Ζάεφ και Ντιμιτρόφ «παίζουν» το τελευταίο τους χαρτί;

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ «παίζουν» το τελευταίο τους χαρτί;

Είναι απολύτως φυσιολογική η αντίδραση των Ζάεφ και Ντιμιτρόφ στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την ονοματοδοσία των Σκοπίων. Η πολύ σκληρή και άκαμπτη στάση της πΓΔΜ δείχνει πως  ίσως «παίζουν» το τελευταίο τους χαρτί στην συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

Οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επιμένουν στο όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» και χωρίς συνταγματική αναθεώρηση και καλούν την Ελλάδα να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Παρότι η συγκεκριμένη λύση δεν υπάρχει στη λίστα των 5 πιθανών ονομάτων της πρότασης Νίμτς… Ακυρώνοντας, θα λέγαμε, κατά κάποιο τρόπο την διαμεσολάβηση του Αμερικανού προσπαθώντας να μεταθέσουν την πίεση προς στην Ελληνική πλευρά τώρα που χρονικά η διαπραγμάτευση φθάνει στο τέλος της.


 H ΠΓΔΜ δεν συζητά κάποια άλλη πρόταση που να καλύπτει το “erga omnes”. Ντιμιτρόφ: «Αν αφαιρεθεί ένα στοιχείο, το συνολικό πακέτο θα διαλυθεί»


Όλα δείχνουν πως δεν έχουν άλλο διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην σταθερή θέση της Ελλάδα παρά μόνο την σκλήρυνση της διαπραγματευτικής τους γραμμής. Και για αυτό τον λόγο με νέες δηλώσεις τους, επέμειναν στο σενάριο «Μακεδονία του Ιλιντεν» και μάλιστα χωρίς αναθεώρηση του συντάγματος. Παρότι τα μηνύματα που στέλνει η Ελλάδα, και μάλιστα καθολικά από όλο τον πολιτικό της κόσμο, απορρίπτουν την συγκεκριμένη λύση.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου να γίνει για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Χωρίς όμως το VMR ο Ζάεφ δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο…


 Καμμένος: Δεν θα βρεθεί λύση, έχουν πλάσει ένα μύθο για τη Μακεδονία


Όπως ανέφερε και ο Πάνος Καμμένος σε χθεσινή του συνέντευξη στο Alpha 989: «Φτάσαμε κοντά (στην λύση) γιατί πράγματι η Ελλάδα έκανε διαπραγματεύσεις. Κέρδισε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Οι ίδιοι (οι Σκοπιανοί) αυτοκτονούν». Ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «δεν θα βρεθεί λύση και δεν θα βρεθεί γιατί οι ίδιοι οι Σκοπιανοί έχουν πλάσει ένα μύθο για τη Μακεδονία» και δεν αλλάζουν το Σύνταγμα της χώρας τους. Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Καμμένος, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξει ψήφιση και κύρωση της συμφωνίας εάν δεν έχει περάσει η συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή  ο Νίκολα Ντιμιτρόφ άφησε να εννοηθεί ότι η ΠΓΔΜ δεν συζητά κάποια άλλη πρόταση που να καλύπτει το “erga omnes”. «Αν αφαιρεθεί ένα στοιχείο, το συνολικό πακέτο θα διαλυθεί».

 

Φωτο: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ