Εγχειρίδιο διάσωσης – Όχι αποχή

Του
ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,
Πρώην υπουργού και βουλευτή*


Είμαστε παγιδευμένοι σε μια «τέλεια καταιγίδα» κενού πολιτικής, υποταγής των κομμάτων σε εξουσιαστικές ομάδες και ατομικών διαβημάτων. Εάν δεν θέλουμε το αδιέξοδό μας αυτό να αποδειχθεί τελικό, είναι απαραίτητο (και στις εθνικές εκλογές) να αποδοκιμάσουμε όλα τα αίτιά του. Με αποτελεσματικό τρόπο βέβαια. Αποτελεσματική δεν είναι, παραδείγματος χάριν, η αποχή, η οποία μετασχηματίζεται σε αυξημένα ποσοστά για όσους ακριβώς απορρίπτουμε. Ένα εγχειρίδιο διάσωσης μπορεί να συνοψίζεται στα εξής:

• Δεν απέχουμε.
• Δεν κάνουμε επιλογή μεταξύ ακατάλληλων. Αρνούμαστε την ακαταλληλότητα.
• Δεν δίνουμε εντολή σε όποιον απορρίφθηκε λιγότερο.
• Δεν κατεβάζουμε τη βάση για να αποφύγουμε την ακυβερνησία και, κυρίως, ενθαρρύνουμε άλλους να προσέλθουν στις εξετάσεις μας άλλες δυνάμεις να ζητήσουν την ψήφο μας στις εκλογές. Όχι ενδιάμεσους στους αποτυχημένους (από χέρι αποτυχημένους και αυτούς), αλλά φερέλπιδες, πέρα και πάνω από αυτούς.

Καλό θα ήταν βέβαια αυτές οι νέες, ελπιδοφόρες δυνάμεις να είχαν συλλογική υπόσταση (να ήταν κόμματα, δηλαδή). Αλλιώς θα υποχρεωθούμε να ψάχνουμε ψύλλους στ’ άχυρα, ζωντανά πρόσωπα στους συνδυασμούς απονεκρωμένων κομμάτων, αν με εννοείς. Με την προσπάθεια να γίνεται πιο επίπονη και τα αποτελέσματά της πενιχρότερα.

Το δίλημμά μας είναι πραγματικό, είναι μπροστά στα μάτια μας και απομένει να μη δειλιάσουμε να αναμετρηθούμε μαζί του: Ή αναλαμβάνουμε τον αισιόδοξο μπελά να ψάξουμε, να βρούμε και να πιέσουμε νέες, εθελοντικές, πολιτικές δυνάμεις να τεθούν στη βάσανο της αξιολόγησής μας ή παραμένουμε στο άκοπο τελικό μας αδιέξοδο!

* Απόσπασμα από το άρθρο του με τίτλο «Δημοκρατική διέξοδος»


Σχολιάστε εδώ