Δεν βγαίνουν συντάξεις στον ΕΦΚΑ γιατί δεν έχει ετοιμασθεί ακόμα το λογισμικό!

Δεν βγαίνουν συντάξεις στον ΕΦΚΑ γιατί δεν έχει ετοιμασθεί ακόμα το λογισμικό!


-Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου

Κλείσαμε δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (4387/12-5-2016), που ουσιαστικά φέρνει τα πάνω κάτω στις συντάξεις αλλά και στο ασφαλιστικό μας σύστημα με την κατάργηση του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ κ.λπ.) και τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ενώ, λοιπόν, ο καθένας θα ανέμενε μετά την πάροδο δύο χρόνων να είχε επέλθει μια ισορροπία στον τρόπο με τον οποίο βγαίνουν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις και ότι τα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ θα μείωναν τις εκκρεμότητές τους, δυστυχώς ακόμα και σήμερα αυτό δεν συμβαίνει.

Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και έχουν να κάνουν α) με τη μη έγκαιρη έκδοση του συνόλου των εγκύκλιων οδηγιών από πλευράς υπουργείου Εργασίας και β) με το ότι δεν έχει δημιουργηθεί το απαραίτητο λογισμικό σε πλήθος ειδικών περιπτώσεων, που αντιστοιχούν σε κάτι χιλιάδες αιτήσεων, οι οποίες θα βρίσκονται σε εκκρεμότητα μέχρι να σχεδιαστεί το λογισμικό.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
α) Αυτές που αφορούν παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών Ταμείων (για παράδειγμα, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).
β) Όταν οι αιτούντες συνταξιοδότηση έχουν πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά (δηλαδή, δύο τουλάχιστον εργοδότες και περισσότερες από 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα).
γ) Όταν οι συνταξιούχοι αναπηρίας ζητούν τη μετατροπή της σύνταξης σε γήρατος.
δ) Όταν οι αιτούντες συνταξιοδότηση είναι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ.
ε) Όταν οι αιτούντες δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης και έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
στ) Εκείνες της «διαδοχικής ασφάλισης», όπου ο τελευταίος φορέας στου οποίου την ασφάλιση είχαν υπαχθεί δεν είναι υποχρεωμένος για τη χορήγηση σύνταξης.
ζ) Συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση.
Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια εξαιτίας της ολιγωρίας που έχει επιδείξει το υπουργείο Εργασίας ως προς την έγκαιρη έκδοση των εγκύκλιων οδηγιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που θα εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας μια εγκύκλιος απαιτείται περίπου ένα δίμηνο για να σχεδιαστεί και να «τρέξει» το ανάλογο λογισμικό από πλευράς των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ!

Όλα αυτά, άλλωστε, είχαν επισημανθεί και από τον όχι άμοιρο ευθυνών αποπεμφθέντα διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Μπακαλέξη, με έγγραφό του προς το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα στις 8 Μαρτίου 2018 (λίγες ημέρες, δηλαδή, πριν εξαναγκαστεί σε παραίτηση), στο οποίο ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι λόγοι που ανέστειλαν το έργο των υπαλλήλων των τμημάτων απονομής συντάξεων «εντοπίζονται κυρίως στις εκκρεμότητες ως προς την έκδοση εγκυκλίων από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις μηχανογραφικές εφαρμογές που δεν έχουν ενσωματώσει όλες τις νέες διατάξεις που εφαρμόζονται από 13/5/2016 και μετά, καθώς και στα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζονται στο web μητρώο».

Ίσως εδώ να κρύβεται και ο πραγματικός λόγος της εσπευσμένης αποπομπής του κ. Μπακαλέξη από τη θέση του διοικητή, η οποία σημειωτέον παραμένει κενή από τις 16 Μαρτίου.


Σχολιάστε εδώ