Αχυράνθρωπος
του Μαρινάκη
ο Μητσοτάκης!
Σκηνικό ακραίας πόλωσης στήνει ο Τσίπρας για πιθανές εκλογές τον Οκτώβριο
-Αυτό πιστεύουν στο Μαξίμου και είναι η εξήγηση της επίθεσης κατά του εφοπλιστή
-Επιχείρηση αποδόμησης του Καραμανλή – «Κλαδεύουν» τη ΝΔ οι «μικροί»!
Στρατηγική πόλωσης εφαρμόζουν η κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας με διπλό στόχο: Αφενός να πλήξουν τους πολιτικούς αντιπάλους και αφετέρου να συσπειρώσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη στρατηγική αυτή θα πορευτούν τους προσεχείς μήνες και μέχρι τις επόμενες εκλογές, όπου κατά τα φαινόμενα η μάχη θα είναι σκληρή και θα δοθεί σώμα με σώμα. Οι υψηλοί τόνοι που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, αν και ξάφνιασαν αρκετούς και ξένισαν ακόμη περισσότερους, δεν ήταν αντίδραση της στιγμής αλλά μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου.
Με απώτερο σκοπό ένα θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές, που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα να συνεχίσουν να διαδραματίζουν κομβικό όσο και καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το προσεχές φθινόπωρο (Οκτώβριο), αμέσως μετά το πέρας του τρίτου προγράμματος και πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος περικοπών σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις, με σημαία την έξοδο από τα Μνημόνια.
Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές για την έξοδο από το πρόγραμμα ζήτησε με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά. «Η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία μας δεν μπορεί να οδηγούνται στο δύσκολο μέλλον απροστάτευτες και ανασφαλείς. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση για να αναλάβει τέτοιες σοβαρές δεσμεύσεις», υπογραμμίζει.
Ιθύνων νους της στρατηγικής της πόλωσης ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θ. Καρτερός, ενώ τη σκληρή γραμμή έχουν αναλάβει να «κουβαλήσουν» παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης, όπως η «Αυγή», η «Εφημερίδα των Συντακτών», το «Έθνος», αλλά και ιστοσελίδες, όπως το Periodista, το Left κ.ά.
Στόχοι της… επιθετικής τακτικής που έχει υιοθετήσει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο επιχειρηματίας Β. Μαρινάκης και τα Μέσα Ενημέρωσης που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του αλλά και άλλοι παράγοντες της οικονομικής ζωής (τραπεζίτες) και των Μέσων Ενημέρωσης (Αναστασιάδης, Παναγιωτάκης κ.ά.). Πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου μεγαλύτερη σημασία αποδίδουν στην έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Β. Μαρινάκης παρά στην αντιπολίτευση που ασκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι αυτός που δίνει γραμμή στη Νέα Δημοκρατία, κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο και εν κατακλείδι λειτουργεί ως σκιώδης αρχηγός της παράταξης. Η πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του επιχειρηματία με αφορμή τη διαμάχη του με την κυβέρνηση δεν περιορίσθηκε στην υπόθεση αυτή και μόνο, είχε και πολιτικά χαρακτηριστικά.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι Β. Μαρινάκης, όταν απεμπλακεί οριστικά από τις δικαστικές περιπέτειες που έχει, θα κατέβει στον πολιτικό στίβο με νέο κόμμα και θα ηγηθεί ως «πραγματικός αρχηγός» της Δεξιάς. Δεδομένου δε ότι έχει στην κατοχή του σημαντικό αριθμό Μέσων Ενημέρωσης, θα έχουμε και στην Ελλάδα ένα φαινόμενο τύπου Μπερλουσκόνι. Αφετηρία της σύγκρουσης το νυχτερινό τηλεφώνημα του εφοπλιστή προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, όπου του ζήτησε εξηγήσεις για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου που τον αποκαλούσε «ναρκέμπορο».
Η αντίδραση του κ. Τζανακόπουλου -με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού φυσικά- ήταν να καταγγείλει το γεγονός και να επιτεθεί φραστικά κατά του Β. Μαρινάκη, καθιστώντας έτσι σαφή την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να συγκρουστεί στον μέγιστο βαθμό μαζί του.
Απαντώντας ο εφοπλιστής, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέρχεται «δόλιες μεθόδους» εναντίον του, προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ανέφερε επίσης ότι έχει συναντηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου κι ότι έχει βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Υποστήριξε ακόμη στις μακροσκελείς δηλώσεις του ο κ. Μαρινάκης ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Εξίσου βίαιος είναι ο τρόπος που το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει και αντιπαρατίθεται με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου στην κριτική του κ. Μητσοτάκη για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Λέσβο. «Οι διμοιρίες των ΜΑΤ σε καμιά περίπτωση δεν ήταν όσες και οι offshores της Μαρέβας Μητσοτάκη», ήταν το αιχμηρό σχόλιο.
Ενώ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας, το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωσή του: «Το να συζητά ο κ. Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι σαν να συζητά ο εκδοροσφαγέας με ανυπόμονα αμνοερίφια πότε επιτέλους θα έρθει το Πάσχα».
«Φούσκα» το σχέδιο «Πυθία»;
Από τα πυρά του Μαξίμου δεν γλίτωσε και ο Κ. Καραμανλής: Ανώτατος παράγων της ΕΥΠ (εννοούν τον Γιάννη Ρουμπάτη) χαρακτήρισε περίπου «φούσκα» το σχέδιο «Πυθία» για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού. Υποστήριξε ότι στην ΕΥΠ υπάρχει από το 2009 έγγραφο που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο «οι πληροφορίες που είχαν δοθεί στην Αθήνα περί απόπειρας δολοφονίας δεν επιβεβαιώθηκαν έστω και μερικώς».
Ο ίδιος παράγων της ΕΥΠ ισχυρίστηκε ακόμη ότι «στόχος του προσώπου που προσκόμισε το σχετικό υλικό δεν ήταν άλλος από την παραπλάνηση των ελληνικών αρχών».
Οι παραπάνω διαρροές δεν είναι τυχαίες. Στόχος είναι η αποδυνάμωση του Κ. Καραμανλή και γενικά των «Καραμανλικών». Τίθεται μάλιστα το ερώτημα, ποιος ο λόγος που άνοιξε ξαφνικά θέμα σχεδίου «Πυθία»;
Βαρύ το κλίμα για Μητσοτάκη
Βαρύ, στο μεταξύ, είναι το κλίμα για τον Κυρ. Μητσοτάκη, εντός κι εκτός της Νέας Δημοκρατίας. Τα ποσοστά παραμένουν καθηλωμένα και πολύ μακριά από το όριο της πολυπόθητης αυτοδυναμίας.
Απόδειξη, ότι η εναλλακτική πρόταση που προβάλλει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν συγκινεί και πολύ περισσότερο δεν είναι πειστική για τους πολίτες. Ακόμη και οι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση παραμένουν επιφυλακτικοί έως αρνητικοί στην προοπτική μετακίνησής τους προς τα Δεξιά.
Η αμφισβήτηση ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στην κοινωνία, υφίσταται και στο εσωτερικό της παράταξης. Ενδεικτική προς αυτήν την κατεύθυνση η «λευκή απεργία» βουλευτών και στελεχών, που απέχουν συστηματικά από τις δράσεις της παράταξης και αποφεύγουν να υπερασπιστούν τις αποφάσεις (επιλογές) της ηγεσίας.
Σημαντικός αριθμός στελεχών, μεταξύ αυτών και πρωτοκλασάτοι, διαφωνούν με βασικές πτυχές της στρατηγικής που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν δημοσιοποιούν τις απόψεις τους για να μην… κατηγορηθούν ως υπονομευτές. Ο Κ. Καραμανλής σιωπά και αποφεύγει να στηρίξει δημόσια, ενώ ο Αντ. Σαμαράς κινείται, ως συνήθως, στο παρασκήνιο και δεν έχει φυσικά ως βασικό του στόχο την εκλογική επιτυχία του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά πώς θα υλοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες, έστω και σε βάρος του Κυρ. Μητσοτάκη.
Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός στελεχών από κάθε βαθμίδα της κομματικής ιεραρχίας αισθάνονται απογοητευμένοι και προσβεβλημένοι από τον τρόπο που τους συμπεριφέρεται ο κ. Μητσοτάκης. Δεν σέβεται την προσφορά τους στην παράταξη, τους αγνοεί και δίνει προβάδισμα είτε σε Σημιτικούς είτε σε… απίθανα πρόσωπα που ενσκήπτουν μέσα από τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσπιστία των Ευρωπαίων, που δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αν και έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από την ανάληψη της αρχηγίας οι σχέσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες, ακόμη και αυτούς της ευρωδεξιάς, παραμένουν στο ναδίρ.
Ούτε ταξίδια στην Ευρώπη ούτε ξεχωριστές επαφές με πρωθυπουργούς ή αρχηγούς κομμάτων. Εντυπωσιακό δε είναι ότι κάθε φορά που πηγαίνει στις Βρυξέλλες το αρνητικό κλίμα γίνεται ακόμη χειρότερο. «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σωθεί η Ελλάδα κι εκείνος δεν στηρίζει καν τις προσπάθειες», λένε χαρακτηριστικά.
Ενώ δεν ήχησε καθόλου καλά στα αφτιά των Ευρωπαίων η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι δεν τον δεσμεύει η αναπτυξιακή πρόταση της κυβέρνησης και ότι ο ίδιος, αν γίνει πρωθυπουργός, θα εφαρμόσει άλλο σχέδιο.
«Μαύρη τρύπα» η Μακεδονία
Υπό το κράτος της έντονης ανησυχίας που προκαλούν τα μηνύματα που φτάνουν από τη Βόρεια Ελλάδα, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε εκ νέου χθες και προχθές στη Θεσσαλονίκη. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το αρνητικό κλίμα που έχουν προκαλέσει αφενός η αμφιλεγόμενη στάση του στο ζήτημα των Σκοπίων και αφετέρου η παρατεταμένη διαμάχη με τον Ιβάν Σαββίδη και κατ’ επέκταση με τον ΠΑΟΚ.
Ειδικά δε στη δεύτερη περίπτωση η οργή των οπαδών της ομάδας ξεχειλίζει, καθώς θεωρούν ότι η αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον ομογενή επιχειρηματία είναι διότι θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τις επιδιώξεις άλλου ποδοσφαιρικού συλλόγου και άλλου ποδοσφαιρικού παράγοντα, συγκεκριμένα του Ολυμπιακού και του Β. Μαρινάκη. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ απειλεί να ρίξει «μαύρο» στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές και πολύ δύσκολα θα αλλάξει γνώμη.
Στις επαφές που είχε και θα έχει στο μέλλον ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι δεν έχει καμιά κόντρα με τον Ιβάν Σαββίδη και την ομάδα κι ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχει διαφάνεια και ισονομία στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειές του έχουν αποβεί άκαρπες. Θα συνεχίσει ωστόσο με εντατικό τρόπο στο διάστημα μέχρι τις εκλογές, καθώς η επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Στενοί συνεργάτες του ούτε λίγο-ούτε πολύ αναγνωρίζουν ότι η αυτοδυναμία θα «παιχτεί» στη Βόρεια Ελλάδα! Στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα ο κ. Μητσοτάκης αναζητά στήριξη από τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, πλην όμως εκείνος είναι επιφυλακτικός και δεν… εκτίθεται. Διαφωνεί με πτυχές της πολιτικής που έχει υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία, ενώ δεν ξεχνά τον τρόπο που τον… αντάμειψε ο κ. Μητσοτάκης για τη στήριξη που του παρείχε στις εκλογές για την αρχηγία. Η υπόσχεση να τον κάνει αντιπρόεδρο έμεινε στα χαρτιά…
Οι «Μαρίες Αντουανέτες» και τα… πλυντήρια της Siemens!
Εκνευρισμό στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν τα διαδοχικά «χτυπήματα» από το antinews, ιστολόγιο που είναι ταυτισμένο με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Μέχρι πρότινος, αν και με αστερίσκους, στήριζε τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά από τις αρχές περίπου του 2018 άλλαξε γραμμή πλεύσης και του ασκεί σφοδρή κριτική, πιο σκληρή και από τα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης. Με συχνές αναφορές όχι μόνο στις πολιτικές αποφάσεις του αλλά και στα πεπραγμένα της ευρύτερης οικογένειας Μητσοτάκη. Σε πρόσφατη ανάρτησή του το antinews αποκάλεσε «Μαρίες Αντουανέτες» τη σύζυγο του Κυριάκου Μαρέβα και την Ντ. Μπακογιάννη, ενώ αναμόχλευσε και παλαιότερες ιστορίες όσον αφορά τα «πάρε-δώσε» τους με τη Siemens και τον Μ. Χριστοφοράκο, τα «δωράκια», τις ηλεκτρικές συσκευές, τις μικροεξυπηρετήσεις κ.λπ.
Συχνές είναι οι αναφορές του εν λόγω ιστολογίου και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μαρέβας και την εμπλοκή του ονόματός της σε εταιρείες offshore. Δεδομένου ότι το antinews στην αντίληψη του κόσμου, όχι μόνο του Νεοδημοκρατικού, έχει περάσει ότι απηχεί τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, η πολεμική του απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη και την οικογένεια προκαλεί ερωτηματικά και υποκινεί εικασίες και σενάρια. Κατά μία εκτίμηση, η αλλαγή γραμμής αντανακλά την απόφαση του κ. Σαμαρά να υπονομεύσει την πορεία του Κυρ. Μητσοτάκη προς την εξουσία προκειμένου να τον ανατρέψει και να τον διαδεχθεί. Άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία του να επιστρέψει στα ανώτατα αξιώματα και να… δικαιωθεί για την πρωθυπουργική θητεία του, που διακόπηκε «άδικα» το 2015! Κατά μία άλλη εκτίμηση, μέσω του antinews ο πρώην πρωθυπουργός εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά του για την «ισχνή» -κατά την άποψή του- υποστήριξη που του παρείχε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην υπόθεση της παραπομπής του για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.
Το «αντάρτικο» της Ντόρας
Αποδέκτης έντονων παραπόνων από κορυφαία στελέχη της παράταξης έγινε ο Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή τη διαφοροποίηση της Ντ. Μπακογιάννη στο ζήτημα της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Κόντρα στην επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, η πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ, συμπλέοντας με τον τρόπο αυτό με τη θέση της κυβέρνησης, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αυτό που επισήμαναν τα στελέχη στον κ. Μητσοτάκη είναι ότι με τη στάση αυτή της Ντόρας η παράταξη στέλνει λάθος μήνυμα προς τη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων της παράταξης, που δεν συμφωνούν με τέτοιου είδους αποφάσεις (επιλογές) που θέτουν υπό αμφισβήτηση βαθιά ριζωμένες κοινωνικές αντιλήψεις.
Του υπογράμμισαν ακόμη ότι το μήνυμα αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι η Ντόρα είναι αδελφή του και ορισμένοι ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι εκφράζει και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος ήταν προβληματισμένος περισσότερο και κυρίως με την εικόνα που εκπέμπει η παράταξη (διαφορετικές απόψεις) σε ζητήματα που αγγίζουν την ελληνική κοινωνία.
Ο Αντώναρος, η Παπακώστα, ο Μπαλτάκος και τα… άλλα παιδιά της Δεξιάς!
Πονοκέφαλο προκαλούν στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας οι κινήσεις στελεχών που ιδεολογικά τοποθετούνται στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς – Κεντροδεξιάς. Στελέχη που είτε εκτοπίσθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, όπως οι Β. Αντώναρος, Κ. Παπακώστα, Ν. Καραχάλιος, είτε έχουν αναφορά και πέραση σε δεξιούς ψηφοφόρους που θεωρούν light τις θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως ο Φ. Κρανιδιώτης, ο Γ. Καρατζαφέρης, ο Τ. Μπαλτάκος κ.ά. Το ενδεχόμενο στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία να βρεθεί απέναντι σε δύο ακόμη δεξιά κόμματα συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.
Η τριάδα των Αντώναρου, Παπακώστα και Καραχάλιου αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα προκειμένου να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω τους θα στοιχηθούν και άλλα λιγότερο ή περισσότερο προβεβλημένα στελέχη του κεντροδεξιού χώρου, όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο ισχυρός άνδρας των ταξιτζήδων Θ. Λυμπερόπουλος κ.ά. Από την άλλη πλευρά, ο Φ. Κρανιδιώτης αναζητεί συμμάχους προκειμένου να μεγεθύνει τις πιθανότητες ενός θετικού αποτελέσματος στις επόμενες εκλογές. Γ. Καρατζαφέρης και Τ. Μπαλτάκος είχαν παλαιότερα συμφωνήσει να συμπορευτούν, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη και είναι αδιευκρίνιστο αν ισχύει ακόμη εκείνη η συμφωνία.
Το γεγονός είναι πάντως ότι ακόμη κι αν τα κόμματα αυτά δεν καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή, θα στερήσουν από τη Νέα Δημοκρατία σημαντικό ποσοστό, που μπορεί να αποβεί καθοριστικό στην προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη για τη νίκη και κυρίως την αυτοδυναμία.