Στον αέρα το χρέος
-Πολλά θα εξαρτηθούν από τον «πόλεμο» ΔΝΤ – Γερμανίας
Κυριολεκτικά στο άγνωστο κινείται η πολυπόθητη για την κυβέρνηση ρύθμιση του χρέους, που αποτελεί για τον πρωθυπουργό τον άσο για τη δική του επόμενη μέρα.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει στο τραπέζι –τουλάχιστον φανερά– τίποτε το συγκεκριμένο για τη μετά το τέλος των Μνημονίων (τον Αύγουστο) εποχή.
Οι δανειστές – αφεντικά δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους αλλά και από την ελληνική πλευρά, το Μαξίμου ουσιαστικά, δεν έχει φανεί ποιος είναι ο πήχης που έχει τεθεί στους «θεσμούς», κυρίως στη γερμανίδα καγκελάριο, ώστε και το χρέος να μπορεί να εξυπηρετείται και να υπάρχει η δυνατότητα για ανάπτυξη και χαλάρωση της θηλιάς που έχει μπει σε όλη την κοινωνία.
Η ελάφρυνση θα συνοδευτεί με σκληρή εποπτεία
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα κρίνουν ποια… τύχη περιμένει το χρέος είναι η κατάληξη του… πολέμου που γίνεται μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, από την εξέλιξη του οποίου θα φανεί αν θα μείνει ή θα φύγει το ΔΝΤ, με διαφαινόμενη την παραμονή του ως παρατηρητή.
Ο κορσές που θα μας βάλουν, πάντως, θα είναι πολύ στενός…
Γεγονός είναι, πάντως, ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει πως η όποια ελάφρυνση του χρέους συμφωνηθεί θα συνοδευτεί με σκληρούς όρους, γεύση των οποίων έχουμε πάρει από την εποχή Σόιμπλε.
Η γνωστή, έγκυρη και με μεγάλη κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα «Deutsche Welle» έγραψε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα φέρει σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία. Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο νέος ένοικος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα ακολουθήσει την ίδια σκληρή γραμμή με τον προκάτοχό του, τον… φίλο μας τον Σόιμπλε. Να σημειωθεί και μια σοβαρή παράμετρος που ενδεχομένως να μην την έχει ερμηνεύσει σωστά η κυβέρνηση.
Τον Οκτώβριο θα γίνουν εκλογές στη Βαυαρία και η Μέρκελ δεν θέλει αναταράξεις από μια ευνοϊκή ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα την εκμεταλλευθεί η αντιπολίτευσή της λέγοντας ότι ο γερμανός πολίτης φορολογείται για να δίνουν λεφτά στους Έλληνες.
Πάντως, από τις συζητήσεις που γίνονται για εμάς χωρίς εμάς φαίνεται ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα είναι τόσο… άνετη για την Ελλάδα με τους όρους που θα μπουν. Οι πληροφορίες λένε ότι ο… κορσές που θα μας φορέσουν, για πολλά χρόνια, θα είναι πάρα πολύ στενός… Και αυτό σημαίνει πολλά, που κάθε άλλο παρά θα επιτρέψουν πανηγυρισμούς.
Κι άλλα μέτρα ζητάει το ΔΝΤ
Υπάρχει, όμως, και μια αισιόδοξη νότα. Προέρχεται από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι το ΔΝΤ θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέχρι το 2030, ζητάει όμως μέτρα για να γίνει βιώσιμο και μετά το 2030.