Οι 5 κρίσιμες αλλαγές στον εκλογικό νόμο που πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής
-Δεν μοιράζει… τζάμπα έδρες
Ολοκληρωμένη πρόταση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Η πρόταση, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει τη μείωση του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα, τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών κ.ά.
Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι είναι υπέρ ενός νέου εκλογικού νόμου που θα εξασφαλίζει εκλογική δικαιοσύνη και αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων, ευνοώντας τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις.
Οι προτάσεις που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής προβλέπουν:
α) Ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα:
Το μπόνους των 50 εδρών οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και διχαστικές λογικές.
Το μπόνους θα δίνεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% θα δίνονται 20 έδρες και από κει και πέρα για κάθε επιπλέον 1% μία έδρα, με ανώτατο όριο τις 35 έδρες.
«Με αυτή την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αλλιώς θα πρέπει να συγκροτούνται κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή».
β) Την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολλών με τους εκπροσώπους τους.
Η πρόταση αφορά όλες τις μεγάλες περιφέρειες για τις οποίες δεν υπάρχει στους πολίτες η συνείδηση της ενιαίας πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ενότητας.
Η περίπτωση της περιφέρειας-μαμούθ της Β’ Αθηνών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
γ) Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος.
δ) Τη δυνατότητα ψήφου για τους έλληνες εκλογείς του εξωτερικού.
«Οφείλουμε έμπρακτα να εκφράσουμε τον σεβασμό μας στους Έλληνες του εξωτερικού και να κατοχυρώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων (κυρίως νέων ανθρώπων) που έχουν
μεταναστεύσει λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια».
ε) Μέτρα διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων:
• Έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών από επιτροπή, υπό την προεδρία υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι οι πολιτικοί.
• Υποχρεωτική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στη «Διαύγεια».
• «Κόφτης» δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας χρεών.
• Δημοσιοποίηση των ιδιωτικών εισφορών άνω των 200 ευρώ.