Ο κόσμος λιποθυμούσε, αλλά οι «ειδικοί» δεν… βρήκαν ίχνη ρύπανσης!
-Τι συμβαίνει στη Δραπετσώνα;
-Έκλεισαν σχολεία, παρέλυσε η ζωή της πόλης, όμως τα κρατικά συνεργεία ελέγχου
έβγαζαν τους κατοίκους… τρελούς!
Φοβερά πράγματα συμβαίνουν στο παράλιο μέτωπο του Πειραιά, από τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι μέχρι το Πέραμα. Την περασμένη εβδομάδα γράψαμε ότι η ενεργοποίηση των σχολαζουσών επί δεκαετίες δεξαμενών των εταιρειών πετρελαιοειδών έχουν ξεσηκώσει τους κατοίκους και η απόδειξη της ζοφερής πραγματικότητας και των φόβων που είχαν εκφράσει οι κάτοικοι των περιοχών αυτών για περιβαλλοντική ασφυξία ήρθε δυο τρεις μέρες μετά.
Μια αφόρητη δυσοσμία, που θύμιζε βόθρο αλλά και καυσαέριο, έκανε δύσκολη τη ζωή των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο αποπνικτική, που νόμιζες ότι κάποιοι είχαν ρίξει χημικά αέρια σε διαδήλωση! Την προπερασμένη Τετάρτη η κατάσταση επιδεινώθηκε, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο κόσμος δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει στους δρόμους, τα μαγαζιά έκλεισαν, τα σχολεία διέκοψαν τη λειτουργία τους, η ζωή παρέλυσε!
Οι δήμαρχοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος αναστατώθηκαν, μπήκαν στην πρίζα, μαζί και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, που κάλεσε ειδικούς επιστήμονες από την Περιφέρεια αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος για να κάνουν μετρήσεις και να εντοπίσουν από πού προέρχεται αυτή η περιβαλλοντική ρύπανση.
Ωστόσο, τα συνεργεία που έκαναν τους ελέγχους είπαν ότι η ΕΥΔΑΠ (Ψυττάλεια) αλλά και οι εταιρείες πετρελαιοειδών δεν προκαλούσαν ρύπανση! Μάλιστα, οι υπεύθυνοι των συνεργείων δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν υψηλά ποσοστά περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή! Οι απαντήσεις αυτές προκάλεσαν την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου, που μιλάει ξεκάθαρα για κοροϊδία και απόκρυψη της αλήθειας και απαιτεί να κάνουν ελέγχους ιδιωτικές εταιρείες, καθώς πιστεύει ότι οι κρατικές υπηρεσίες λένε ψέματα για να καλύψουν τις ευθύνες των εταιρειών.
Στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε το Σάββατο το βράδυ στη Δραπετσώνα, στον υδατόπυργο πάνω από τα Λιπάσματα, την οποία διοργάνωσε ο δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Βρεττάκος και συμμετείχε και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, οι εκπρόσωποι των κατοίκων τόνισαν ότι «τα ελεγκτικά συνεργεία πάνε να μας βγάλουν… τρελούς, από τη στιγμή που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ρύπανση, όταν δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο από τη δυσοσμία και την αποπνικτική ατμόσφαιρα, που μας προκάλεσε λιποθυμίες και δύσπνοια»!
Όπως είπε ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, οι επιθεωρητές επιμένουν ότι δεν υπάρχει ρύπανση και ως εκ τούτου δεν ευθύνεται κανείς. «Δηλαδή», τόνισε, «μας λένε ότι έχουμε παραισθήσεις, ότι έχουμε πάθει ομαδική παράκρουση, ότι τα έχουμε χαμένα και δεν ξέρουμε τι μας γίνεται»! «Πάνε να μας βγάλουν τρελούς για να μην κλείσουν τις βιομηχανίες και να μην απομακρύνουν τα καζάνια του θανάτου», τόνισε. «Πρέπει να καταλάβουν, όμως, ότι εδώ ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει πλέον σε τέτοιο περιβάλλον. Πρέπει επιτέλους να ανοίξει τα αυτιά της η κυβέρνηση και να μας ακούσει», υπογράμμισε.
Οι άλλοι ομιλητές τόνισαν ότι τα ΕΛΠΕ έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να επαναλειτουργήσουν τη δεξαμενή-τέρας που βρίσκεται στο Κερατσίνι, δίπλα στα σπίτια, η οποία έχει να λειτουργήσει περισσότερα από 40 χρόνια! Ο δήμαρχος είπε ότι ζήτησε ενημέρωση από την εταιρεία και τον διαβεβαίωσαν πως η συγκεκριμένη δεξαμενή δεν τους χρειάζεται. «Αφού δεν τους χρειάζεται, γιατί δεν την ξηλώνουν;», διερωτήθηκε ο Χρήστος Βρεττάκος. Και κατέληξε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση (με τη σημαία της οποίας κατέβηκε στις εκλογές και εξελέγη δήμαρχος): «Όπως οι υπουργοί και η Βουλή παίρνουν σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους, να πάρουν το ίδιο σκληρά μέτρα και για τους βιομήχανους»!
Να σημειώσουμε πως τόσο ο αντιπεριφερειάρχης όσο και οι δήμαρχοι ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν δική τους υπηρεσία για να κάνει περιβαλλοντικές μετρήσεις στον Δυτικό Πειραιά, μια και δεν έχουν εμπιστοσύνη στα κυβερνητικά όργανα. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στον υδατόπυργο όλοι οι φορείς τόνισαν ότι δεν επιθυμούν το κλείσιμο των εταιρειών πετρελαιοειδών αλλά τη μετεγκατάστασή τους σε περιοχές εκτός του οικιστικού ιστού, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι εναντίον της επιχειρηματικότητας αλλά εναντίον των ενεργειών που απειλούν τη ζωή των κατοίκων.
Νίκος Παρασκευάς
φωτο: ert.gr