Politico: Μόνο κατ’όνομα η έξοδος…

Politico: Μόνο κατ’όνομα η έξοδος…

– Οι διπλωμάτες της Ευρωζώνης είναι επιφυλακτικοί για το γεγονός ότι το ελληνικό πολιτικό δράμα θα εξαλείψει τα οκτώ χρόνια προόδου.

«Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης ήταν μια ευκαιρία να απαλλαγεί επιτέλους από τα δεσμά της λιτότητας. Όμως, οι πιστωτές της έχουν άλλες ιδέες». Αυτό επισημαίνει σε εκτενές άρθρο της για την πορεία της χώρας προς τη τέλος του μνημονίου, το οποίο μάλιστα  κανει λόγο για έξοδο από τα μνημόνια «μόνο κατ’ όνομα»».

Όπως σχολιάζει ο συντάκτης οι αξιωματούχοι της τρόικας «κάνουν τώρα τα δυνατά τους για να εξασφαλίσουν τη παραμονή των χειροπέδων», αν και όλοι συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να τερματίσει επίσημα το πρόγραμμα διάσωσης «είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να εκχωρήσουν στην Ελλάδα την ίδια πλήρη ελευθερία που έδωσαν στις άλλες χώρες οι οποίες πέρασαν από παρόμοια διαδικασία». Το Politico σημειώνει πως αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό:


«Όταν χρωστάτε στην τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό σας πρόβλημα – αλλά όταν χρωστάτε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, είναι το πρόβλημα της τράπεζας», δήλωσε ένας υπάλληλος της τράπεζας της ευρωζώνης. «Μας οφείλουν περισσότερα από 200 δισ. Ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα».

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο όταν οι άλλες κυβερνήσεις υπόκεινται σε δύο ελέγχους ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα θα λάβει αυτό που η Επιτροπή ονομάζει «ενισχυμένη επιτήρηση» – τέσσερις επισκέψεις ετησίως από την ομάδα παρακολούθησης.

Υπάρχει έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να ακυρωθεί το πρόγραμμα ή σημαντικές πλευρές του μετά την ολοκλήρωσή του.

ΠΗΓΗ: politico.eu

 

 


Σχολιάστε εδώ