Οι κακοπληρωτές το πρόσχημα που πουλάνε οι τράπεζες τα δάνεια στα funds

Οι κακοπληρωτές το πρόσχημα που πουλάνε οι τράπεζες τα δάνεια στα funds

-Και στη συνέχεια θα κυνηγούν τους δανειολήπτες μέχρι να τους πάρουν και την τελευταία δεκάρα…

Πάρα πολλές φορές το «ΠΑΡΟΝ» έχει επισημάνει ότι θα πρέπει η τράπεζα να καλεί τον δανειολήπτη και να του προτείνει την εξαγορά του δανείου του στην τιμή που δίνει το fund. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει ποτέ όχι επίσημη αλλά ούτε καν προφορική απάντηση και οι τράπεζες συνεχίζουν να πουλάνε πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3% της αξίας τους.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που παραθέτουμε παραπάνω, με εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να παραδίδονται στα κοράκια. Το εντελώς αντίθετο κάνει η Κύπρος. Και το επιβεβαιώνει ο κ. Νίκος Κοραλής, γενικός διευθυντής χαρτοφυλακίων λιανικής τραπεζικής του νορβηγικού Ομίλου B2KAPITAL, ο οποίος αγόρασε από την Alpha Bank χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Απαντώντας, στη συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» στην Ευγενία Τζώρτζη, στην ερώτηση «Στη χώρα μας γίνεται πολλή συζήτηση για τη δυνατότητα των τραπεζών να επιτρέπουν στον δανειολήπτη την αποπληρωμή της οφειλής του με βάση την τιμή που αγόρασε το fund, κατά το λεγόμενο “κυπριακό μοντέλο”. Η B2 Holding δραστηριοποιείται και στην Κύπρο. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς ισχύει στην Κύπρο και κατά πόσον είναι εφικτό κάτι τέτοιο;», είπε τα εξής:
«Η κυπριακή νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον δανειολήπτη, μέσα σε 45 ημέρες από την ανακοίνωση της συμφωνίας για την πώληση, να κάνει ο ίδιος προς την τράπεζα μια προσφορά για άμεση εξαγορά του δανείου του, την οποία εν συνεχεία η τράπεζα θα αξιολογήσει.

Ωστόσο και η ελληνική νομοθεσία, με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του ν. 4354/2015, υποχρεώνει τις τράπεζες λίγο πριν από τη μεταβίβαση ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου να καλέσουν τον δανειολήπτη για να ρυθμίσει την οφειλή του. Αυτό έχει συμβεί και στην πράξη, καθώς στα δύο χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν μεταβιβαστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, οι τράπεζες είχαν αποστείλει επιστολές στους δανειολήπτες, παρέχοντας μια τελευταία ευκαιρία με “κούρεμα” που έφτανε μέχρι και το 90%.

Αλλά το θέμα είναι αλλού. Οι τράπεζες μεταβιβάζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τα οποία έχουν καταβάλει αλλεπάλληλες και μακροχρόνιες προσπάθειες να τα εισπράξουν, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες βρίσκο­νται σε οικονομική δυσχέρεια, η οποία δεν τους επιτρέπει να καταβάλλουν ούτε μικρές δόσεις για την αποπληρωμή τους. Έτσι, το μόνο που τους μένει είναι να τα μεταβιβάσουν μαζικά, πετυχαίνοντας χαμηλότερα κόστη για τη μεταβίβαση.

Ένας νόμος που θα έδινε στον δανειολήπτη το δικαίωμα να εξαγοράσει ο ίδιος το δάνειό του, με βάση την τιμή που δίνει ένα fund, εγείρει ένα πολύ σημαντικό ηθικό ζήτημα. Ενώ δεν βοηθάει καθόλου όσους αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα, δίνει ένα πλεονέκτημα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι ενώ μέχρι τότε δήλωναν ότι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε κάποιες μικρές δόσεις του δανείου τους, ξαφνικά βρίσκουν πολύ περισσότερα χρήματα για να το εξαγοράσουν.

Το μήνυμα σε όλους τους υπόλοιπους δανειολήπτες, που παρά τις δυσκολίες που κι εκείνοι αντιμετωπίζουν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα είναι να σταματήσουν κι εκείνοι να πληρώνουν τα δάνειά τους».


Σχολιάστε εδώ