Μεγάλη απήχηση και ανταπόκριση βρήκε η εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών για την ενίσχυση και την προώθηση της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων από εθελοντές δότες σε ασθενείς.
Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης στο αμφιθέατρο Ιωάννης Κρανιδιώτης από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», παρουσία της προέδρου του Μαριάννας Βαρδιονογιάννη, καθώς και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.
«Είναι μια εκστρατεία που πρέπει να κινητοποιήσει κόσμο» τονίστηκε στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι σύλλογοι υπαλλήλων του ΥΠΕΞ. Μετά το τέλος, πολλοί υπάλληλοι του υπουργείου εγράφησαν εθελοντές δότες μυελού των οστών.
«Στη χώρα μας την τελευταία περίοδο εκφράστηκε η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο με ποικίλες μορφές. Η ελληνική κοινωνία απέδειξε όχι μόνο την ευαισθησία της σε αντίξοα κοινωνικά φαινόμενα αλλά και την ετοιμότητά της να δράσει συλλογικά και να επέμβει για την αντιμετώπισή τους» τόνισε ο Γ. Αμανατίδης.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μη συγκυριακές, προσωρινές όμως και διαχειρίσιμες με υλικά μέσα, όπως οι ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των αστών, οι οποίοι σιωπηλά και καρτερικά περιμένουν μέρα με τη μέρα την καλή είδηση ότι βρέθηκε συμβατός δότης. Σε αυτό το πλαίσιο προέταξε πως «είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων είναι ένα κοινωνικό θέμα σε διεθνή κλίμακα και μας αφορά όλους».
Σήμερα, επισήμανε, τα μοσχεύματα από εθελοντές δότες που παίρνουν οι Έλληνες ασθενείς, προέρχονται στην πλειονότητά τους από το εξωτερικό, καθώς ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών είναι ιδιαίτερα μικρός. Αυτό δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης, συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η εγγραφή Ελλήνων στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η κοινή καταγωγή αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη για έναν Έλληνα ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση.
Ο κ. Αμανατίδης ενέταξε την πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Εξωτερικών, που αγκαλιάστηκε, όπως είπε, από τον υπουργό και την πολιτική ηγεσία και από όλους τους συλλόγους υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών και μεταφοράς του μηνύματος και της οργάνωσης μιας αλυσίδας βοήθειας από το δότη μέχρι το λήπτη. Ταυτόχρονα εξέφρασε την αναγνώρισή του στη δράση του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», που πρωτοστατεί στην προσπάθεια για την αύξηση των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στη χώρα μας και συνεχάρη όλους τους φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς, που στέκονται αρωγοί στο έργο του -και πάνω από όλα, τους χιλιάδες Έλληνες εθελοντές.
Από τη μεριά της, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στο έργο του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» τονίζοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία τράπεζας εθελοντών, η οποία αριθμεί ήδη 65.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δωρητές, καθώς και για τη λειτουργία Ογκολογικής Κλινικής εντός του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών (η κλινική λειτουργεί από το 1993).
Πηγή: ΑΠΕ – Δ. Μάνωλης |