Σταθερά στο «erga omnes» και στην αλλαγή Συντάγματος η Αθήνα

Σταθερά στο «erga omnes» και στην αλλαγή Συντάγματος η Αθήνα

«Παιχνίδια» της τελευταίας στιγμής με «διαδικαστικά προσύμφωνα» στο Σκοπιανό

Τις τελευταίες εβδομάδες καταβάλλεται προσπάθεια να προωθηθούν ιδέες για μια διαδικαστικού τύπου προσυμφωνία στο Σκοπιανό, που θα αποτρέψει το οριστικό ναυάγιο της διαδικασίας και θα δώσει την ευκαιρία να διατηρηθεί η δυναμική και να συνεχιστούν οι συνομιλίες και το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι απανωτές συναντήσεις Κοτζιά – Δημητρόφ, με τη συμμετοχή και του Μάθιου Νίμιτς.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο Σάββατο στην Αθήνα, σε μια εμφανή προσπάθεια διάσωσης της διαδικασίας, ο καθένας βεβαίως για άλλο σκοπό.

Ο κ. Δημητρόφ και η κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ θεωρούν ότι όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου και του ΝΑΤΟ του Ιουλίου θα κορυφωθούν οι δημόσιες αλλά και οι υπόγειες πιέσεις για επίλυση του προβλήματος ή, τουλάχιστον, για ένα ενδιάμεσο βήμα, που θα ανοίξει τον ευρωατλαντικό δρόμο της ΠΓΔΜ, προσφέροντας έτσι ένα σοβαρό επιχείρημα στον κ. Ζάεφ ώστε να μπορέσει, όπως ο ίδιος υπονοεί, να περάσει τη συνταγματική αλλαγή.

Αυτή η διαδικασία, όμως, δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή από την Αθήνα, καθώς θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μια και, όσα τεχνάσματα κι αν επιστρατευθούν, θα υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης για το αν ο κ. Ζάεφ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του αφού θα έχει εξασφαλίσει ένα βήμα μπροστά σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Ζάεφ μπορεί να υπόσχεται πως θα κάνει κάποιου είδους συνταγματικές αλλαγές, αλλά δεν έχει κάνει ούτε μισό βήμα σε σχέση με το «erga omnes». Επιμένει, δηλαδή, τελικά στη διπλή ονομασία: τη συμφωνημένη ονομασία με την Ελλάδα για διεθνή χρήση και το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το εσωτερικό…

Η συμφωνία –είτε το επόμενο Σάββατο σε επίπεδο ΥΠΕΞ είτε στις 16-17 Μαΐου, όταν οι δύο πρωθυπουργοί, Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ, θα συναντηθούν στη Σόφια κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ – Δ. Βαλκανίων– επί ενός διαδικαστικού χρονοδιαγράμματος, που θα ορίζει την έγκριση της συμφωνίας, τη συνταγματική αλλαγή, τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, το δημοψήφισμα και τις διαδικασίες επικύρωσης της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ από τα εθνικά Κοινοβούλια, σε συνδυασμό με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο που δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε οριστική συμφωνία, καθώς έτσι θα ξεπερασθούν ανασφάλειες και καχυποψίες. Και συγχρόνως, σε ό,τι αφορά κυρίως τη σκοπιανή κοινή γνώμη, θα προσφέρει εγκαίρως ένα ισχυρό κίνητρο για να αποδεχθεί τον συμβιβασμό.

Όλο αυτό το πλαίσιο, όμως, θα τιναχθεί στον αέρα εάν εγκαίρως και με σαφήνεια η σκοπιανή πλευρά δεν δηλώσει ότι αποδέχεται τη λύση «erga omnes» για τη νέα ονομασία…


Σχολιάστε εδώ