικράτη», τον οποίο τροποποιεί ή αντικαθιστά ορισμένες διατάξεις.

Από την προσωπική εμπειρία μου στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον οποίο υπηρέτησα δημιουργικά και αναπτυξιακά επί 34 έτη, ως υπάλληλος, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, δήμαρχος (επί 12 έτη) και δημοτικός σύμβουλος, έχω πεισθεί, όσον αφορά τους ενασχολούμενους με τους θεσμούς πολιτικούς φορείς και κυβερνήσεις, πως όταν αυτή η ενασχόληση είναι συνεχής και στοχεύει στην εξυπηρέτηση εκλογικών συμφερόντων ή είναι στο γόνατο και πρόχειρη, οι θεσμοί απαξιώνονται και ευτελίζονται. Η ελληνική πραγματικότητα, διαχρονικά, επιβεβαιώνει του λόγου του αληθές. Και γι’ αυτό βρεθήκαμε εδώ που είμαστε.

Επειδή, πολύ περισσότερο σήμερα, με τη σωρεία των πολύ σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία από την πολύχρονη και πολύπλευρη κρίση, επιβάλλεται η συνοχή και η συνεργασία των μελών της ελληνικής κοινωνίας, κρίνω πως οι επερχόμενες εκλογές σε Α΄ και Β΄ βαθμό της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να διενεργηθούν με δύο ψηφοδέλτια:

Το ένα με τους υ­ποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες και το δεύτερο με τους υποψηφίους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Τα κομματικά ψηφοδέλτια είναι πλέον εκτός εποχής και δεν ενδείκνυνται για τη συγκυρία. Με τον τρόπο αυτό, αυτοί που θα εκλεγούν θα εξαναγκαστούν να συνεργαστούν (ναι, υπό την πίεση του εκλογικού σώματος, των πολιτών), να συγκροτηθούν σε σώμα, να στελεχώσουν τα προβλεπόμενα όργανα και επιτροπές και ομόθυμα να εργαστούν για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των τοπικών κοινωνιών και την αναπτυξιακή αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο δήμος τους ή η περιφέρειά τους.

Έχουμε καθυστερήσει πολύ και πολλές ευκαιρίες έμειναν αναξιοποίητες. Είναι καιρός να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Αυτά ως πρώτη υπόδειξη.


Σχολιάστε εδώ