Χρειάζεται άμεση γιατρειά το Κίνημα Αλλαγής

Χρειάζεται άμεση γιατρειά το Κίνημα Αλλαγής

Με τον Βενιζέλο να έχει αυτονομηθεί πλήρως

-Μέγα λάθος αποδεικνύεται η σύγκλιση κινήσεων και «προσωπικοτήτων»

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνουν πλέον η πολυφωνία και οι προσωπικές στρατηγικές στο Κίνημα Αλλαγής, με αποτέλεσμα να θολώνει η εικόνα και η προοπτική του. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δημιουργεί νέο κύμα εσωστρέφειας και συγκρούσεων εντός του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και ανοίγουν και πάλι τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το εσωκομματικό μέτωπο αποτελεί πλέον μείζον θέμα για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και από πολλά επιτελικά στελέχη χαρακτηρίζεται πλέον ως «αρρώστια».

Η κεντρική επιλογή της Φώφης Γεννηματά έναντι αυτών των συνεχιζόμενων φαινομένων εσωστρέφειας και εσωτερικών συγκρούσεων είναι η φυγή προς τα εμπρός με πολιτικές πρωτοβουλίες μεγάλης εμβέλειας, όπως οι προτάσεις και η κίνηση για συνταγματική αναθεώρηση αλλά και για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπραγμάτευση και το αίτημα πρόωρων εκλογών κ.ά.

Ωστόσο και στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και συνολικά στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς η εκτίμηση είναι ότι και τα φάλτσα και η πολυφωνία θα συνεχιστούν από ορισμένα στελέχη, ενώ θα ενταθούν οι προσωπικές στρατηγικές και διαφοροποιήσεις κορυφαίων παραγόντων, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που από τώρα αναζητά ισχυρό ρόλο και λόγο για το βράδυ των εκλογών και μετά.

Θολώνουν την εικόνα οι προσωπικές στρατηγικές
Το ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Βενιζέλου όπως και κάποιων άλλων που συστηματικά διαφοροποιούνται από κεντρικές επιλογές έχει εκ νέου τεθεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και στενοί συνεργάτες της είναι αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «θα δημιουργούσε περισσότερες επιπλοκές παρά θα αντιμετώπιζε ουσιαστικά θέματα».

Όπως μάλιστα έλεγαν χαρακτηριστικά έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «ακόμα και να διαγραφεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έρχεται συχνά πυκνά σε πρώτο πλάνο με παρεμβάσεις του που θα αναδεικνύονται από μερίδα των ΜΜΕ». Το μείζον θέμα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι να υπάρχουν πολιτικές πρωτοβουλίες και πολιτικό πλαίσιο που θα δίνουν σαφές στίγμα για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ώστε να μη θολώνει η εικόνα του από προσωπικές στρατηγικές, όπως αυτές του κ. Βενιζέλου αλλά και άλλων επώνυμων στελεχών.

Τι ψάχνει ο Βενιζέλος
Ωστόσο, παρά τα συνεχή προβλήματα, τις αναταράξεις και τους κύκλους εσωστρέφειας που δημιουργεί τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και κάποια άλλα επώνυμα στελέχη (σε μικρότερο βαθμό βέβαια από τον κ. Βενιζέλο), έμπειρα και κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως όσο και αν είναι κάποιοι επώνυμοι με προσβάσεις στα ΜΜΕ «έχουν τόσο μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής που είναι ικανοί από μόνοι τους να μείνουν έξω από την ιστορία του νέου φορέα» ή ακόμα «να μείνουν έξω από οποιεσδήποτε εξελίξεις και ρόλους την επόμενη μέρα». Με άλλα λόγια, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως ναι μεν «κανένας δεν θέλει να διαγράψει τον Βενιζέλο», ωστόσο οι ίδιες του οι επιλογές «υπονομεύουν πρωτίστως τον ίδιο και του αφαιρούν τη δυνατότητα ακόμα και για διαπραγμάτευση κάποιου ρόλου».

Βγήκαν μαχαίρια
Είναι μάλιστα ενδεικτικό, όπως σημειώνουν στελέχη της Κεντροαριστεράς, ότι με τις πρόσφατες παρεμβάσεις και διαφοροποιήσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατάφερε να τα σπάσει και να συ­γκρουστεί ανοικτά ακόμα και με δικούς του ανθρώπους, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προκειμένου να υπηρετήσει την απόλυτα προσωπική του στρατηγική και αδιαφορώντας αν χάνει ένα από τα τελευταία ερείσματά του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος άσκησε κριτική στον κ. Βενιζέλο για τη στάση του στο θέμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια αλλά και στο γεγονός ότι με αυτή του την επιλογή αυτοκατάργησε τη διατυπωμένη θέση του περί αρραγούς αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Το όλο θέμα όμως φαίνεται ότι πάει ακόμα πιο μακριά, καθώς φαίνεται ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος τη φύλαγε στον κ. Βενιζέλο και άδραξε την ευκαιρία να κονταροχτυπηθεί δημόσια μαζί του, καθώς ο κ. Βενιζέλος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «πούλησε» τον κ. Κωνσταντινόπουλο στις ευρωεκλογές θέτοντας θέμα ασυμβίβαστου για τους βουλευτές και όσους θα συμμετείχαν στο ευρωψηφοδέλτιο. Κάτι που επιθυμούσε σφόδρα τότε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, που πίστευε ότι θα κέρδιζε και τη μάχη του σταυρού.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πλέον πως ο κ. Βενιζέλος, υπηρετώντας πάντα την προσωπική του στρατηγική, θα ψηφίσει στη Βουλή ακόμα και τη λύση που θα φέρει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό, ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ ή και το Κίνημα Αλλαγής διατυπώσουν επιφυλάξεις ή δεν συμφωνήσουν με την προτεινόμενη από την κυβέρνηση λύση.

Μόνο με τις εκλογές θα γιατρευτεί η… αρρώστια
Σε όλο αυτό το κλίμα, η απόφαση -για την ώρα τουλάχιστον- της Φώφης Γεννηματά είναι «φυγή προς τα εμπρός», με μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα συσπειρώνουν το μέγιστο των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, όπως η πρωτοβουλία για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση και το αίτημα των πρόωρων εκλογών. Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι να υπάρχει μια γεμάτη πολιτική ατζέντα που θα κινητοποιεί δυνάμεις και θα υπερβαίνει τη μιζέρια και τα προσωπικά παιχνίδια.

Ωστόσο, πέραν τούτων, είναι πλέον συνείδηση στη Χαριλάου Τρικούπη και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς πως «απλά για την ώρα κάνουν ξόρκια» και πως «δεν καθαρίζει πλήρως το πεδίο». Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «ούτε και η φυγή προς τα εμπρός μπορεί να καθαρίσει πλήρως το τοπίο». «Ενδεχομένως», σημειώνουν, «να υπάρξουν περίοδοι ηρεμίας, αλλά η όλη κατάσταση είναι αρρώστια… και αυτήν την αρρώστια δεν την ξεπερνάς αν δεν μπεις σε μια νέα μέρα, με μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα και με συνεκτική πολιτική, που δεν θα χαλάει από φάλτσα και προσωπικές στρατηγικές».

Τις τελευταίες μέρες πάντως γίνονται απανωτές συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου επανέρχεται το θέμα της σύγκλισης της Κεντροαριστεράς και πλέον η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει πως παρά τα ανοίγματα της κ. Γεννηματά ήταν λάθος ο τρόπος που προχώρησε ο νέος φορέας. Έγινε συγκόλληση προσωπικοτήτων και κινήσεων και όχι μια μεγάλη πολιτική τομή με βάση πολιτικές θέσεις και πρόγραμμα.

Η συζήτηση πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη στρέφεται στο πως θα «ξεφύγει ο χώρος από παράγο­ντες με προσωπικές στρατηγικές και θα επανασυνδεθεί με ζωντανά κομμάτια της κοινωνίας, που μπορούν να δώσουν ώθηση στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς».


Σχολιάστε εδώ