Ζιζάνια σπέρνει ο Νίκος Φίλης

Ζιζάνια σπέρνει ο Νίκος Φίλης

-Όχι σε απλή αναλογική και κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού
-Αυστηρότερη θα είναι η επιτήρηση απ’ ό,τι σε άλλες χώρες

Αποστάσεις από τη γραμμή του Μαξίμου σε καίρια θέματα κρατάει ο πρώην υπουργός και από τους επικεφαλής των «53» Νίκος Φίλης με όσα λέει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» – αποστάσεις που αποδεικνύουν ότι δεν είναι μπλοκ η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ευθεία είναι η αντίθεσή του στην απλή αναλογική. Σε σχετική ερώτηση, ο Νίκος Φίλης λέει τα εξής:

– Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στην Ελλάδα καθώς, μάλιστα, η μνημονιακή καταστροφή έχει ονοματεπώνυμο. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, που είχε τέτοια χαρακτηριστικά, αποτέλεσε οδυνηρό παράδειγμα. Η αξίωση να συ­γκροτούνται κυβερνήσεις του 95% οδηγεί σε αναίρεση της δημοκρατικής αρχής για εναλλαγή κομμάτων, με διαφορετικά προγράμματα, στην εξουσία. Η μόνη πολιτικά βιώσιμη λύση είναι κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας με προοδευτικό προσανατολισμό. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να επιλέξει.

Για τα άλλα καυτά θέματα οι θέσεις του Νίκου Φίλη είναι:

• Οι δανειστές επιδιώκουν τη σκληρή επιτροπεία να διαδεχθεί μια χαμηλότερη επιτήρηση, που θα είναι όμως αυστηρότερη απ’ ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια.

• Δεν ωφελούν ούτε τα «αφηγήματα» θριαμβολογίας ούτε η καταστροφολογία, με την οποία η ΝΔ δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο.

• Με δεδομένη τη βελτίωση της οικονομίας, πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα η αποτροπή των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.

• Οι έμποροι όπλων επανέρχονται, αξιοποιώντας την τουρκική προκλητικότητα.

• Δεν πρέπει να επιτρέπουμε με τις λάθος επιλογές προσώπων να πλήττεται το ήθος και το ύφος της αριστερής διακυβέρνησης. Ούτε να δημιουργείται η εντύπωση ότι στο πλαίσιο της κυβέρνησης λειτουργούν κλειστά ή αυτονομημένα συστήματα εξουσίας. (Και ο νοών νοείτω ποιους καρφώνει, θα προσθέταμε εμείς…)


Σχολιάστε εδώ