Ποιοι θέλουν να διαλύσουν το Κίνημα Αλλαγής
Το χρησιμοποιούν ως σκαλοπάτι για τη μεταπήδησή τους σε άλλα κόμματα
-Θεοδωράκης και Ραγκούσης υπονομεύουν τη Γεννηματά για να διασωθούν πολιτικά
Υπάρχει νέος φορέας της Κεντροαριστεράς; Υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής ή μήπως τελικά δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο παράγοντες και μικροομάδες, που πάνε για φούντο όλοι μαζί, μιμούμενοι ακριβώς την πολιτική παθογένεια και τον παραγοντισμό της μεταπολιτευτικής Ένωσης Κέντρου, που μέσα από διασπάσεις και επανασυγκολλήσεις φούνταρε, καθώς από αξιωματική αντιπολίτευση συρρικνώθηκε, εξαφανίστηκε και κάποια επώνυμα στελέχη της «εξαργύρωσαν» πηδώντας στα ψηφοδέλτια του ανερχόμενου τότε ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Η «συγκόλληση» οδηγεί στην εσωστρέφεια
Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Κίνημα Αλλαγής και ιδιαίτερα η πολυγλωσσία, η εσωστρέφεια και οι κλιμακούμενες προσωπικές στρατηγικές αν μη τι άλλο δείχνουν ότι ήταν απολύτως λάθος ο τρόπος που επιχειρήθηκε η ενοποίηση του χώρου, καθώς αυτή κατέληξε σε απλή συγκόλληση μικροομάδων και επώνυμων παραγόντων με προσωπικές ατζέντες που βρήκαν καταφύγιο στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, αφού καθένας από αυτούς δύσκολα μπορούσε να διαπραγματευτεί ρόλο και θέση την επομένη των εκλογών -λόγω του ότι πλέον η πολιτική και εκλογική τους επιρροή είχε σχεδόν εξαφανιστεί- είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ.
«Ουδείς μπορούσε μόνος του να διαπραγματευτεί με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη, διότι πολιτικά ήταν ανύπαρκτοι, οπότε γαντζώθηκαν στον νέο φορέα και διαπραγματεύονται εξ ονόματός του, διαμοιράζοντας τα ιμάτιά του δεξιά και αριστερά», επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.
Θεοδωράκης και Ραγκούσης υπονομεύουν τη Γεννηματά για να διασωθούν πολιτικά
Τονίζουν ότι ήταν λάθος που υπέκυψαν στα παιχνίδια και τις πιέσεις του Στ. Θεοδωράκη και κάποιων άλλων και πήγαν σε ένα συνέδριο-παρωδία, με διορισμένο το σύνολο των συνέδρων αλλά και με διορισμένα όργανα, που δεν δεσμεύουν κανέναν.
Να τελειώσει με τα «βαρίδια», αλλιώς θα την τελειώσουν εκείνοι
Ή θα πρέπει τώρα να αφήσει πίσω της τα «βαρίδια» και τους κάθε λογής παράγοντες η Φ. Γεννηματά και να επανασυσπειρώσει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, που είναι κατ’ εξοχήν πασοκογενής.
Διαφορετικά, υπάρχει η πιθανότητα είτε να μην την αφήσουν οι κάθε λογής βαρόνοι και παράγοντες να φτάσει καν μέχρι τις εκλογές είτε, ακόμα, να την «ξεφλουδίσουν» το ίδιο το βράδυ των εκλογών, προκειμένου να λεηλατήσουν ό,τι θα έχει απομείνει από την Κεντροαριστερά και να το πάρουν μαζί τους ως προίκα είτε στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη είτε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως, δε, λένε έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι διάφορες μικροομάδες και οι επώνυμοι παράγοντες που γαντζώθηκαν στην Κεντροαριστερά περισσότερο προκαλούν θόρυβο για τον εαυτό τους και την προσωπική τους ατζέντα παρά για το Κίνημα Αλλαγής.
Η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους δείχνει πως μαζεύτηκαν στο Κίνημα Αλλαγής έχοντας ως στόχο την προσωπική πολιτική τους διάσωση παρά για να δημιουργήσουν έναν αυτόνομο τρίτο πόλο εξουσίας. Και γι’ αυτό περιφέρονται δεξιά και αριστερά και παίζουν πολιτικό «πινγκ πονγκ», μία με τον κ. Τσίπρα (ειδικά το τελευταίο διάστημα) και μία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μία επιλογή της Φ. Γεννηματά μαζί με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της διαπραγμάτευσης, που συνδέθηκε και με το αίτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, χτυπήθηκε και υπονομεύτηκε από αρκετούς ακόμα και δημόσια, με τον Στ. Θεοδωράκη να δηλώνει ότι δεν βλέπει την ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Η προσπάθεια της κ. Γεννηματά να χτίσει πολιτικά αναχώματα απέναντι στη συνεχή προσπάθεια διεμβολισμού του κ. Τσίπρα και να προχωρήσει στην πολιτική απομόνωση του πρωθυπουργού βρίσκει αντίθετα κορυφαία στελέχη. Όπως λένε αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη, αρκετά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής είναι πλέον ανοιχτά «πολιτικοί χορηγοί» του Αλ. Τσίπρα, δείχνοντας ευθέως τον Γ. Ραγκούση, «που ήλθε πάλι από το πουθενά και γαντζώθηκε και αμέσως μετά και σε κάθε ευκαιρία προμοτάρει πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν συνεργασίας του λεγόμενου προοδευτικού χώρου».
Η κ. Γεννηματά έστω και καθυστερημένα επιχείρησε να βάλει φρένο σε όλο αυτό το κλίμα πολυγλωσσίας με ένα αιχμηρό «μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση», όπως χαρακτηριστικά σημείωναν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή τις τελευταίες -εντεινόμενες- αρρυθμίες στο εσωτερικό του κόμματος, που έτειναν να προσδώσουν μια εικόνα Βαβέλ.
Τελεσίγραφο από Φώφη: «Ως εδώ»…
Η παρέμβαση της κ. Γεννηματά είχε χαρακτήρα τελεσιγράφου, καθώς μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν θα υπάρξει «καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας», καταλήγοντας με τη χαρακτηριστική φράση «ως εδώ».
Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημα, πολύ περισσότερο όσους αναζητούν την επόμενη εκλογική τους στέγη». Πρόκειται για μια τοποθέτηση που προϊδεάζει ακόμα και για μελλοντικές διαγραφές, στην περίπτωση που εξακολουθήσουν στελέχη του κόμματος να διαφοροποιούνται και να θολώνουν το κεντρικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η ίδια.
Θράσος…
Λίγη ώρα μετά την παρέμβαση το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία απαντά σε αυστηρό ύφος σε όσα δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος. «Το Ποτάμι και ο Στ. Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν», ήταν η πρώτη φράση της Σεβαστουπόλεως, η οποία συνέχιζε στο ίδιο μήκος κύματος: «Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους είναι σταθεροί και διαχρονικοί». «Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτήν τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε», κατέληγε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο στελέχη του Ποταμιού επεσήμαιναν πως όποιος επιχειρήσει να ερμηνεύσει την απάντηση αυτή ως ρήξη με το ΚΙΝΑΛ σφάλλει. Προσέθεταν, ωστόσο, πως υποχωρήσεις σε θέματα «πολιτικής και αξιών» δεν πρόκειται να γίνουν. Αντίδραση για τη δήλωση της Γεννηματά υπήρξε και από τη ΔΗΜΑΡ.
Συγκεκριμένα, στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου ανέφεραν, λαμβάνοντας αποστάσεις από όλες τις πλευρές, πως «οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες» και «όχι με δημόσιες αντιπαραθέσεις».
Η δήλωση πάντως της κ. Γεννηματά ήρθε σε ένα χρονικό σημείο όπου εντός του Κινήματος είχε αρχίσει όντως να διαμορφώνεται ένα κλίμα εσωστρέφειας. Αφορμή, αρχικά, η εκδήλωση του Γ. Ραγκούση την περασμένη Κυριακή, που ζήτησε ανοικτά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολούθησε το τετ α τετ της Τετάρτης μεταξύ των Παπανδρέου – Τσίπρα, την ώρα που οι αντιπολιτευτικοί τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση είχαν ανεβεί, με αιχμή του δόρατος το αίτημα για εκλογές.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο σημειώνουν πως δεν υπάρχει «κανένα ζήτημα» όσον αφορά την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού. Προς επίρρωση τούτου, σημείωναν πως ο πρώην πρωθυπουργός «ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει δικαίωμα να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα».
Καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ
Επιχειρώντας να συντηρήσει την αντιπαράθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Χαριλάου Τρικούπη με non-paper χαρακτηρίζει καιροσκοπική την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να εμφανιστεί ως ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
«Στόχος των εμπνευστών αυτής της υποτιθέμενης μετάλλαξης του κ. Τσίπρα είναι η εμφάνισή του τώρα ως σοβαρού πολιτικού, που ξεπέρασε πλέον τις παιδικές πολιτικές αρρώστιες (που μας στοίχισαν 200 δισ.) και τώρα, με την αποδοχή και των ευρωπαίων εταίρων, μπορεί να ηγηθεί του συνόλου της Κεντροαριστεράς ώστε να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι και -γιατί όχι- στην κυβερνητική εξουσία μετεκλογικά», αναφέρει χαρακτηριστικά το non-paper και συνεχίζει:
«Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του σχεδιασμού αποτελεί είτε η δορυφοριοποίηση του Κινήματος Αλλαγής είτε η διάσπαση και διάλυσή του». Επιπλέον, από τη Χαριλάου Τρικούπη καταγγέλλουν και επαναλαμβάνουν το μήνυμα προς το εσωτερικό: «Γι’ αυτό έχουμε ανοιχτό μέτωπο απέναντι σε αυτήν την εκστρατεία. Ο βασικός στόχος είμαστε εμείς. Από την κατά μέτωπο επίθεση προσπαθεί τώρα να αποτρέψει τις διαρροές λέγοντας ότι “είμαστε συγγενείς και θα συνεργαστούμε”».
Επίσης, στο σχετικό κείμενο καταγγέλλεται και η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εμφανιστεί ως κεντρώος και φιλελεύθερος, ώστε να λεηλατήσει και αυτός με τη σειρά του τους εκλογείς της δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης.