Ελλείψει αγοραστών, άγονοι οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου

Ελλείψει αγοραστών, άγονοι οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου

Καίριο το μήνυμα στην κυβέρνηση: Λεφτά δεν υπάρχουν

-Η λύση, Αλέξη, είναι διαγραφή όλων των προστίμων και των προσαυξήσεων, και πάρα πολλές δόσεις, και όχι πλειστηριασμοί

Σε φιάσκο κατέληξε η πρεμιέρα των πλειστηριασμών ακινήτων που έκανε το Δημόσιο εναντίον οφειλετών του. Σε 15 πλειστηριασμούς, με… λεία σπίτια, οικόπεδα και κτίρια αξίας από 96.000 μέχρι 600.000 ευρώ, δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος.

Ποιος ο λόγος της… αποχής; Το ότι δεν υπάρχουν, πρώτον, λεφτά και, δεύτερον, αγοραστές. Τρίτον, το πόσο καθαρό είναι το ακίνητο και τι… διαόλου μπλεξίματα μπορεί να έχει αυτός που θα προσφέρει την καλύτερη τιμή.

Και, τέταρτον, αν πρόκειται για σπίτι τύπου «καμαρούλα μια σταλιά», το πώς θα το πάρει ο πλειοδότης και θα πετάξει έξω την οικογένεια αλλά και οι καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν. Και ο νοών νοείτω τι εννοούμε. Όταν, μάλιστα, η οικονομική κρίση έχει βουλιάξει τον κόσμο.

Λένε ότι η αιτία της ανυπαρξίας αγοραστών ήταν η υψηλή τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών. Αυτό, όμως, δεν πολυευσταθεί γιατί και οι πλειστηριασμοί που έγιναν τον τελευταίο μήνα με επισπεύδουσες τις τράπεζες στο 90% κηρύχθηκαν άγονοι, κάτι που επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν λεφτά και επομένως αγοραστές. Κρατώντας ένα παράθυρο ανοιχτό, η απουσία ενδιαφερομένων («κοράκια» οι περισσότεροι) να είναι εκβιασμός για να πέσει η τιμή εκκίνησης.

Είναι ευκαιρία αυτή η κατάληξη των πλειστηριασμών, που δείχνει ότι δεν αποδίδουν, να οδηγήσει την κυβέρνηση σε ριζική αλλαγή γραμμής απέναντι στους χιλιάδες οφειλέτες, που δεν έχουν καμία σχέση με κακοπληρωτές, αφού η κατάρρευση της δουλειάς τους είναι η αιτία που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η λύση είναι η διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων και η ρύθμιση σε πολλές δόσεις, με βάση την οικονομική δυνατότητα του κάθε οφειλέτη.

Είναι η λύση που θα δείχνει, Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση έχει ανθρωπιά…


Σχολιάστε εδώ