Δε δέχεται η ΚΕΟΣΟΕ συμψηφισμό φόρου οίνου με τσίπουρο
Έντονα αντίθετη με τη λογική συμψηφισμού του ΕΦΚ στο κρασί με αυτόν των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης, όπως είναι το τσίπουρο είναι η ΚΕΟΣΟΕ,
Η οργάνωση διατηρεί επιφυλάξεις και καθώς θεωρεί ότι αυτό θα προκαλέσει αύξηση της παραοικονομίας, που συνεπάγεται με τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια.
Η συζήτηση γύρω από το θέμα του ειδικού φόρου έχει αναζωπυρωθεί μετά από τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου περί αύξησης του ΕΦΚ στο τσίπουρο, από τα 0,59 ευρώ το κιλό που είναι σήμερα στα 6 ευρώ. Αιτία! Η εξαγγελθείσα κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί… και η αύξηση ως αντιστάθμισμα στο τσίπουρο.
Η ΚΕΟΣΟΕ προτείνει μέτρα όπως η αυστηρή παρακολούθηση των στεμφύλων, την πρώτη ύλη παρασκευής του τσίπουρυο, ή την έκδοση διακεκριμένου συνόλου στις αποδείξεις λιανικής πώλησης στα σημεία εστίασης για το κρασί και τα συσκευασμένα ή μη αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης.
Η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ:
Επιφυλάξεις και προβληματισμό διατυπώνει η ΚΕΟΣΟΕ σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Α.Α.&Τρ Ε. Αποστόλου για αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο τσίπουρο από 0,59 €/kg που είναι σήμερα στα 6 €, ως αντιστάθμισμα της πολυεξαγγελθείσας κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, γεγονός που υπονοεί την αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο προϊόν που παράγουν οι διήμεροι μικροί παραγωγοί.
Είναι γνωστό ότι το θέμα της φορολόγησης του προϊόντος και όσον αφορά τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία, αλλά και τους διήμερους παραγωγούς που έχει παραπεμφθεί από την Commission στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι θέμα πολυσύνθετο και χρήζει ειδικής αντιμετώπισης με διαδικασίες διαλόγου ανάμεσα στην πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Σαφώς εγείρονται θέματα ορθολογικοποίησης των όρων και προϋποθέσεων διακίνησης και παραγωγής του τσίπουρου, αλλά θα ήταν ατυχές να προδικαστεί η έκβαση της προσφυγής από εμάς του ίδιους και ιδιαίτερα την Κυβέρνηση.
Η ΚΕΟΣΟΕ έγκαιρα στις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, υπέβαλε υπόμνημα , με το οποίο προτείνει την λήψη μέτρων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος, που συμβάλλει στην διατήρηση του αμπελουργικού εισοδήματος σε ανεκτά επίπεδα και αναστέλλει τις τάσεις εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα.
Η πρόταση λήψης μέτρων όπως π.χ. η αυστηρή παρακολούθηση των στεμφύλων, που αποτελούν την α΄ ύλη για το τσίπουρο, ή η έκδοση διακεκριμένου συνόλου στις αποδείξεις λιανικής πώλησης στα σημεία εστίασης για το κρασί και τα συσκευασμένα ή μη αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης, θα έδιναν λύσεις για το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης παραγωγής και διακίνησης των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης τόσο όσον αφορά τους διήμερους παραγωγούς όσον και τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία.
Θεωρούμε ότι η λογική του συμψηφισμού του Ε.Φ.Κ. στο κρασί με αυτόν των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης δεν πρέπει να επικρατεί, αφού ο πρώτος έχει
αποβεί μοιραίος για την βιωσιμότητα των οινοποιείων, ενώ παράλληλα η αύξηση του Ε.Φ.Κ. των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης θα εντείνει το φαινόμενο της παραοικονομίας, με μοιραίες επιπτώσεις στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια.
Μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και στα δύο προϊόντα, ( κρασί και τσίπουρο ) επιβάλλεται να είναι η αυστηρή διαδικασία τήρησης όρων εφαρμοζόμενης ιχνηλασιμότητας από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ικανοποιητικές τιμές σταφυλιών και εισόδημα για τους αμπελουργούς, αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός που αφορά άμεσα τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία.