Αιφνιδίασε η Γεννηματά: Εκλογές τώρα, πριν δεσμεύσετε για χρόνια τη χώρα

Αιφνιδίασε η Γεννηματά: Εκλογές τώρα, πριν δεσμεύσετε για χρόνια τη χώρα

Και σιωπητήριο στο κόμμα

Κίνηση-ματ, με πολλαπλά μηνύματα, χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά να ζητήσει πρόωρες εθνικές ε­κλογές πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές για την περίοδο μετά το πέρας των Μνημονίων.

Επί της ουσίας, δηλαδή, εγείρει θέμα εμπιστοσύνης προς την κυ­βέρνηση, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και ότι αυτό θα πρέπει να το κάνει μια κυβέρνηση που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή. Δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που θέτει ζήτημα προσφυγής στις κάλπες με συγκεκριμένο χρονικό ορίζο­ντα, ήταν φυσικό και επόμενο να προκαλέσει έναν μικρό αιφνιδιασμό ακόμη και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Με την κίνησή της αυτή η κ. Γεννηματά, κατά πρώτον, στρι­μώχνει την κυβέρνηση, καθώς δεν της αναγνωρίζει το ειδικό πολιτικό βάρος που απαιτείται στις περιπτώσεις αυτές, διότι –όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής– «δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση για να αναλάβει τέτοιες σοβαρές δεσμεύσεις».

Παράλληλα, θέτει υπό αμφισβήτηση το αφήγημα του Αλ. Τσίπρα περί «καθαρής εξόδου» της χώρας από τα Μνημόνια. Με το αίτημά της για εκλογές «εδώ και τώρα» η κ. Γεννηματά δίνει ταυτόχρονα οριστικό τέλος στα σενάρια που κατά καιρούς διακινούνται από κυβερνητικούς κύκλους περί πιθανής συμμετοχής του Κινήματος Αλλαγής στο κυβερνητικό σχήμα.

Η κίνηση της Φ. Γεννηματά έχει, όμως, αποδέκτες και τα στελέχη του Κινήματος, καθώς με τον τρόπο αυτό τα «αναγκάζει» να ρίξουν τους τόνους της γκρίνιας (που καιρό τώρα υπάρχει στα ενδότερα) μπροστά στην πιθανότητα των πρόωρων εκλογών. Εκλογές που μπορεί να φέρουν το Κίνημα Αλλαγής προ των πυλών της εξουσίας και τα στελέχη του στον προθάλαμο του υπουργικού συμβουλίου.


Σχολιάστε εδώ