Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση τομέων της καθαριότητας για το καλοκαίρι!
Το ξεκαθάρισε ο Μώραλης – Αν δεν τον αφήσουν να προσλάβει διμηνίτες
Παράθυρο στην ιδιωτικοποίηση μέρους του τομέα Καθαριότητας του δήμου άνοιξε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Αναφερόμενος στην «κοιλιά» που έκανε η καθαριότητα τους δύο τελευταίους μήνες, είπε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της τραγικής έλλειψης προσωπικού και οφείλεται στην αβελτηρία της κυβέρνησης να οργανώσει και να κάνει σωστά τις προσλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ. Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε πολύ αργά, πολύ πρόχειρα και αποδείχτηκε ατελέσφορος. Έτσι, υπήρξαν χιλιάδες ενστάσεις και οι οριστικοί κατάλογοι των επιτυχόντων θα αναρτηθούν μετά το τέλος Σεπτέμβρη, με συνέπεια, οι υπηρεσίες καθαριότητας θα είναι όλο αυτόν τον καιρό απογυμνωμένες από προσωπικό, αφού έχουν απολυθεί και οι συμβασιούχοι!
Πέρα απ’ αυτά, τόνισε ο δήμαρχος, δεν ελήφθη μέριμνα στον διαγωνισμό για να μην έχουν προβλήματα υγείας όσοι θα προσλαμβάνονταν στην καθαριότητα. Αποτέλεσμα ήταν περίπου 12 από αυτούς που επελέγησαν για τον Πειραιά είτε να είναι τυφλοί, είτε αιμοκαθαρόμενοι, είτε καρδιοπαθείς, είτε άτομα με άλλου είδους αναπηρία, που δεν θα μπορούν π.χ. να ανέβουν σε απορριμματοφόρο. Επίσης, 60 άτομα δεν εμφανίσθηκαν γιατί περιμένουν τους οριστικούς πίνακες, ενώ 22 είναι μετέωροι γιατί δεν έχουν προσκομίσει τίτλους σπουδών. Πάνω, δηλαδή, από τους μισούς εργαζόμενους που είχε ζητήσει ο δήμος για την καθαριότητα δεν θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.
«Τις επόμενες μέρες», είπε ο δήμαρχος, «θα ζητήσω από το υπουργείο Εσωτερικών να προσλάβουμε διμηνίτες στην καθαριότητα για να βγάλουμε το καλοκαίρι. Αν δεν μου το επιτρέψει ο υπουργός, θα κάνω τα πάντα για να παραμείνει καθαρός ο Πειραιάς τους επόμενους μήνες». «Όταν ανέλαβα δήμαρχος», υπογράμμισε ο κ. Μώραλης, «είχα δεσμευθεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα. Όμως βουνά σκουπιδιών στην πόλη με ευθύνη άλλων δεν θα επιτρέψω. Άμεση λύση με δίμηνα, θα απαιτήσω από την κυβέρνηση οκταμηνίτες οδηγούς και προκήρυξη για μόνιμους οδηγούς μέσω ΑΣΕΠ, όσο πιο σύντομα γίνεται. Αν δεν με ακούσει θα υποχρεωθώ να καταφύγω σε ιδιωτικά συνεργεία. Αν χρειασθεί θα κάνω και δημοψήφισμα, για να το αποφασίσουν οι Πειραιώτες. Άλλωστε το προβλέπει και ο ‘‘Κλεισθένης’’».
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Κυριάκος Μανωλάκος τόνισε ότι θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να επιτρέψει στους δήμους να κάνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στην καθαριότητα, αφού υπάρχουν κονδύλια, τα ανταποδοτικά τέλη, που πληρώνουν οι δημότες ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Και επιπλέον ο Πειραιάς δεν έχει να διαχειρισθεί μόνο τα απορρίμματα των δημοτών του αλλά και εκείνα των τουριστών και των διερχομένων.
Η επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας – η πόλη μας» Μαρία Σταθάκη υπογράμμισε πως «πρέπει ο κόσμος να αλλάξει νοοτροπία και να ενισχύσει συνειδητά την ανακύκλωση. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, όσο και να μιλάμε δεν θα βρούμε άκρη», κατέληξε.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παναγιώτης Καλογερόγιαννης τόνισε ότι έγιναν τραγικά λάθη στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες των δήμων να απογυμνωθούν από προσωπικό και να μην μπορούν να λειτουργήσουν όπως ήθελαν. «Ακόμα κι έναν τυφλό μας έστειλαν για οδηγό», είπε χαρακτηριστικά!
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Αλέξανδρος Τζαφεράκος είπε πως είναι σαφές ότι όταν ο κάθε δημότης πληρώνει για να έχει καθαριότητα, δεν μπορεί να εισπράττει σκουπίδια και βρώμα. Γι’ αυτό ίσως θα έπρεπε να δούμε πώς μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ένα τμήμα της καθαριότητας.
Πρόβλημα και το παραεμπόριο
Μαζί με το θέμα της καθαριότητας τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και το θέμα του παραεμπορίου, που κυριολεκτικά πνίγει τους εμπόρους της πόλης μας. Γι’ αυτό τον λόγο παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης, ο οποίος είπε ότι και το παραεμπόριο δημιουργεί εστίες σκουπιδιών. Κάθε μέρα γίνεται στην πλατεία Ιπποδαμείας παραπάζαρο, όπου δεκάδες παράνομοι, λαθρέμποροι, λαθρομετανάστες, κ.λπ., πουλάνε διάφορα είδη.
Ο δήμαρχος είπε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τίποτα. Μόνο να το καταγγείλει στην αστυνομία, η οποία όμως δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό να επεμβαίνει καθημερινά. «Μόνη λύση, είναι να μας επιτρέψει το υπουργείο Εσωτερικών να κάνουμε προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών. Το 2010 ο δήμος είχε 136 δημοτικούς αστυνομικούς και τώρα έχει 16! Τι να πρωτοκάνουν;», τόνισε.
Φωτο: pireaspiraeus.com