Φυσικό αέριο «μέχρι 30 τρισ. κυβικά πόδια» κρύβεται νότια της Κρήτης

Φυσικό αέριο «μέχρι 30 τρισ. κυβικά πόδια» κρύβεται νότια της Κρήτης

Τα αποθέματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης εκτιμώνται στα 3 έως 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ)

Μιλώντας στο συνέδριο Med Petroleum Summit που διοργανώνει στην Αθήνα η IN-VR Oil & Gas, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς δήλωσε πως τα αποθέματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης εκτιμώνται στα 3 έως 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Σημείωσε δε πως οι εκτιμήσεις βασίζονται κυρίως στην απόδοση άλλων περιοχών με παρόμοια γεωλογία. Ενώ οι πρώτες γεωτρήσεις στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου θα ξεκινήσουν  τρία χρόνια μετά την υπογραφή των συμβάσεων σε βάθη μέχρι 3.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Κρήτης και του Ιονίου έχουν ομοιότητες με εκείνα του Ζορ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο και άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια κοινότητα της πετρελαϊκής επιστήμης και βιομηχανίας» είπε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Euro2Day.gr.

Στο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε πως η πρόταση των Repsol – ΕΛ.ΠΕ για το Ιόνιο και των Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για τα οικόπεδα της Κρήτης βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης, και θα υπογραφούν εντός του 2018.

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι μετά την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ το Δημόσιο θα διατηρήσει το 35% της συμμετοχής στις έρευνες υδρογονανθράκων, όσο δηλαδή είναι και σήμερα.


Σχολιάστε εδώ