Σε άγρια σύγκρουση οδηγεί ο «Κλεισθένης»

Σε άγρια σύγκρουση οδηγεί ο «Κλεισθένης»

-Μέτωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά του υπουργού Εσωτερικών

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα υπουργείου Εσωτερικών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης με αφορμή το σχέδιο «Κλεισθένης Ι». Ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης επιμένει ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο διορθώνουν κακώς κείμενα που υπάρχουν στο σχέδιο «Καποδίστριας», ενώ εκσυγχρονίζουν διατάξεις ώστε η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι πιο αποτελεσματική.

Από την πλευρά τους, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καταγγέλλουν ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών θα οδηγήσουν σε διάλυση την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της υπό τη μόνιμη επιτροπεία της εκάστοτε κυβέρνησης. «Δεν θα τους αφήσουμε να σκοτώσουν την Αυτοδιοίκηση», διαμηνύει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ο οποίος προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που το υπουργείο Εσωτερικών επιμείνει στο σχέδιο «Κλεισθένης Ι» ως έχει.

Με επιστολή που απηύθυναν προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούν συνάντηση μαζί του προκειμένου να του εκθέσουν τις θέσεις (προτάσεις) τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα την… αδυναμία τους να συνεννοηθούν με τον κ. Σκουρλέτη. Είχαν προηγηθεί δύο «θερμά επεισόδια»: Το πρώτο στη Βουλή, όπου οι πρόεδροι της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, Κ. Αγοραστός και Γ. Πατούλης, ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειών.

Στη διάρκεια της συζήτησης κυριάρχησαν οι αντεγκλήσεις, οι ειρωνείες και οι αιχμηροί χαρακτηρισμοί, που κορύφωσαν την ένταση, με συνέπεια ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης να διατάξει την αποβολή από την αίθουσα, σταδιακά, των κ. Πατούλη και Αγοραστού, πριν εκείνοι αποχωρήσουν με δική τους πρωτοβουλία και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και του προεδρείου.

Το δεύτερο «θερμό επεισόδιο» σημειώθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου έφτασαν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης για προγραμματισμένο ραντεβού με τον κ. Σκουρλέτη. Η ώρα της συνάντησης άλλαξε δύο φορές χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και δίχως επαρκείς εξηγήσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έκαναν λόγο για εμπαιγμό και αποχώρησαν από το υπουργείο, καταγγέλλοντας για απαράδεκτη συμπεριφορά τον κ. Σκουρλέτη.

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις προωθούμενες ρυθμίσεις έχουν εκφράσει όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και κομματικές επιδιώξεις. Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο θα απορρυθμίσει την Αυτοδιοίκηση, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στον διάλογο με τον κ. Σκουρλέτη και μόλις αναλάβει την εξουσία θα αλλάξει αμέσως το σχέδιο «Κλεισθένης I». Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει λόγο για μικροκομματική απόπειρα επηρεασμού των επόμενων εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης με μηχανισμούς στρέβλωσης της λαϊκής βούλησης και αποθέωσης των αδιαφανών συναλλαγών.

Η ίδια η Φ. Γεννηματά έχει δηλώσει ότι το σχέδιο «Κλεισθένης I» προσβάλλει και την απλή αναλογική και τον Κλεισθένη. Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί και το ΚΚΕ, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προωθεί έναν νέο κύκλο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Αναδιαρθρώσεις που, όπως σημειώνει, θα αποβούν σε βάρος των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας, ενώ αντίθετα θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Σχολιάστε εδώ