Μοιράζει λεφτά και θέσεις ο Μητσοτάκης!
Στην παροχολογία καταφεύγει ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να ανατροφοδοτήσει τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας και να τη βγάλει από το δημοσκοπικό τέλμα όπου έχει περιέλθει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν θιασώτης του δόγματος «δεν θα υποσχεθώ τα πάντα σε όλους για να γίνω πρωθυπουργός», η αλλαγή πλεύσης προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Αντανακλά την ανησυχία του για το αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί, λόγω της παρατεταμένης δυσπιστίας που συναντούν οι θέσεις και οι προτάσεις του στην ελληνική κοινωνία. Οι υποσχέσεις δείχνουν να είναι το έσχατο όπλο του προκειμένου να υπερκεράσει τη δυσπιστία, ενώ μονόδρομο αποτελεί η καλλιέργεια ενός πιο φιλολαϊκού προφίλ, έστω και κόντρα στις πάγιες αρχές του.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της φτώχειας ο κ. Μητσοτάκης, «ελαφρά τη καρδία», υποσχέθηκε ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η ανάπτυξη θα κινείται με ρυθμούς 4% μέχρι το 2021. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν ούτε οι συνθήκες ούτε οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Υποσχέθηκε επίσης ότι μέχρι το 2022 θα έχουν δημιουργηθεί 600.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία θα μειωθεί κατά 7%. Χωρίς ωστόσο να δώσει οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ως προς τον τρόπο και τα μέσα που θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι.
Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτά, εξήγγειλε ότι ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία θα ορίσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 800.000 πολίτες, χωρίς και πάλι να εξηγήσει ποιος θα είναι ο πήχης του εγγυημένου εισοδήματος, με ποια κριτήρια θα επιλεγούν αυτοί οι 800.000 και κυρίως από πού θα προέλθει το 1 δισ. που απαιτείται σε ετήσια βάση για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
Υποσχέθηκε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης αλλαγή (ελαστικοποίηση) των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας με στόχο να το δικαιούται ακόμη μεγαλύτερος αριθμός. Και στην περίπτωση αυτή η εξαγγελία δεν συνοδεύτηκε με την αναγκαία οικονομοτεχνική μελέτη (κόστος, διαδικασίες, χρηματοδότηση κ.ά.), δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι πρόκειται απλώς για μια εξαγγελία προεκλογικού χαρακτήρα και δεν έχει προηγηθεί μελέτη και σχεδιασμός.
Καλοπιάνει τους δημοσίους υπαλλήλους
Εξίσου, αν όχι πιο δύσκολη θα είναι η προσπάθεια του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να σπάσει το… άβατο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου το κλίμα για τον ίδιο είναι κάτι περισσότερο από αρνητικό. Κι αυτό έχει να κάνει τόσο με τις απόψεις περί περιορισμού του Δημοσίου (με κλείσιμο φορέων και οργανισμών) όσο και με τα πεπραγμένα του ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης στην κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά, όπου το όνομά του συνδέθηκε με τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εδώ και αρκετό καιρό ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να αλλάξει την εξόχως αρνητική εικόνα που επικρατεί για τον ίδιο, ότι η άνοδός του στην εξουσία θα σημάνει τον ερχομό ενός Αρμαγεδδώνα για το Δημόσιο, που θα αφήσει πίσω του στάχτες και ερείπια! Σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Το έπραξε ξανά στη διάρκεια της εβδομάδας, όπου σε ειδική εκδήλωση υπογράμμισε ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις».
Είπε ακόμη ότι θα ισχύσει το μέτρο μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ενώ πήρε θέση και για το ζήτημα της αξιολόγησης, βαδίζοντας πάνω-κάτω στην κυβερνητική γραμμή, λέγοντας ότι οι ικανοί και άξιοι θα προάγονται και θα επιβραβεύονται, ενώ όσοι αποτυγχάνουν στη σχετική διαδικασία θα επανακαταρτίζονται και θα αποκτούν πρόσθετες δεξιότητες προκειμένου να τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.