Στέρεψαν οι ιδέες…

Στέρεψαν οι ιδέες…

Κρίμα, γιατί από την κριτική που ακούγεται μέχρι στιγμής για τον νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ απουσιάζουν ιδέες και προτάσεις για την πιο ουσιαστική διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, τη χάραξη των προτεραιοτήτων και την αποτελεσματική άσκηση της διπλωματίας. Αντιθέτως, η κριτική εστιάζεται και περιορίζεται στα συντεχνιακά ζητήματα και στο ποιος θα αποφασίζει τις… μεταθέσεις των διπλωματών και εάν θα έχει ο υπουργός τον απόλυτο έλεγχο των διπλωματικών υπάλληλων.

Προφανώς, θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για το ποιος μετατίθεται και πού, ώστε να αποφευχθούν πελατειακές σχέσεις και επιβολή καθεστώτος υποταγής των διπλωματών στον υπουργό.

Όμως δεν ακούστηκε μέχρι στιγμής κουβέντα για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου διενέργειας ΕΔΕ και διερεύνησης πειθαρχικών παραπτωμάτων από ανεξάρτητο όργανο και όχι από συνήθως ομόβαθμους συναδέλφους.

Δεν ακούστηκε κουβέντα για την ανάγκη αξιολόγησης των Αρχών Εξωτερικού με συγκεκριμένο πλαίσιο και επί συγκεκριμένων κριτηρίων. Γιατί διπλωμάτης υπηρετεί και στο Λουξεμβούργο, διπλωμάτης και στην Τεχεράνη, διπλωμάτης και στο Μαϊάμι… Θα πρέπει επιτέλους να κρίνεται τόσο η υπηρεσιακή πορεία όλων όσο και η παραμονή ή όχι σε μια Αρχή Εξωτερικού από την αξιολόγηση αυτή, που θα γίνεται βάσει πραγματικών και αντικειμενικών κριτηρίων και όχι για το εάν φιλοξένησαν άψογα κάποιον υπουργό κατά την επίσκεψή του στο εξωτερικό… Και πολλά ακόμη θέματα θα πρέπει να τεθούν, αλλά η εύκολη λύση είναι να διασφαλίζονται τα κεκτημένα…

[email protected]


Σχολιάστε εδώ