Μπάχαλο έκανε ο Τσίπρας τα κόμματα!
-Με τρεις κινήσεις… ΜΑΤ: Αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, απλή αναλογική και σπάσιμο της Β΄ Περιφέρειας
Απανωτά εμφράγματα και φαινόμενα διάλυσης προκαλεί στα κόμματα -κυρίως της αντιπολίτευσης- με τις κινήσεις του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά η κυβέρνηση ο ίδιος εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και είναι αυτός που δίνει τον τόνο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Επιπλέον, ρίχνει φως στις εύθραυστες ισορροπίες που υπάρχουν στα περισσότερα κόμματα και στις αντίρροπες δυνάμεις που δρουν στο εσωτερικό τους. Τακτική που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και μέχρι τις εθνικές εκλογές. Αδιάψευστος μάρτυρας όλων αυτών οι αναταράξεις, οι διαφοροποιήσεις, οι τριβές και το αλαλούμ που προκλήθηκε λόγω της διάταξης για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.
Η υπόθεση δεν αφήνει ανεπηρέαστο και τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς δύο βουλευτές αγνόησαν την επίσημη γραμμή του κόμματος υπερψηφίζοντας τη διάταξη, ενώ ένας τρίτος απείχε από την ψηφοφορία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αν δεν… ανοίγουν σαμπάνιες, και προετοιμάζονται για τα επόμενα χτυπήματα.
Ήδη η προαναγγελία για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και στις εθνικές εκλογές, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και μια σειρά θεμάτων προκαλεί τριγμούς κυρίως στη Νέα Δημοκρατία καθότι οι προωθούμενες αλλαγές απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους σχεδιασμούς του Κυρ. Μητσοτάκη. Αλλά και στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής, η ενότητα του οποίου δείχνει αυτήν τη στιγμή εύθραυστη όσο ποτέ άλλοτε και αρκεί μία μόνο αφορμή για να ναυαγήσει το όλο εγχείρημα.
Σκορποχώρι έκανε την αντιπολίτευση
Στην υπόθεση της διάταξης για την αναδοχή ο Αλ. Τσίπρας έδειξε για μια ακόμα φορά ότι ξέρει να παίζει σωστά το παιγνίδι στη Βουλή, όπου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά, ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.ά.), με ένα νομοσχέδιο δίχασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κατάφερε να ξεπεράσει τις φουρτούνες στην κοινοβουλευτική του ομάδα με τις διαφοροποιήσεις βουλευτών στο επίμαχο αυτό θέμα, διαφοροποιήσεις που υπήρξαν (και από τη ΝΔ και από την Κεντροαριστερά) υπερκάλυψαν στο τέλος τις αντιρρήσεις και τα «όχι» ή τις αποχές βουλευτών ακόμα και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση του άρθρου 8.
Διατήρηση της εξουσίας πάση θυσία
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μένουν απόλυτα προσκολλημένοι στην εξουσία και θυσιάζουν ακόμα και πολιτικές θέσεις και επιλογές προκειμένου να «κρατήσουν» τον κυβερνητικό συνεταίρο τους τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Το θέμα όμως είναι ότι πολλές φορές βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ ξεπερνούν τα όρια και τις «κόκκινες» γραμμές, προκαλώντας εντάσεις και αγανάκτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκη, όπου 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την παραπομπή του στη επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής για τα όσα ομοφοβικά, ρατσιστικά κ.ά. που είπε.
Το Μαξίμου και ο Τσίπρας φαίνονται αποφασισμένοι όμως να μην διαταράξουν την συνεργασία τους με τους ΑΝΕΛ και να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου οπότε τυπικά η χώρα θα έχει εξέλθει από τα Μνημόνια.
Τα «ναι» και τα «όχι»
Η υπερψήφιση στη Βουλή του επίμαχου άρθρου 8 (όπου υπήρξαν διαφοροποιήσεις και αρνήσεις και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει πως η πλειοψηφία της Βουλής έδωσε ισχυρή στήριξη στη διάταξη.
Οι συνολικά 161 βουλευτές από πέντε διαφορετικά κόμματα που ψήφισαν υπέρ της επίμαχης ρύθμισης σχηματίζουν πλειοψηφία που ξεπερνά τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «υπέρ» της διάταξης, όπως και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ επέλεξαν το «κατά».
Ωστόσο, οι γραμμές και των τεσσάρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων έσπασαν κατά την ψηφοφορία, ενώ το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η ΧΑ εκφράστηκαν με ομοφωνία. Είναι ενδεικτικό ότι το άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια έλαβε μόλις 138 θετικές ψήφους από σύνολο 154 που σχηματίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από επίπονες προσπάθειες, κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες, από 15 βουλευτές αρχικά σε πέντε. Οι Γ. Μιχελογιαννάκης και Θ. Παραστατίδης καταψήφισαν, ενώ οι Μ. Μπόλαρης, Γ. Γεννιά και Γ. Καραγιάννης προτίμησαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους διά της αποχής.
Απόντες, χωρίς ωστόσο να έχει πολιτικό περιεχόμενο η απουσία τους, ήταν οι Άννα Βαγενά, Ν. Κασιμάτη, Γ. Κατρούγκαλος και Στ. Κοντονής.
Από τους εννιά βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι Θ. Παπαχριστόπουλος και Κ. Ζουράρις ψήφισαν θετικά, κόντρα στη γραμμή του κόμματος, ενώ οι Π. Καμμένος και Έλ. Κουντουρά απουσίαζαν!
Η ισορροπία που φαίνεται πως επιδίωξε η Νέα Δημοκρατία, να καταψηφίσει δηλαδή την επίμαχη διάταξη αλλά και να επιλέξει ως εισηγήτρια μια βουλευτή που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιο διαλλακτική πολιτική, απέτυχε.
Η Κ. Μάρκου, εισηγήτρια του κόμματος, επιχειρηματολογούσε πως το «όχι» στο άρθρο 8 είναι κοινωνικά αποδεκτή στάση και πολιτικά ορθή επιλογή, ωστόσο ψήφισε «ναι», εκθέτοντας τελικά τη ΝΔ.
Υπέρ του άρθρου ψήφισαν επίσης οι Ντ. Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη και Ν. Κεραμέως.
Μετά από αμφιταλαντεύσεις, η ΔΗΣΥ ενημέρωσε την Ολομέλεια πως θα στηρίξει την επίμαχη διάταξη, ωστόσο οι Ανδρ. Λοβέρδος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Γ. Αρβανιτίδης, Δ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Καρράς και Μ. Τζελέπης εξέφρασαν τη διαφωνία τους επιλέγοντας την αποχή.