«Βατερλώ» η… αναδοχή!

«Βατερλώ» η… αναδοχή!

-Οι κορυφαίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν
-Η Μάρκου ζητάει και τα ρέστα

Σε «Βατερλώ» εξελίχθηκε για τη Νέα Δημοκρατία, ποικιλοτρόπως, η ψηφοφορία στη Βουλή για την επίμαχη διάταξη που παρέχει το δικαίωμα αναδοχής παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια. Πρώτον, καταδείχθηκε η αδυναμία του Κυρ. Μητσοτάκη να επιβάλει μια ενιαία στάση (θέση), με συνέπεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα να διχαστεί, ενώ κορυφαίοι παράγοντες της παράταξης (Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, Β. Μεϊμαράκης κ.ά.) του… γύρισαν την πλάτη και δεν προσήλθαν να ψηφίσουν.

Δεύτερον, κατέστη σαφές ότι η σημερινή Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης καθοδηγείται (σύρεται) από την (πολύ) δεξιά πτέρυγα (Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.ά.), τα μέλη της οποίας εκφράζουν τις πλέον συντηρητικές απόψεις σε κοινωνικής φύσεως ζητήματα.

Προξενεί δε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση η πληροφορία ότι ο ίδιος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήταν υπέρ της διάταξης (είχε ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης), αλλά υπό την επιρροή της συντηρητικής πτέρυγας αλλά και τον φόβο του πολιτικού κόστους τάχθηκε τελικώς κατά.


 Οι «4» που στηρίζουν Τσίπρα


Πίσω του στοιχήθηκε η συ­ντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, καθώς μόλις τέσσερις (Ντ. Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ν. Κεραμέως, Κ. Μάρκου) υπερψήφισαν τη διάταξη, τη στιγμή που ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επαγγέλλεται την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό.

Κερασάκι στην τούρτα ήταν η -το λιγότερο αψυχολόγητη- στάση της Κ. Μάρκου, η οποία ως εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τάχθτάχ κατά της διάταξης, στην ψηφοφορία όμως την υπερψήφισε, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα εκτός από τον εαυτό της και την παράταξη.

Ολοκλήρωσε μάλιστα το… έργο της όταν απευθυνόμενη σε έντονο ύφος προς τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Τσιάρα -που της επισήμανε ότι είναι εισηγήτρια και πρέπει να κινείται στη γραμμή του προέδρου- είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς με βάλατε εισηγήτρια. Εγώ είμαι Ποτάμι. Γιατί με φέρατε στη ΝΔ; Για να μην ψηφίζω τέτοια νομοσχέδια;»

Η εν γένει συμπεριφορά της προκάλεσε τη δυσφορία του Κυρ. Μητσοτάκη, δεδομένου ότι κατόπιν δικής του επιθυμίας και πολύμηνης προσπάθειας η Κ. Μάρκου εντάχθηκε στην παράταξη. Υπό άλλες συνθήκες θα είχε υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις (επίπληξη ή και αποπομπή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ωστόσο κάτι τέτοιο από πλευράς Κυρ. Μητσοτάκη θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας στο περίφημο άνοιγμά του προς πολιτικά στελέχη εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Οργή επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών, ιδίως αυτών που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τα ανοίγματα της ηγεσίας προς την Κεντροαριστερά και τις μεταγραφές προσώπων χωρίς πολιτικό ειδικό βάρος και εκτόπισμα. «Τους μαζεύουμε στην παράταξη, τους δίνουμε θέσεις και αξιώματα και μας εκθέτουν με τη στάση τους», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο βουλευτή και πρώην υπουργού.

Οι ισχυρές αναταράξεις που προκλήθηκαν από την ψηφοφορία συνεχίζονται στη Νέα Δημοκρατία. Βουλευτές και κομματικά στελέχη βάλλουν κατά των τεσσάρων βουλευτών που υπερψήφισαν τη διάταξη κι έβαλαν πλάτη -όπως υποστηρίζουν- στην κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα.

Τους κατηγορούν ότι με τη στάση τους διώχνουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, που αποτελούν ισχυρή πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Ντ. Μπακογιάννη και Όλγα Κεφαλογιάννη δέ­χθηκαν καταιγισμό επικριτικών έως και υβριστικών σχολίων από τα social media, αμφότερες ωστόσο επιμένουν στην ορθότητα της στάσης τους. «Δεν είναι δυνατόν το 2018 να πορευόμαστε με λογικές και αντιλήψεις της δεκαετίας του ’80 και του ’70», σημειώνουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αρχικά και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές είχαν την πρόθεση να υπερψηφίσουν τη διάταξη, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας εξ αυτών κινήθηκε αντίθετα.

Μεταξύ αυτών ο Θ. Φορτσάκης, ο οποίος απείχε τελικά από την ψηφοφορία, φοβούμενος το πολιτικό κόστος. Επίσης, ο διαπνεόμενος από άκρως φιλελεύθερες απόψεις Κ. Χατζηδάκης στοιχήθηκε πίσω από τον Κυρ. Μητσοτάκη, αφού η δική του ψήφος υπέρ της επίμαχης διάταξης θα είχε, λόγω της θέσης του (αντιπρόεδρος), ιδιαίτερο βάρος και θα προσλάμβανε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Απόντες, όπως προαναφέραμε, από την ψηφοφορία οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, όπως και ο πρώην πρόεδρος Β. Μεϊμαράκης, οι οποίοι δεν θέλησαν προφανώς να γίνουν μέρος του αλαλούμ που επικράτησε στις τάξεις της παράταξης.


Σχολιάστε εδώ