Τέλος οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

-Αυτή είναι η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα για την επιτυχή επανεκκίνηση του κόμματος

Κλίμα προβληματισμού, αγωνίας και ανησυχίας στον ΣΥΡΙΖΑ και στο επιτελείο του Μαξίμου, ως συνέπεια των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, που στέλνουν δυσοίωνα μηνύματα. Ο Αλ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες εδώ και καιρό αντιλαμβάνονται πως τα πράγματα δεν προχωράνε και πως με διαλυμένο σχεδόν κόμμα και τις διάφορες τάσεις να αλληλοσυγκρούονται και να αλληλοαναιρούν πολιτικές επιλογές, τα πράγματα δεν μπορεί να προχωρήσουν και ούτε κυρίως να γίνει ένα σημαντικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Πρόθεση και στρατηγική επιλογή του Αλ. Τσίπρα είναι να υπάρχει κατά το δυνατόν ενιαία φωνή και να καταργηθούν οι τάσεις που ουσιαστικά δημιουργούν φάλτσα, πολυφωνία και διαλυτικά φαινόμενα εντός του κόμματος. Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί μια επανεκκίνηση του κόμματος, που κρίνεται αναγκαία και για τη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά κυρίως για τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εθνικές εκλογές).

Επιπλέον, προκειμένου να υπάρξουν γέφυρες προσέγγισης και να προκύψει ενδεχόμενη συνεργασία (πρωτίστως σε δημοτικές και περιφερειακές αλλά και μετά τις εθνικές εκλογές) με τμήματα, προσωπικότητες ή ακόμα και με το σύνολο της Κεντροαριστεράς, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να δημιουργήσει ένα συντριπτικά πλειοψηφικό ρεύμα, μια υπερτάση, προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία και να φράξει τον δρόμο στους «53» του Ευκλ. Τσακαλώτου αλλά και άλλους επώνυμους παράγοντες που επιδιώκουν να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο και λόγο στις εξελίξεις.


Επισήμως, η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη βάση της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, ωστόσο κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσπάθεια να ενοποιηθούν σε μέτωπο οι δυνάμεις και οι τάσεις που στηρίζουν τον Αλ. Τσίπρα, απέναντι στην τάση των «53» και κινήσεις όπως του Νίκου Φίλη, που ακολουθεί δικό του μονοπάτι.


Πρακτικά, στην πρωτοβουλία για δημιουργία ενός ισχυρού προεδρικού ρεύματος μετέχουν η «Ενωτική Κίνηση», η «Πλατφόρμα 2010» και η «Σοσιαλιστική Τάση», δηλαδή οι λεγόμενοι «Πασοκογενείς» -των οποίων ηγείται ο Αντώνης Κοτσακάς- που ήταν οι οργανωτές της συγκέντρωσης στο «Κάραβελ» την περασμένη Τρίτη.

Οι πρώτες κόντρες ήδη ξέσπασαν δημόσια καθώς οι μεν «προεδρικοί» δεν θέλουν πλέον πολυδιάσπαση, οι δε «53» επιμένουν και μάλιστα το θέτουν με όρους δημοκρατίας.

«Δεν είναι περίοδος να συγκροτήσουμε μία ακόμα τάση, γιατί το κόμμα θα πάθει ‘‘υπέρταση’’», είπε ένας εκ των ομιλητών, δίνοντας το στίγμα για επιδίωξη υποβάθμισης των εσωκομματικών τάσεων, δηλαδή των «53».

Με προσεκτικό τρόπο τοποθετήθηκε κατά πληροφορίες και -εκ μέρους των «53»- ο Θ. Δρίτσας. Έθεσε ζητήματα δημοκρατίας όσον αφορά τη λειτουργία του κόμματος κάνοντας λόγο για συναπόφαση και συνευθύνη, ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα των τάσεων να υπάρχουν και να λειτουργούν, εμπλουτίζοντας τον προβληματισμό για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθείται.

Ωστόσο, στελέχη που δεν βλέπουν με καλό μάτι την κίνηση των «προεδρικών» («Πλατφόρμα 2010», «Ενωτική Κίνηση», «Σοσιαλιστική Τάση») μάλλον έσταζαν «δηλητήριο» για τις πραγματικές προθέσεις των διοργανωτών, αφού σημείωναν σε συνομιλητές τους ότι στελέχη που έχουν ευθύνη για την αποδιοργάνωση του κόμματός οργανώνονται σε «μη τάση» για να κάνουν αυτά που δεν έκαναν ως πλειοψηφία του κόμματος.

Ηχηρές απουσίες και αυτονομήσεις
Πάντως ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στη συγκέντρωση-συζήτηση της περασμένης Τρίτης ήταν απόντα κορυφαία στελέχη, που είχαν και έχουν ειδικούς δεσμούς με τον Αλ. Τσίπρα και σε γενικές γραμμές κινούνταν δίπλα στη λεγόμενη «προεδρική πλειοψηφία», όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

Πολλά στελέχη εκτιμούν πως λόγω του ρόλου και της θέσης τους δεν ήθελαν στην παρούσα συγκυρία να εμπλακούν σε κάποια εσωκομματικά μέτωπα, χωρίς ωστόσο να έχουν διαφοροποιηθεί από την «προεδρική πλειοψηφία». Τόνιζαν ακόμα πως θέλουν, λόγω του ειδικού πολιτικού βάρους τους, να λειτουργούν ως πόλοι που συμβολίζουν την ενότητα του κόμματος και του χώρου. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η απουσία του Π. Σκουρλέτη, που φαίνεται ότι θέλει να έχει δικό του ρόλο και λόγο, αλλά και του Ν. Φίλη, που φαίνεται ότι ακολουθεί πλέον τον δικό του δρόμο, προσεγγίζοντας τους «53» και γενικά την εσωκομματική αντιπολίτευση και διεκδικώντας ρόλο θεματοφύλακα των παραδόσεων της Αριστεράς.

Παρουσίες
H πρόσκληση που απευθύνθηκε για τη συγκέντρωση είχε αποδέκτες όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της κυβέρνησης, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την υπέγραφαν οι Γ. Βουλγαράκης, Αγγ. Σαπουνά, Κ. Ζαχαριάδης, Ν. Σκορίνης, Ν. Θεοδωρακοπούλου, Αγγ. Χατζοπούλου, Χρ. Στάικος, Π. Καραγεώργος, Αντ. Κοτσακάς, Αλ. Χριστόπουλος και Δ. Σακελλάρης.

Η συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης έρχεται μετά από σειρά παρόμοιων συγκεντρώσεων το τελευταίο διάστημα στην επαρχία αλλά και στην Αττική, ενώ οι προσπάθειες ενοποίησης και συγκρότησης ενός ισχυρότατου πλειοψηφικού ρεύματος δίπλα στον Αλ. Τσίπρα θα συνεχιστεί με ε­ντατικούς ρυθμούς.

Μαζική ήταν η παρουσία βουλευτών -πάνω από 40- (Αφρ. Θεοπεφτάτου, Φ. Βάκη, Κ. Δουζίνας, Ν. Αθανασίου, Θ. Τζάκρη, Ν. Συρμαλένιος κ.ά.) και υπουργών, όπως οι Ν. Παππάς, Π. Κουρουμπλής, Όλγα Γεροβασίλη, Γ. Βασιλειάδης, Ν Σαντορινιός, Σ. Φάμελλος.


Σχολιάστε εδώ